spot_img

S-a încheiat Creative Quarter Design Festival, evenimentul care a celebrat designul local în Cartierul Creativ

Creative Quarter Design Festival a sărbătorit efervescenţa creativ-culturală a Cartierului Creativ prin peste 60 de evenimente. Primul mare festival al cartierului din jurul parcului Cişmigiu, inspirat de UniCredit Bank, s-a desfăşurat în perioada 18-26 mai 2019.

Deschiderea festivalului a avut loc la Palatul Universul, unde au fost prezentate publicului trei expoziţii: Made in Creative Quarter, care a reprezentat Cartierul Creativ la Madrid Design Festival, Mnemonics, o scenografie esențializată a spațiilor dintre blocurile orașelor din România și UYDA by Ubikubi, care a reunit prototipurile obiectelor câștigătoare în cadrul ediției cu numărul trei a concursului cu acelaşi nume și planșele tuturor proiectelor înscrise în competiția din acest an. Vernisajele au fost incluse în circuitul Noaptea Muzeelor.

Cele nouă zile de festival au încurajat întâlnirile cu locuitorii şi creativii care îşi desfăşoară activitatea în Cartierul Creativ şi au reprezentat o oportunitate de a pătrunde în universul lor creativ, fie prin expoziţii, workshop-uri sau talk-uri, tururi ghidate, performance-uri live, petreceri, treasure hunt, movie night sau târguri de design.

Vizitatorii au explorat studiouri de arhitectură, ateliere ale unor branduri româneşti şi galerii de artă. Răcnet 3.0: expoziţie de afiş sociologic a transmis mesaje categorice, care să trezească societatea din amorţeală, cu ajutorul a peste 30 de artişti recunoscuţi din ţară şi din afară, Linotip şi-a invitat publicul la un workshop ritmat, inspirat din piesa lor, BASMa Curată, iar Mădălina Teler – De ceramică şi-a deschis uşile studioului pentru o demonstraţie de tipul How it’s made.

Creative Quarter Design Festival a reprezentat un context de coagulare a comunităţii din Cartier şi o punte între artiştii locali şi oamenii pasionaţi de design şi poveşti. Local Design Circle au avut primul contact cu publicul, o expoziție cu lucrări personale ale celor 10 membri, iar Podstel Umbrella a invitat localnicii în grădină pentru o seară de networking cu muzică live. În acelaşi context, Meşteshukar ButiQ a închis strada Edgar Quinet pentru o zi dedicată comunităţii. Cele mai bune și închegate proiecte din zona ceramicii contemporane au fost prezentate la prima ediție a festivalului Ceramik. | Concentrat de ceramică contemporană, conceput și curatoriat de platforma editorială Designist.ro, care a funcționat ca un târg-concept exclusivist.

Primul festival al Cartierului Creativ a avut ca temă designul, aşadar nu au putut lipsi atelierul de Script Lettering, dedicat studenților pasionați de litere, ilustrație și design sau workshop-ul de introducere în design susţinut de designforkidz, urmat de conceperea unui produs cu ajutorul micilor participanți.

Totodată, Cartierul Creativ a fost gazda unor plimbări relaxate cu ocazia cărora publicul a aflat poveștile caselor vechi din împrejurimi, dar și ale unor personaje celebre din trecut, a descoperit obiceiuri vechi sau noi, pierdute sau recâștigate, dar și cele mai inedite lucrări de artă stradală din București.

Creative Quarter Design Festival s-a încheiat cu un party de zi la Control Club, alături de patru Dj din Cartier conectați la industriile creative, dar și un silent party în grădina J’ai Bistrot.

Cartierul Creativ, spaţiu delimitat de străzile Berzei – Calea Griviței – Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta, fructifică energiile și potențialul antreprenorial și de dezvoltare urbană al industriilor creative. Este un nod al efervescențelor comunităților creative suprapus unui spațiu care are deja istoria și infrastructura necesare catalizării și accelerării motoarelor ecosistemului cultural și creativ. Inițiativa contribuie la coagularea comunității locale a industriilor creative și potențează astfel identitatea culturală a Bucureștiului.

Parteneri Creative Quarter Design Festival:

Un proiect: Asociația Cartierul Creativ

Partener principal: UniCredit Bank

Parteneri: Forte Partners, illy, Volvo

Parteneri cultural: Institutul Cultural Român, Sezonul România-Franța 2019

Parteneri media strategici: Radio România Cultural, Rock FM

Parteneri media: Arhitext, Compania Națională Aeroporturi București, Designist, Feeder.ro, Igloo, IQAds, Modernism, Molecule F, Promenada Mall, Șapte Seri, TPS ENGAGE, V Fair, Zeppelin, Zile și Nopți.

Creație: Gavrilă și Asociații

Furnizori oficiali: 360Revolution, kaustik, ove.ro

Partener de monitorizare: mediaTRUST România

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508