spot_img

Scurtmetraje realizate de cineaste spaniole, online la Institutul Cervantes, toată luna decembrie

Final de an la feminin – patru filme scurte reunite sub sloganul „Scurtmetraje la feminin” și semnate de tinere cineaste spaniole vor fi disponibile gratuit pe canalul de Vimeo al Institutului Cervantes, în perioada 7-28 decembrie 2020. Programul reunește creații curajoase, care denunță realitatea înconjurătoare și prin care tinerele creatoare din cinematografia spaniolă își asumă provocările prezentului. Filmele vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Institutului Cervantes din zilele de 7, 14, 21 și 28 decembrie, timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00.

Conceput de Trama, coordonatorul festivalurilor dedicate cineastelor în Spania, acest program prezintă patru exemple diferite ale producției de scurtmetraj actual, cuprinzând două filme de ficțiune, un documentar și un film de montaj. Programul celebrează, în luna decembrie, dedicată scurtmetrajelor, în cadrul „[ED+C] – Ziua cea mai scurtă”, creațiile realizate în acestă categorie de către cineaste.

 

Sunt povești a căror naturalețe oferă publicului un tip nou emoție cinematografică, patru filme care evidențiază personaje feminine extrem de diferite, așa cum este cazul în filmele de ficțiune Centrifugado / Centrifugat – regia: Mireia Noguera și No me despertéis / Nu mă treziți – regia: Sara Fantova, pelicule care se îndepărtează de tiparele de gen. Cele două documentare incluse în program ating punctul sensibil al încercărilor de reprezentare a femeilor (Dúctiles / Maleabile, în regia Marisei Benito) și stârnesc interesul pentru alte medii, precum cel african (Quand j’étais petit / Când eram mic, în regia Elenei Molina).

 

Trăim timpuri în care revendicările feminine și feministe ajung titluri de primă pagină în presă, dar și în care instituțiile publice îşi propun să ofere o mai mare vizibilitate realizărilor artistice ale femeilor. Este rezultatul unei revendicări istorice pe care multe femei din prezent, în special cele mai tinere, şi-o asumă. Fără îndoială, poveștile și acțiunile creatoarelor mai tinere ne permit să asistăm la un imginar nou, prin care ne este ușor să relaționăm cu femei diferite, active și deloc încadrate stereotipurilor. De asemenea, este nevoie ca realitatea să fie îmbogățită cu noi forme de expresie, cu noi teme și, mai ales, cu o nouă manieră de a articula discursul și de a reflecta asupra identității într-o notă proaspătă și optimistă.

 

PROGRAM

  • 7 decembrie: Dúctiles / Maleabile (Marisa Benito, 2018)
  • 14 decembrie: Centrifugado / Centrifugat (Mireia Noguera, 2017)
  • 21 decembrie: No me despertéis / Nu mă treziți (Sara Fantova, 2018)
  • 28 decembrie: Quand j’étais petit / Când eram mic (Elena Molina, 2015)

 

Anul acesta, proiecțiile de filme au ocupat un rol important în programul Institutului Cervantes din București: două serii ale proiectului „Clásicos contigo” / „Clasicii alături de tine”, seria „Contemporáneos”, reunind filme spaniole contemporane, cărora li s-au adăugat două programe dedicate scurtmetrajelor (unul reunind filme scurte sud-americane, iar celălalt realizat în colaborare cu prestigiosul Festival Internațional de Film de la Huesca).

Programul de filme din toamnă a cuprins o serie de proiecții dintr-o categorie mai puțin cunoscută la noi – cine-dans, selecționate din Programul FIVER, precum și o serie de pelicule reunite sub sloganul „Noi filme spaniole de autor, online”, organizat în colaborare cu Festivalul de Film de la Sevilla.

Acestor proiecții online cu acces gratuit li se adaugă programul de filme peruane în aer liber, proiectate în iulie în EL PATIO, terasa Institutului Cervantes din București.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508