spot_img

Scriitorul şi cercetătorul Andrei Oişteanu la Viena

În perioada 19‐20 iunie 2013, Andrei Oişteanu va susține conferințe la Institutul de Iudaistică al Universității Viena şi la Forumul Bruno Kreisky. Evenimentele sunt organizate în cooperare cu Societatea Theodor Kramer, societate literară a cărei activitate susținută de decenii este dedicată literaturii exilului şi rezistenței evreieşti în spațiul Europei Centrale.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu ICR Viena. Prin acest parteneriat, ICR Viena marchează o premieră absolută, prin prezentarea în cadrul simpozionului “Internaționalitatea exilului” organizat la Forumul Bruno Kreisky a unui autor român – “Mihail Sebastian în viziunea lui Andrei Oişteanu”. Este pentru prima oară când Societatea Theodor Kramer lărgeşte aria de evocare şi dezbatere în afara spațiului de limbă germană. În programul simpozionului este prevăzut şi un recital al tinerei violoniste Ruxandra Panfili.

La Institutul de Iudaistică, Andrei Oişteanu va prezenta ediția în limba germană a volumului „Construcții ale imaginii evreului în Europa de Est „, în traducerea Larisei Schippel, prof. univ. dr., şef a Institutului de Ştiințe ale Traducerii al Universității Viena, care va participa şi la masa rotundă moderată de prof. univ. dr. Gerhard Langer, preşedintele Consiliului de conducere al institutului.

Program:

Conferință Andrei Oişteanu „Construcții ale imaginii evreului în Europa de Est „, miercuri, 19 iunie, ora 18:00, amfiteatrul 1 al campusului Universității Viena, 1090 Viena, Spitalg. 2. Eveniment organizat de Institutul de Iudaistică al Universității Viena, ICR Viena şi Societatea Theodor Kramer.

Joi, 20 iunie, de la ora 18:00, Forumul pentru dialog internațional Bruno Kreisky, 1190, Viena, Armbrusterg. 15 ‐ „Zwischenweltfest” – Internaționalitatea exilului. Andrei Oişteanu vorbeşte despre scriitorul Mihail Sebastian, actrița Dagmar Schwarz citeşte din jurnalele lui Mihail Sebastian.

Andrei Oişteanu este cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor (Academia Română), conferențiar la Centrul de Studii Ebraice (Universitatea din Bucureşti) şi Preşedintele Asociației Române de Istorie a Religiilor.

EDIȚII ALE CĂRȚII ÎN LIMBA ROMÂNĂ:

Andrei Oişteanu, Imaginea evreului în cultura română. Studiu de imagologie în context est‐central european, Ed. Humanitas, Bucureşti, 2001, 470 pag., 170 ilustrații.

A.O., Idem, Ediția a 2‐a, revăzută, adăugită şi ilustrată, Humanitas, Bucureşti, 2004, 492 pag.,

200 ilustrații.

A.O., Idem, Ediția a 3‐a, revăzută, adăugită şi ilustrată, Polirom, Iaşi, 2012, 605 pag., 200

ilustrații.

EDIȚII ALE CĂRȚII ÎN GERMANĂ, MAGHIARĂ, ENGLEZĂ şi FRANCEZĂ:

A.O., Das Bild des Juden in der rumaenischen Volkskultur. Zum Problem scheinbar positiver Vorurteile, Herausgegeben von Erhard Roy Wiehn, Hartung‐Gore Verlag, Konstanz, 2002,

A.O., A Képzeletbeli Zsido, traducere în maghiară de Hadházy Zsuzsa, Ed. Kriterion, Cluj‐ Napoca, 2005;

A.O., Inventing the Jew: Antisemitic Stereotypes in Romanian and Other Central‐East European Cultures, University of Nebraska Press, Foreword by Moshe Idel, Translated by Mirela Adăscăliței, Lincoln & London, 2009.

A.O., Konstruktionen des Judenbildes: Rumänische und Ostmitteleuropäishe Stereotypen des Antisemitismus, translated from Romanian Larisa Schippel, illustrated edition, Frank & Timme Verlag, Berlin, 2010.

A.O., Les Images du Juif: Clichés antisémites dans la culture roumaine. Une approche comparative, Édition illustrée, Traduction: Pompiliu Ştefănescu, Preface: Matei Cazacu, Éditions Non Lieu, Paris, 2013.

PREMII OBȚINUTE : Marele premiu al Asociației Scriitorilor Profesionişti din România, ASPRO, 2001; Premiul pentru istorie literară al Uniunii Scriitorilor din România (Asociația Scriitorilor din Bucureşti), 2001; Premiul de excelență acordat de Federația Comunităților Evreieşti din România, 2001; Premiul pentru cea mai valoroasă carte, acordat de Fundația “Societatea civilă” şi de Revista “Sfera Politicii”, 2001; Premiul “Sara & Haim Ianculovici” pentru cea mai bună carte în domeniul “Istoriei gândirii”, acordat de Centrul Cultural Român din Haifa, Israel, 2005; Premiul “Alexandru D. Xenopol” al Academiei Române, acordat în 2011 pentru ediția americană a cărții Inventing the Jew, University of Nebraska Press

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508