spot_img

Șapte povești cu femei

Din cărțile Victoriei Dragu Dumitriu nu lipsește Bucureștiul. Doamnele și Domnii, statuile, fântânile, bisericile sau comorile trecute de autoare prin sita “Vremii” sunt “basoreliefuri” memorialistice ale aceluiași fundal bucureștean.

Cu Odihnește-te unde noaptea te-a prins (CORESI, 2019), Victoria Dragu Dumitriu se întoarce la ficțiune. Însă cele Șapte povești cu femei se deznoadă tot din “mantaua” acestui metapersonaj, Bucureștiul, re(con)stituit din miresme, șoapte, oameni, cartiere, străzi, amintiri…

Deși trăiesc în anii comuniști, eroinele din Odihnește-te unde noaptea te-a prins nu par afectate de privațiunile regimului totalitar. Sau nu neapărat! Ele se recompun, îndeosebi, din retrăirea unor întâmplări aparent banale care-și găsesc deodată noima, într-un “acum” al revelației. Vocea naratorială se interferează mereu cu a personajelor de prim-plan, aducând, împreună, în timpul amintirii, secvențe de viață autentică, peste care se aștern, în final, tăceri echivoce. Niciun gând nu este exhibat, nicio emoție. Totul rămâne în străfundurile acestor “șapte femei”, fragilizate de suferință, de nostalgii, de temeri sau de speranțe vagi, de revolte sau de resemnări.

Odihnește-te unde noaptea te-a prins e și despre psihologia vârstelor feminine. Protagonistele sunt copile, adolescente, tinere (sau încă tinere) ori trecute de pragul unui timp peste care nu se mai așteaptă lucirea vreunei bucurii.

Butoié din proza omonimă este o fetiță care înțelege, între câteva amintiri și telefoane insistente de amiază, plecarea definitivă mamei. Tera din Răsărit pe Dunăre, fiica-poetă a unor oameni modești, descoperă, într-o excursie pentru liceeni, primii fiori ai iubirii și gelozia. Silvia (Naștere ușoară) rememorează, în Maternitatea Polizu, fragmente din adolescența senină, locurile de muncă, întâlnirea cu Antonel și căsnicia liniștită, în timp ce se pomenește, neverosimil, lipsită de orice emoție maternă. Adina din Ochii, mâna și lumina zilei, o pictoriță de 29 de ani, își plimbă gândul prin întâmplări neștiute (sau neînțelese) de o mamă prea mondenă și prea energică, venită să-i pregătească aniversarea: abandonarea atelierului de pictură pentru restaurările unor icoane vechi, gândul constant la Florin Manoliu, de care se despărțise cândva stupid (după spargerea unui platou de cristal) și al cărui telefon tocmai o tulburase. Iar nevasta scriitorului din Roman de vacanță își petrece vara la Ocnița, unde, ignorată de un soț mereu absent, este atentă la toate evenimentele rurale cotidene. Episodul central nu e însă accidentul de tractor care stârnește panică în sat, ci întâlnirea, într-o după-amiază de taină, cu preotul bătrân, cu icoanele și cu cărțile lui scumpe și rare, cu acea Marie muribundă întoarsă în lumea celor vii anume parcă să cânte sfâșietor și să o îndepărteze pe Adela de tot ce i se părea firesc până atunci.

Odată cu proza care dă titlul volumului, autoarea își mută personajele pe versantul coborâtor al vieții. Lica (Inge), femeie foarte frumoasă cândva, retrăiește, într-o zi de mai, ca în Dimineața pierdută a Gabrielei Adameșteanu, întâmplări de dinainte și din timpul comunismului: prosperitatea interbelică, anii de școală (la călugărițe) și cei din Ierusalim, prima căsătorie (cu un violinist malițios), disidența primejdioasă, detenția de la Malmaison, bombardamentele din ’44, viața tihnită cu Mișu… Năvala asta de amintiri o istovesc în așa măsură (de fapt, istovirea îi generează amintirile), încât își pierde sacoșa înainte de a sfârși pe o bancă, zâmbind.

Baba și mitraliera e singura proză din acest volum, în care autoarea nu propune o hartă a Bucureștiului. Povestea se mută cu totul în satul Savetei, o țărancă autentică, bântuită de amintiri și de un vis premonitoriu.

Cu povestea acestei nonagenare, Victoria Dragu Dumitriu încheie un volum de aproape 400 de pagini, care-i validează experiența îndelungă a scrisului, priceperea de a “valorifica elementele esențiale ale feminității” (E. Lovinescu)  și o întâlnire de neratat în bucuria unei lecturi proaspete cu cititorii Domniei Sale.

 

Elena-Ruxandra Petre

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508