spot_img

Scrisoteca 16, invitat: Adi G. Secară

Când bați palma cu intimitatea ta și a lucrurilor tale, când te așezi comod în tine însuți și îți îngădui condiția și ființa de scris, doar atunci, numai atunci poți să lași lumii un semn. Semnul tău. 

Derulăm aici filmul scrisului tău ca personaj principal.

Cărți publicate:

1.”Versus.Viaţa şi alte vicii”, Ed.Axa, Botoşani, 2001.

Manuscrisul volumului a fost premiat la Concursul Naţional “Porni Luceafărul…”, Ediţia 2000.

2.”de veghe şi de slăbiciune în mintea lui secară”, Ed. Opera Magna, Iaşi, 2006.Volum premiat de către Societatea Scriitorilor Costache Negri, fiind considerat cea mai bună carte de poezie a anului editorial 2006-2007.Volum nominalizat la Premiile U.S.R. filiala Galaţi-Brăila, ediţia 2007.

3.“eliotulaproapepustiit” (poem), Ed.Napoca Star, 2008.

4.”Scriitori gălăţeni pe înţelesul tuturor”, I, Ed.Axis Libri, Galaţi, 2009.

5.”anonimul gălăţean” (poeme), Ed.Napoca Star, 2011, Premiul Festivalului Antares.

6.”Meine Maud, noaptea nimănui”, Ed.Napoca Star, 2012.

7.Piesa scurtă de teatru „Copilul din noi” apare în antologia festivalului concurs „Mihail Sorbul”, „16 piese într-un act”, 2014.

8.”eu, henric al ∞-lea & muzele decapitate”, Ed.Eikon, Bucureşti, 2015.

9.”Sabia de smochin – gazelurile imaginare ale lui Sarî Saltuk Baba, în traducerea la fel de imaginară a lui Adi G. Secară – Halibey”, în antologia „Uni-Versuri”, Ed. Axis libri, Galaţi, 2016.

10. ”Poarta turcească”, poeme, Ed. DL, Bucureşti, 2017.

11.”Nebuna din Ilion sau Numele Hellenei, a doua farsă (mito-)logică”, piesă într-un act, apare în întregime în numărul 48 al revistei „Tecuciul literar-artistic”, 2018.

12.”Türk kapisi”, poeme, UKID, Istanbul (în limba turcă), 2018.

13.”Pirapitinga”, roman experimental, Brumar, Timişoara, 2018. (Subtitlu: Hector la vernisaje – Thriller estetic) . În cadrul proiectului IV Romane, realizat împreună cu scriitorii Octavian Miclescu, Tudor Neacșu și Andrei Velea, în parteneriat cu librăriile Donaris și Humanitas Galați, scriitorul și moderatorul Doru Căstăian și fotograful Adrian Mociulschi.

14.”Poet chemând derviş”, ediţie bilingvă, româno-turcă, Ed. Centrului Cultural Dunărea de Jos Galaţi, 2018-2019. Ediţia a doua: Ed. InfoRapArt, Galaţi, 2019.

15.”Mica trilogie a eternului efemer”, Galați, Ed. InfoRapArt, 2020.

 

Ideal ar fi să scrii în inimi,

scrierea ta să fie tatuaj, nu epitaf, viață, pe viață să scrii…

 

De ce scrii? Ce reprezintă scrisul pentru tine? 

De ce am scris? De ce scriu? De ce voi scrie? Adică ce re-prezintă scrisul (propriu)? De ce mai cred în scris? Răspunsurile nu pot fi decât mistice sau… birocratice! Implicând o Mistică a Scrisului, cu sau fără divinități! Ontologie, metafizică? Căutarea unor certitudini, apriorica frumusețe, (in)explicabile dorințe, iubiri…

(Anti – sau, mai degrabă, iubindu-l pe Marcel Proust, și unde este iubire este și dorință de cucerire, recucerire sau dialog, dor de dialog) Descoperi sau gândești (scriind sau nu)  că, de fapt, timpul care contează nu există, nu ai de ce să-l cauți sau să-l recauți.

Desigur, poți să-l re-cuprinzi, re-prezinți prin Scriere, cu toate Întâmplările sale, dialogurile, iubirile, dorințele, ororile, platitudinea, ticăloșiile, candorile, inocența sa, poți recăpăta și Spațiile, poți jongla cu spațiile (pluriversul) și timpurile (Timpului), poți crede în Zeul sau Zeița Scrierii, ca și în Absența Scrierii (și cei care doar citesc, rescriu ceea ce au scris alții, crezând că scriu sau chiar scriind)…

Scriind sau atunci când ai scris, poate ai vrut să cucerești doar… Scrierea (Poveștii) sau ai vrut Povestea (poate zeii, unii, sunt dependenți de poveștile/ scrierile oamenilor, acestea sunt drogurile lor sau, mai frumos, iubirile, pasiunile, cafeaua, dulceața, nectarul, ambrozia lor)…

Și poate ajungi la Gândirea Scrierii și fuga, groaza de gândirea Scrierii sau… refugiul în brațele Scrisului sau Scrierii, Zeu-Tată sau Zeiță-Mamă, amant sau amantă, fiecare după credințele lui, poveste-copil, cu toate inocențele posibile, naivități, viclenii, hiclenii, întrebându-te asupra Rostului (scrierii scrierii din interiorul scrierii ș.a.m.d.) labirintic, aproape haotic, ca la o Judecată de Apoi prea puțin organizată, ale cărei reguli se vor limpezi doar când, kafkian, se va da verdictul: Ai scris sau nu ai scris!

