spot_img

Scriitoarea Ioana Pârvulescu trece Oceanul după recentul triumf european

Proaspăt laureată cu unul dintre cele mai importante premii literare ale Uniunii Europene, scriitoarea Ioana Pârvulescu se va afla în Statele Unite, la prima ieșire internațională după noul său triumf european, pentru a participa, ca invitat special, la o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român de la New York împreună cu mai multe importante organizații culturale și academice new-yorkeze. Deținătoare a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) din 2013, pentru romanul ”Viața începe vineri”, Ioana Pârvulescu sosește peste Ocean cu o nouă recunoaștere a talentului său – Marele Premiu al Juriului în competiția aniversară ocazionată de împlinirea celor 10 ani de existență a EUPL, pentru povestirea ”O voce”, dedicată Monicăi Lovinescu.

Periplul american începe la Universitatea Columbia, în 27 noiembrie, unde cunoscuta romancieră și eseistă va purta un dialog cu cititorii într-o întâlnire co-organizată de ICRNY, Institutul Harriman și Est-Central European Center ale celebrei instituții de învățământ superior americane. Discuția va fi moderată delect. univ. dr. Mona Momescu, de la Catedra „Nicolae Iorga“ din cadrul Universității Columbia, iar în deschidere vor lua cuvântul Dd.Christopher J. Caes, directorul Est-Central European Center, și Dorian Branea, directorul ICR New York.

În zilele următoare, 28-29 noiembrie, Ioana Pârvulescu va participa la cel mai mare festival new-yorkez dedicat literaturii în traducere și unul dintre cele mai mari evenimente literare europene din Statele Unite, New Literature from Europe, organizat de mai multe institute din țările Uniunii Europene reunite în clusterul EUNIC New York, unde este invitată să citească din opera sa recentă și să dialogheze cu alți scriitori europeni importanți pe teme stringente precum globalizarea, fenomenul migrației și alte provocări ale lumii contemporane.

Invitata din România va participa la secțiunile „Voci europene în direct”, alături de Bruno Vieira Amaral, Theodora Bauer, Gabija Grušaite, Vladimir Poleganov, Ferenc Temesi, Chiara Valerio (moderator: Sean Bye), și „Identități în formare”, împreună cu Brit Bildøen, Gabija Grušaite, Sarah Meuleman (moderator: Violeta Kelertas). Lecturile vor continua cu discuții la care sunt așteptați să ia parte admiratori ai literaturilor europene, editori și critici de specialitate.

Ioana Pârvulescu a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București, iar din 1996 predă literatura română modernă la aceeaşi facultate. A obținut doctoratul în anul 1999, cu teza Prejudecăţi literare. Opţiuni comode în receptarea literaturii române. A coordonat seria „Cartea de pe noptieră” a Editurii Humanitas și a lucrat ca redactor la revista „România literară”. A publicat volumele: Întoarcere în Bucureştiul interbelic (Humanitas, 2003); În intimitatea secolului 19 (Humanitas, 2005); În țara Miticilor. De șapte ori Caragiale (Humanitas, 2007), Viața începe vineri (roman, Humanitas, 2009), Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale (Humanitas, 2011), Viitorul începe luni (roman, Humanitas, 2012), Cum continuă povestea (poezie, Humanitas, 2014), Inocenții (roman, Humanitas, 2016), Dialoguri secrete. Cum se roagă scriitorii și personajele lor (Humanitas, 2018). Romanele Viața începe vineri și Viitorul începe luni au apărut în limba engleză la editura britanică Istros Books, bucurându-se deopotrivă de cronici favorabile și succes de public.

Pentru mai multe detalii despre programul ICR New York, vă invităm să vizitați website-ul https://www.icr.ro/newyork şi pagina de Facebook a Romanian Cultural Institute New York.

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508