spot_img

Sonorităţi noi, la ediţia a XIII-a a Festivalului Muzicii Maghiare

Vineri, 19 mai 2017, sub egida Anului Kodály, s-au decernat premiile în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Muzicii Maghiare, organizat de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti. Premianții pleacă la concerte la Roma, Viena, Budapesta și în țară. Pentru prima dată s-a decernat premiul In Memoriam Bács Lajos (Ludovic Bacs).

În istoria de peste un deceniu a Festivalului se întâmplă pentru a doua oară ca Premiul I să fie oferit de juriu unui duo de voce şi pian. Studente la Academia Regală de Muzică din Londra, cântăreaţa Waimay Yau şi pianista Leona Crasi au convins juriul cu sensibilitatea şi tehnica lor manifestată în interpretarea celor Opt cântece populare maghiare de Bartók Béla şi trei lieduri de Debussy. Duoul foarte bine închegat va susţine, în toamna acestui an un recital la Collegium Hungaricum din Viena, oraşul operei.

Irina Rădulescu a adus în festival o nouă sonoritate, cea a marimbei, câştigând cu tenacitatea şi modului ei de interpretare atât publicul, cât şi juriul, având ocazia să concerteze în toamnă la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, în calitate de deţinătoare a Premiului II.

Câștigătorul Premiului III, Cătălin Răducanu, care a excelat prin interpretarea unor piese de Mihail Jora şi Bartók Béla, va avea ocazia să reconfirme dedicaţia sa pentru opera bartókiană în cadrul unui recital susţinut la Accademia d’Ungheria din Roma.

O noutate în ce priveşte premiile acordate în cadrul Festivalului Muzicii Maghiare este faptul că s-a instituit, cu sprijinul Fundaţiei ACCUMM, Premiul In Memoriam Bács Lajos, în semn de recunoaştere şi recunoştinţă faţă de dirijorul, compozitorul şi pedagogul Bács Lajos, această personalitate de marcă a vieţii muzicale româneşti şi a vieţii spirituale a comunităţii maghiare din Bucureşti, unul dintre mentorii Festivalului Muzicii Maghiare. Acest premiu s-a acordat pianistului Gabriel Gîţan, student al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Publicul fidel Festivalului, care a stat timp de trei seri în sala de concert a institutului savurând muzica oferită de concurenţi şi rezonând cu ei, şi-a acordat votul duetului Diana Ciudin şi Iolanta Eremia, două violoniste studente ale Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, invitându-le astfel să susţină concertul de crăciun al Institutului nostru.

În programul concurenţilor din acest an, alături de compoziţii aparţinând literaturii muzicale maghiare şi universale, au apărut mai multe nume din literatura muzicală românească, pe lângă George Enescu au fost interpretate piese de Dinu Lipatti, Mihail Jora şi Dan Dediu.

La gala de premiere care a avut loc la Palatului Cantacuzino vineri, 19 mai 2017, alături de laureaţi a urcat pe scena Aulei Trio Energico, fondat de trei studente ale Universităţii de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta. Programul trioului a fost alcătuit – în spiritul Anului Kodály – din lucrări ale compozitorului, pedagogului şi etnomuzicologului Kodály Zoltán, personalitate celebrată în anul 2017 şi de UNESCO, precum şi din lucrări ale lui Gárdonyi Zoltán şi un opus dedicat de Mendelssohn special trioului cu pian.

Ediţia a XIII-a a Festivalului Muzicii Maghiare s-a constituit într-un debut de succes al şirului de evenimente dedicate Anului Kodály la Bucureşti.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508