spot_img

Spectacol aniversar la ONB, nouă decenii de la instituţionalizare

Sâmbătă, 3 decembrie 2011, de la ora 18.00, la Opera Naţională Bucureşti va avea loc reprezentaţia-eveniment cu „Lohengrin” de Richard Wagner, urmată de Gala de balet programată joi, 8 decembrie 2011, ora 19.00. Evenimentele marchează împlinirea celor 90 de ani de la instituţionalizarea teatrului liric bucureştean. Invitatul special al reprezentaţiei cu spectacolul „Lohengrin” este tenorul Marius Vlad Budoiu, care va interpreta rolul titular. Alegerea acestui titlu pentru aniversarea de 90 de ani nu este deloc una întâmplătoare: „Lohengrin” este titlul ales pentru spectacolul inaugural ce a marcat instituţionalizarea primei scene lirice a ţării, interpretat atunci (8 decembrie 1921) sub bagheta lui George Enescu.

Premiera noii montări de “Lohengrin”, desfăşurată în cadrului Festivalului „George Enescu”, sub bagheta lui Cristian Mandeal, în regia lui Ştefan Neagrău şi sub coordonarea artistică a lui Cătălin Ionescu-Arbore, s-a bucurat de un mare succes. Rolurile principale în cadrul spectacolului au fost interpretate de artişti invitaţi din străinătate, cea de-a treia reprezentaţie a spectacolului fiind prima cu o distribuţie exclusiv românească.

Tenorul Marius Vlad Budoiu este solist angajat al Operei Naţionale Române din Cluj. Pe lângă activitatea solistică, Marius Vlad Budoiu este doctor în muzică şi predă de 16 ani la Academia de Muzică din Cluj. În palmaresul tenorului se numără premii precum: premiul I la concursul „Traian Grozăvescu” (Lugoj) şi la concursul „Mozart” (Cluj-1995); premiul I la concursul internaţional „Hariclea Darclée” din Brăila (1997); premiul Revistei VIP pentru cel mai bun solist de operă al anului 2010 şi premiul de excelenţă al galei „10 pentru România”, pentru întreaga activitate artistică şi pedagogică (2010). Repertoriul său conţine roluri precum: Rodolfo din „La Bohème” , Mario Cavaradossi din „Tosca” şi Pinkerton din „Madama Butterfly” (Giacomo Puccini); Alfredo din „La Traviata”, Radames din „Aida” şi Otello din opera omonimă (Giuseppe Verdi); roluri mozartiene: Don Ottavio din „Don Giovanni”, Tamino din „Die Zauberflöte” şi Idomeneo din opera omonima; Don José din „Carmen”(Georges Bizet); Turiddu din „Cavalleria Rusticana” (Pietro Mascagni); Samson din „Samson et Dalila” (Camille Saint-Saëns); Erik din „Der Fliegende Holländer” (Richard Wagner). A susţinut turnee în Anglia, Franţa, Spania, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Austria, Elveţia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Polonia, Cehia, Slovacia, Turcia şi Japonia.

În cadrul acestui spectacol vor debuta sopranele Iulia Isaev în rolul Elsei şi Madeleine Pascu în rolul lui Ortrud. Pe langă Marius Vlad Budoiu, Iulia Isaev şi Madeleine Pascu, din distribuţie mai fac parte: Horia Sandu, Valentin Vasiliu, Vasile Chisiu, Robert Sandu. Conducerea muzicală îi aparţine dirijorului Cristian Mandeal.

Joi, 8 decembrie (19.00), va avea loc Gala de balet în cadrul căreia compania de balet a ONB va intepreta momente îndrăgite din repertoriul clasic, neoclasic şi contemporan, din lucrări precum: „Corsarul” (Adolphe Ch. Adam); „Lacul lebedelor” şi „Frumoasa din pădurea adormită”, (Piotr Ilici Ceaikovski); Tango. Radio and Juliet” (muzica Radiohead, coregrafia Edward Clug); „Don Quijote” (Ludwig Minkus ), „Giselle” (Adolphe Ch. Adam), “Flăcările Parisului”(Boris Asafiev), „Diana şi Acteon” (Riccardo Drigo). Din distribuţie fac parte balerinii: Laura Blică-Toader, Bogdan Cănilă, Virgil Ciocoiu, Cristina Dijmaru, Bianca Fota, Andra Ionete, Mihai Mezei, Takashi Okita, Gabriela Popovici, Mădălina Stoica, Mihaela Soare, Valentin Stoica, Adina Tudor, Vlad Toader, Gigel Ungureanu.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508