Pentru tine, pentru ea, ele, pentru ei, pentru Revoltă, pentru o Mântuire (deloc facilă), pentru a comunica, luminare, întunecare, pentru taine care vor rămâne taine sau nu, degeaba, în zadar, pentru mărturii abstracte sau nu, pentru sălbăticie, domesticire, iarăși sălbăticire, libertate, dreptate, adevăr, minciună, omisiune, poate pentru toate cuvintele din dicționare, cuvintele care vor să intre în dicționare și cele care nu vor o astfel de cinstire sau… prihănire!

Și cîteodată scrii doar pentru că… dor! Și vrei să nu fii doar o cutie neagră…

Unde scrii? Ce semnifică pentru tine locul în care scrii?


Ideal ar fi să scrii în inimi, gânduri, scrierea ta să fie tatuaj, nu epitaf, viață, pe viață să scrii declarație de exil zeului Thanatos… Concret, la vreun laptop sau la vreo tastatură de calculator, pe câte o ciornă, foaie rătăcită sau agendă, căutând (gândindu-te la) o cameră precum cea a Virginei Woolf, de fapt un cuib sau o peșteră cu o cititoare zeiță sau un prieten la fel de înzeit, ori niște prieteni ca în Cavalerii Mesei Rotunde discutând despre sălbăticia și frumusețea singurătății absolute…

Locul în care scriu este dorință de Absolut! Dar acest Absolut zâmbește ca un prunc nou născut, abia liniștit după primul plânset! El nu crede în Scriere! Pentru El scrierile sunt ceva mai puțin decât toate strălucirile stelelor din Univers sau Plurivers! Și noii născuți nu văd prea bine, de fapt nu văd, dar nici orbi nu sunt!

Ce te inspiră oricând?

 

Acest „oricând” este prea firav, prea puțin, este o zeiță care vrea oricât… O zeiță a Nebuniei (Frumuseții), un zeu al Prieteniei (Neobișnuitului Fiecărei Agape, fiecărei Plimbări sau Drumeții magice), Bucuria de a fi întru ei, cu ei, rațional sau nu, Splendoarea Ființei, „eterna strălucire a minții neprihănite”!!!

Inspirația, după cum se observă, poate fi și frivolă, capricioasă, poate veni din senin, de la un alt om, de la un film, de la o frază, un verset, un cântec, poate da iluzia unei certitudini sau poate fi chiar o Certitudine…

Ce te liniștește și te aduce în starea de scris?

Nu mă mai liniștesc multe în ultimul timp sau dacă mă mai liniștesc, atunci nu prea mă mai duc spre starea de scris! Mai degrabă neliniștile și disperările mă hipnotizează și mă trimit la circul paradoxal și sacru  al scrierii…

Ai făcut vreodată terapie ca să te întorci la tine / la scris?

Nu am făcut terapie de acest gen, dar poate ar fi cazul…

Care sunt tabieturile tale poetice / cuvintele compatibile cu scrisul tău?

 

Îmi place să scriu ascultând muzică… Meditând la întrebare, se schițează o… metafizică a Tabieturilor, dacă nu chiar a Tabietului însuși, poate alt nume al Divinității… Scrierea fiind, totuși, acțiune, tabietul (de aici) ar putea fi ceea ce te transpune într-o stare anume, a disponibilității de a scrie, a inspirației care „teleportează” ființa umană întru „ființa care scrie”, adică comunică, încearcă să comunice ceva, ca într-o ședință de spiritism, cu Poezia, cu personajele sale, cu Spiritul… Din nefericire, oare, nu pot spune că am tabieturi… Am fericiri, nervi, oboseli, dureri, chef de îndrăgostiri, chef de citit, de văzut filme, de scris, de trăit teatrul, chef de plăceri, de muncă (dar muncile mele sunt precum cele ale unui Heracles al spiritului, păstrând proporțiile… mitice; birocrația nu prea știe cum să le contabilizeze, să le facă un program, să le controleze cumva!), de pasiuni, de călătorit, nerăbdări de a sta în fața tancurilor, frumuseții, adevărului…

Dacă nu ai fi scris, ce ai fi făcut?

Poate spiritism, poate arte plastice… Alpinism! Explorator! Să fac, adică să fiu… Aș fi căutat animale și femei fantastice, prieteni care ajung pe lună, Marte, Venus și sunt „poeți pe dracu’!”, care îmblânzesc vulpi, stele, imagini, aș fi vrut să fiu Cousteau, să plonjez în apele adânci ale soției mele să văd de ce mă iubește, aș fi vrut să fiu un tată și mai bun, poate și un prieten mai bun, un copil mai bun pentru părinții mei, un frate mai bun, un alt fel de scriitor (să scriu altfel, mai bine, mai mult-ă proză neprozaică)…

Poate mai zen! Mult mai zen! Vegetarian! Agnostic fără rest sau credincios la fel de bun ca un sfânt, adică să pot face minuni! Derviș, al cincilea minaret al Aya Sofia, călugăr budist sau la Athos, eschimos sau… zână, cea mai bună prietenă a lui Tinker Bell! Înger! Frumos, bun! Erou! Cavaler al Mesei Rotunde, don Quijote și Sancho Panza în același timp! Gheișă și samurai! Tot în același timp! Reuel!

Să fi putut face lumea mai bună și mai frumoasă, ca la un concurs de Miss Plurivers! Sic! Să fi făcut curcubeie care să țină mult mai mult!

Proiect inițiat de Florina Zaharia

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508