spot_img

Stela Enache, invitată de onoare la a doua ediție a Galei ”Seniori de Colecție” organizată de Asociația Institutul pentru Îmbătrânire Activă

Asociația Institutul pentru Îmbătrânire Activă a organizat la Teatrul Excelsior o nouă întâlnire de suflet care a avut-o ca invitată de onoare pe Marea Doamnă a muzicii ușoare românești, Stela Enache. Prima ediție a Galei SENIORI de COLECȚIE a avut-o ca invitată pe marea campioană olimpică Elisabeta Lipă. ”Am lansat în premieră un proiect unic, o veritabilă punte între generații prin care tinerii și seniorii să cunoască îndeaproape mari campioni, oameni de cultură și știință, din lumea medicală, a artelor și a meseriilor legendare, importante valori ale țării și ale comunității locale, exemple demne de urmat pentru oricine!” – spunea Alexandra Dobre, Președinta Institutului pentru Îmbătrânire Activă.  ”Într-un context care ne pune din nou la grea încercare – cel al războiului, după cei doi ani pandemici atât de grei, într-o lume a provocărilor de tot felul la care nu ne-am fi gândit, a reperelor și valorilor întoarse, a avea ocazia să-i întâlnești, să îi asculți și să dialoghezi cu cei care au contribuit la promovarea imaginii României, este un privilegiu”.

”SENIORI de COLECȚIE” este un proiect inițiat de Asociația Institutul pentru Îmbătrânire Activă, cu sprijinul Polytrade Global, cu scopul de a aduce în centrul atenției portretul marilor personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații de tineri.

Parteneri ai evenimentului au fost PREMIO Travel și Editura LITERA.

Evenimentul a fost prezentat și moderat de Oana Georgescu, Specialist în Comunicare, scriitor și jurnalist.

 

            La Gala SENIORI de COLECȚIE au participat elevi și studenți, dar și seniori bucureșteni care au dialogat cu marea artistă. A fost o întâlnire memorabilă care a avut-o în centrul atenției pe minunata artistă, o prezenţă cuceritoare, un model de conduită și profesionalism, un om de o aleasă distincție morală și sufletească, un artist de excepție, cu o voce de aur. S-au depănat amintiri, povești și povestiri inedite, s-au spus confesiuni, vedeta a răspuns cu sinceritate și emoție tuturor întrebărilor, iar la final le-a dăruit tuturor celor prezenți „Ani de liceu”, piesa pe care o cântă generații întregi.

Născută la Reșița, Stela Enache face parte dintr-o familie muzicală; a început să studieze pianul de la vârsta de 6 ani, apoi absolvit clasa de canto la Școala de Arte din localitate (a fcăut Canto Clasic!) și a devenit la numai 17 ani studentă a Conservatorului din Cluj.

”Mi-a plăcut scena de mică!” – așa și-a început confesiunea Stela Enache, invitata de onaore a Galei Seniori de Colecție.  ”La grădiniță făceam balet, dar la întrunirile de prin toată țara, ale familiei mele foarte numeroase – tata avea 12 frați, iar mama doi, se lăsa de cele mai multe ori și cu momente artistice: cântau, dansau, recitau poezii, cuplete; și noi, copiii ne etalam talentele artistice, iar eu mă evidențiam déjà cu muzica. Părinții mei cântau în Corul Sindicatelor din Reșița și, într-o zi m-au dus la maeștrii Șoarec și Românu, dirijorii corului să mă asculte; era o audiție în toată regula! Așa am aflat cu toții că, da, am talent, am voce și să merg pe acest drum!”.

            La 14 ani Stela Enache a debutat pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Reșița, alături de orchestra liceului; a cântat muzică ușoară! La 16 ani a participat la prima emisiune televizată ca premiantă și reprezentantă a regiunii Banat, așa cum era pe atunci. ”Mă împărțeam între canto clasic și muzica ușoară, între studiul pianului și sport, aveam tot felul de activități la care mă deplasam peste tot cu bicicleta pe care am primit-o când eram în clasa a IV-a”.

            Au urmat premii și trofee cucerite la concursuri și festivaluri de interpretare, iar alegerea adolescentei Stela Enache devenise clară: va face muzică! A dat examen și a reușit la Conservatorul de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, la Canto Clasic, dar, pentru că nu împlinise încă 18 ani, a trebuit să aleagă secția Pedagogie – Dirijat; altfel ar fi trebuit să aștepte un an.

”Am început să colaborez la Casa de Cultură a Studenților, să susțin recitaluri de muzică ușoară, să fac spectacole, turnee și așa, am ajuns o mică vedetă a Clujului. După anul I mi s-a propus să vin la Canto Clasic, dar am refuzat! Știam că muzica ușoară a fost, este și va fi alegerea mea cea mai bună, că asta vreau să fac și că nimeni și nimic nu mă va opri din drumul ales!”.

