spot_img

Seară japoneză dedicată romanului „Biroul pentru Grădini și Iazuri“ de Didier Decoin, periplu inițiatic al unei tinere femei din Epoca Heian

Miercuri, 20 martie 2019, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38), Editura Humanitas Fiction vă invită  la o seară japoneză dedicată lansării romanului ”Biroul pentru Grădini și Iazuri”  de Didier Decoin, recent apărut în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu, traducerea fiind semnată de Doru Mareș. La eveniment vor participa Mirela Murgescu, istoric, Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro și Despina Jderu, filolog. Șerban Georgescu, directorul Departamentului de Studii Asiatice din cadrul Universității Româno-Americane, va fi moderatorul întâlnirii. În partea a doua a evenimentului, plecând de la tematica romanului, vom discuta despre semnificația apei în tradiția japoneză.

Împrumutând senzualitatea stampelor japoneze, Biroul pentru Grădini și Iazuri este romanul unei călătorii inițiatice din Epoca Heian, periplul unei tinere femei care-și iubește soțul și dincolo de moarte. Între rivalități politice și ritualuri seducătoare, Didier Decoin surprinde atmosfera unei Japonii eterne, care se abandonează rafinamentului și simțurilor. Romanul a fost recompensat  în 2017 cu Prix des Lecteurs de L’Express / BFMTV, fiind tradus în peste 15 limbi.

Katsuro, pescar iscusit de crapi, este nădejdea satului Shimae. Faima lui îi aduce mereu în cătun pe mesagerii imperiali, trimiși să ceară pești pentru iazurile sacre. După ce moare înecat în apele înșelătoare ale râului Kusagawa, numai tânăra lui văduvă, Miyuki, mai cunoaște ceremonialul îmblânzirii crapilor, numai ea știe cum să-i facă să-și frece boturile de palmele sale. Fără acești pești, satul lor va sărăci cumplit. Miyuki hotărăște să pornească singură la drum spre capitala imperială Heian-kyō, pentru a îndeplini cererea solilor. Va avea de-a face cu creaturi malefice ori fantastice, cu falși pelerini, cu hoți, cu prostituate, cu funcționari îngâmfați și lacomi, dar își va duce la bun sfârșit misiunea, trecând prin toate etapele unei adevărate inițieri spirituale. La capătul unui drum lung, plin de întâmplări violente, Miyuki îl va întâlni la palat pe temutul Nagusa Watanabe, directorul Biroului pentru Grădini și Iazuri.

„Acest roman, care debutează ca un omagiu pentru Japonia medievală, se îndreaptă spre reverii neașteptate. Ele descriu, cu mult mai bine decât orice povestire erotică, melancolia plăcerii fugitive, alcătuită din instantanee pe care nu încetăm să le cautăm, în van, până la moarte.“ – Lire

„Bine-ați venit în imperiul semnelor și sensurilor. Didier Decoin ne oferă un roman fascinant, fizic, organic, carnal, senzual, olfactiv, de o extraordinară bogăție simbolică.“ – La Croix

Scriitor, jurnalist și scenarist, Didier Decoin s-a născut la 13 martie 1945. După studii secundare la Notre-Dame de Sainte-Croix este admis la Facultatea de Drept, pe care însă o abandonează repede în favoarea jurnalismului. Trece prin redacții faimoase din presa scrisă și din radio – France-Soir, Le FigaroLes Nouvelles LittérairesLa Voix des Sports, Europe 1 – înainte de a se consacra exclusiv scrisului. Debutează în anul 1966 cu romanul Le Proces a l’amour. Semnează, de-a lungul timpului, peste 40 de lucrări, singur sau în colaborare, dintre care 25 de romane. Unele dintre cărțile sale au fost recompensate cu premii importante: Prix des Libraires pentru Abraham de Brooklyn (1971), Prix des Quatre Jurys pentru Élisabeth ou Dieu seul le sait (1970), Prix Goncourt pentru John l’Enfer (1977), Prix de la Littérature Religieuse pentru Élisabeth Catez ou l’obsession de Dieu (1991), Prix Littéraire du Cotentin și Prix Livre et Mer Henri-Queffélec pentru Avec vue sur la mer (2005), Prix des Lecteurs de L’Express / BFMTV pentru romanul Biroul pentru Grădini și Iazuri (Le Bureau des Jardins et des Étangs, 2017; Humanitas Fiction, 2019). De-a lungul celor peste 50 de ani de activitate literară, numeroase alte romane l-au impus drept unul dintre cei mai apreciați scriitori francezi contemporani: Ceux qui vont s’aimer (1973), L’Enfant de la mer de Chine (1981), Autopsie d’une étoile (1987), La Femme de chambre du Titanic (1991), Madame Seyerling (2002), Est-ce ainsi que les femmes meurent? (2009), La Pendue de Londres (2013). Semnează scenarii pentru film și televiziune, iar unele dintre producțiile la care participă devin adevărate legende (L’Homme voilé, De guerre lasse, Hors la vie – Prix Spécial du Jury la Festivalul de la Cannes, I… comme Icar —Prix César pentru scenariu, Les Misérables, Balzac, Le Comte de Monte-Cristo). În 1995 este ales membru al Academiei Goncourt, al cărei secretar general este astăzi.

Romanul Biroul pentru Grădini și Iazuri de Didier Decoin este recomandat de RFI România.

Un eveniment desfășurat în parteneriat cu Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru“ din cadrul Universității Româno-Americane. Accesul este gratuit în baza unei rezervări prin eventbook.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508