spot_img

Statul, suprema cacealma

La vreme de criză, sfaturile şi îndemnurile par să fie la mare preţ. O retorică găunoasă – pre româneşte – dă în clocot de câteva luni încoace şi, naivă cum sunt, credeam că arsenalul de vorbe goale al guvernanţilor nu mai poate produce surprize. Ei bine, m-am înşelat. Mai zilele trecute, ieşind dintr-un restaurant de la Neptun, el lider maximo ne-a adresat, protector-exuberant, îndemnul „nu vă bazaţi pe stat!”. La început, m-am gândit că nu am auzit bine. Apoi, am dat-o pe înţelepciunea autohtonă cu al ei „gura păcătosului adevăr grăieşte”. Şi m-am simţit marcată profund de regretul că ei, cetăţenii obişnuiţi şi oneşti ai statelor bătrânului continent (cel puţin!), nu au parte, măcar din când în când, de asemenea revelaţii. Că, vorba ceea, dacă nu împărtăşesc şi ei originala democraţie carpato-danubiano-pontică, nici măcar îndemnuri precum cel de mai sus nu le colorează existenţa aflată mult prea în matca normalităţii. Mare păcat!

În fond, ce ne cerea, insistent, apăsat, el comandante? Să (ne) consumăm criza, să „stăm liniştiţi la locurile noastre” (parcă am mai auzit asta, nu?), cât le mai avem, să ne aşezăm disciplinaţi în rândurile celor disponibilizaţi (cei mai mulţi din UE), să ne plătim la timp dările (cele mai mari din UE) şi nici măcar să nu ne treacă prin minte că am putea fi, în vreo împrejurare, „asistaţi” (epitet atât de drag intelectualilor preşedintelui). Căci el, statul, are altele pe cap!

Dar cine/ce este acest stat pe care cetăţenii nu trebuie să se bazeze? Şi dacă acest stat nu are nici-un fel de obligaţii faţă de cetăţenii săi, de ce aceştia, la rându-le, ar avea obligaţii faţă de statul cu pricina? Cu alte cuvinte, de ce să se bazeze statul (bine „bazat”) pe cetăţenii săi?

Iată o situaţie cu care „locuitorii” lumii civilizate nu şi-ar putea imagina să se confrunte nici măcar într-un coşmar. Căci ce este statul în viziunea (mult prea) originală a guvernului român? Un autoritar colector de fonduri publice pe care aleşii le administrează cum le dictează fanteziile şi interesele public-private (?) de grup. Şi atunci când ajung la fundul sacului, fac împrumuturi pe care ei, cei mulţi, cetăţenii, le plătesc prin fiscalitate aberantă. Fiind solidari cu statul pe care – nu-i, aşa? – nu trebuie să se bazeze!

Această solidaritate umilitoare i-a lovit, fără precedent, şi pe creatorii culturii vii din România. Subminând, de fapt, dreptul la proprietate intelectuală, că tot se face atâta caz de garantarea proprietăţii pe meleagurile mioritice. Nu consider că aceşti creatori de bunuri culturale de patrimoniu, de valori identitar-naţionale ar trebui să fie o categorie privilegiată. Dar atâta timp cât legislaţia europeană în ceea ce-i priveşte nu e respectată, cât nu există încurajări legislative ale sponsorizării şi mecenatului, dubla impozitare a drepturilor de autor e o probă de cinism specifică, mai de-grabă, guvernanţilor unui stat bananier.

De când cu statul ca supremă cacealma şi cu îndemnul aceluiaşi el comandante „să treceţi criza ca marinarii prin furtună”, mai ştii pe unde om fi ajuns şi noi? „Mândră Corabia, meşter Cârmaciul!” (vorba lui Zaharia Stancu)

Cornelia Maria SAVU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508