 

S-a lansat pe marea scenă a muzicii ușoare românești la începutul anilor ’70 și datorită marelui compozitor și descoperitor de talente, George Grigoriu: o remarcase la festivalurile studențești și i-a încredinţat primul şlagăr, “Pentru un sărut”. 

            La debut, a fost laureată a ediției 1971 a Festivalului de la Mamaia; atunci l-a cunoscut pe regretatul compozitor Florin Bogardo: după trei zile a fost cerută în căsătorie și tot în același an, după numai trei luni s-au căsătorit!

În 1973, Stela Enache a efectuat primul turneu în străinătate, în RFG, cu orchestra lui Gelu Solomonescu şi cu solistul Cristian Popescu. Atunci este cooptată în formaţiei “Electrecord”, condusă de Alexandru Imre, iar după plecarea acestuia, orchestra este preluată de toboșarul Doru Danciu, care o numește ”Electric-cord”, redenumită “Sunshine Band”. Alături de acestea, dar și de formaţia “Romanticii”, condusă de Mircea Drăgan, solista a concertat în întreaga lume. Ani la rând a evoluat pe scenele celor mai selecte vase de croazieră. Cu nava „Europa„, solista a făcut de patru ori ocolul Pământului într-un singur an.

A cântat și continuă să o facă și acum pe toate scenele din țară, fiind preferata realizatorilor de emisiuni de televiziune și radio. În repertoriul său se găsesc creații ale marilor noștri compozitori George Grigoriu, Vasile V.Vasilache, Vasile Veselovski, Paul Urmuzescu, Jolt Kerestely, Marcel Dragomir, Ionel Tudor și alții.

Soțul său, inegalabilul compozitor Florin Bogardo a scris pentru soția 76 de melodii, formând împreună un cuplu longeviv, de mare succes în muzica ușoară românească. Stela Enache a vorbit la Gala SESNIORI de COLECȚIE cu nostagie și lacrimi în ochi și despre minunata lor poveste de dragoste care a început  la Mamaia în 1971.

Debutasem la secțiunea Interpretare, aveam 21 de ani, iar el era déjà un compozitor binecunoscut, care avea piese la secțiunea Creație. Maestrul George Grigoriu, mentorul meu, a fost cel care ne-a făcut cumva cunoștință. Ne-am întâlnit întâmplător cu toții, iar dânsul i-a spus lui Florin: <Îți prezint un viitor star al României!>. Ne-a împreunat mâinile, apoi a plecat brusc și m-a lăsat față în față cu el. Mi s-au înmuiat picioarele, am rămas stană de piatră, nu știam ce să zic, ce să fac… Și așa a început totul! Sigur că îl știam pe Florin, îl admiram și îi fredonam toate piesele atunci când eram studentă la Cluj și ăl ascutam la difuzorul din cămin:  eu am cucerit Premiul II, el nu a luat niciun premiu, dar am mai rămas pe Litoral cu banii câștigați

Despre cariera fabuloasă a Stelei Enache se poate vorbi ore în șir, se pot scrie încă mii de pagini, dar rar se întâmplă ca marele public să aibă ocazia și privilegiul să o asculte depănându-și cele mai de preț amintiri, așa cum s/a întâmplat la cea de-a doua ediție a Galei SENIORI de POVESTE.

„Am făcut ce mi-a plăcut, am cântat, am călătorit, mi-am întemeiat o familie trainică” – mărturisea solista care, împreună cu regretatul compozitor Florin Bogardo, are doi copii, Laura Maria Bogardo care locuiește în Italia şi Anton Marin Bogardo stabilit în Austria . Este fericita bunică a patru nepoți.

 

Vom organiza în fiecare lună câte o ediție a Galei Seniori de Colecție, cu invitați unul și unul, iar la sfârșitul anului vom lansa un album  de colecție cu cele mai frumoase imagini de colecție surprinse la fiecare eveniment, dar și cu toate confesiunile, cu întrebările și răspunsurile interlocutorilor, cu mărturisirile, poveștile și povestirile invitaților speciali” – a concluzionat Alexandra Dobre, Președinta Institutului pentru Îmbătrânire Activă. ”Pentru că este vorba despre artiști iluştri și mari campioni sportivi, despre oameni de cultură și de știință, medici, cercetători şi antreprenori, care au reușit în viaţă şi în carieră, prin dăruire, talent, pasiune și profesionalism, prin eforturi susținute și continue şi prin determinare. Totul din dorinţa de a-și transforma profesia în menire, de a apăra și păstra sistemul valorilor umane atât de necesar evoluției societății în care trăim”.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508