spot_img

Romanul „Parcurs”, de Mariana Gorczyca, lansat la Sighişoara

În Cetatea Sighișoarei, lângă Turnul cu Ceas, a avut loc zilele trecute o nouă întâlnire a prozatoarei Mariana Gorczyca, membră a Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor, cu cititorii romanului Parcurs, Editura Eikon, 2013.

„Toboșarul Cetății (artistul plastic Dorin Stanciu) bate toba însoțit de suita sa obișnuită. Anunță lansarea de carte de la baza Turnului cu Ceas și încheie cu replica deja marcă înregistrată: Am zis!

Lansare de carte în aer liber, cu cititori veniți anume dar și cu alții ajunși în ipostaza lor de turiști, așezați pe scaunele aduse din Sediul Forumului Democrat German, cu fața spre bannerul care anunță desfășurarea în aceste zile a Academiei Muzicale de vară, dar și spre masa plină de cărți de la care se adresează auditoriului Ovidiu Șimonca, Olivia Dumitriu, campionul național de golf Viorel Coman și subsemnata.

Constatând că primul și ultimul cuvânt al cărții este substantivul ora, o lansare lângă edificiul-emblemă pentru Sighișoara de-a lungul secolelor, Turnul cu Ceas, nu putea fi decât o idée fericită.

Romanul Parcurs, cea mai recentă construcţie epică a Marianei Gorczyca, dovedeşte că literatura se face cu graţie, cu plăcere, cu bucuria împărtăşirii, descoperind de la prima pagină un scriitor care nu se fereşte să-şi dezvăluie sursele de inspiraţie – aspecte biografice, cărţi  sau persoane cărora le ,,datorează” declanşarea vreunui subiect. Autorul concret, dublat de jurnalistul, profesorul ori chiar de pasionatul de sport ,, are grijă” de cititorii săi, în sensul că în Cuvânt înainte îi ajută, îi orientează în lectură, neepuizând prin explicaţii subiectul şi neîncercând să le impună soluţii.

Din punct de vedere tematic, romanul surprinde aspecte ale vieţii sociale româneşti de după Revoluţia din `89, cu dezorientări ori lipsuri, cu nevoia plecării la muncă în Italia, apoi relaţia maestru-discipol, problematica timpului, a călătoriei, a întoarcerii în timp la momentul venirii lui Traian în acest spaţiu şi, nu în ultimul rând, descrierea unui sport nou pentru cultura noastră, jocul de golf.

În ciuda unui aparent pragmatism, romanul nu trebuie înţeles ca ghid care ne-ar oferi secretele absolute ale unui parcurs (de succes). Dimpotrivă. Ridică problematici existenţialiste ale omului contemporan preocupat de cunoaştere, iar cunoașterea se bazează pe ceea ce îi este exterior şi nu este limitată în interpretare. În schimb, este legată de loc şi, mai ales, de timp. Idealurile utopice ale adevărurilor devin ele însele subiecte ale interpretării şi reinterpretării.

Scriitura, prin tot ce presupune – de la alternarea planurilor narative, cu incursiuni în trecut şi reveniri alternative în prezentul epic, până la simbolistica labirintului, a numelor personajelor ori a metaforei din titlu – este un amestec de narativitate şi lirism, textualism, joc al discursului, mobilitate, o ingenioasă construcţie din prefabricate şi un alt fel de relaţie cu cititorul. Printr-un joc subtil între elementele de factualitate şi ficţiune, romanul îşi asimilează tehnici de diegetizare similare jurnalului. Timpul, ca ordonator simbolic al planurilor narative, devoalează scenariul de adâncime al textului, spunând povestea de nespus, ascunsă între cutele discursului.

Povestea, încadrată sau încadrantă, este circumscrisă cu exactitate în cadre istorice, care  refac  prin detaliu contexte sociale. Incursiunile descriptive ne invită în inima lucrurilor, solicită privirea lor de aproape, provoacă la dialog şi reflectare, făcând să dispară orice barieră real- imaginar.

Scriitoarea devine o prezenţă în mintea cititorului prin invocarea unor opere, prin înclinaţia spre formele deschise,  prin implicarea artei, ştiinţei şi sportului, prin deschiderea unor orizonturi noi, prin parte şi întreg. Astfel, romanul se află în căutarea unui public larg, printr-o accesibilitate dată de o multiplicare a mediilor şi mesajelor.”

CARMEN DUSMĂNESCU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508