spot_img

Romanul “Ora albastră” de Alonso Cueto se lansează la Bucureşti şi Sibiu

Astăzi, 27 octombrie 2010, ora 17.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din Bucureşti, Alonso Cueto, unul dintre cei mai importanţi scriitori peruani, îşi va lansa romanul apărut la Humanitas Fiction – “Ora albastră”, colecţia „Raftul Denisei”, în traducerea Tudorei Şandru-Mehedinţi. Romanul a fost distins, în anul 2005, cu Premiul Herralde. La eveniment vor participa, alături de autor, Excelenţa Sa domnul dr. Ernesto Pinto-Bazurco Rittler, ambasadorul Republicii Peru la Bucureşti, Tudora Şandru-Mehedinţi, Radu Paraschivescu şi Denisa Comanescu, director editorial Humanitas Fiction.

Scriitor, ziarist, eseist, profesor şi teoretician al literaturii, Alonso Cueto va fi prezent pentru câteva zile în România la invitaţia Ambasadei Republicii Peru. Cu această ocazie, autorul peruan îşi va lansa la Bucureşti şi Sibiu romanul “Ora albastră” apărut la Humanitas Fiction, colecţia „Raftul Denisei”, în traducerea Tudorei Sandru-Mehedinti. Cartea, considerată de Mario Vargas Llosa „un roman magnific, care descrie cu luciditate şi fantezie sechelele celor zece ani de război civil şi terorism”, şi de Alfredo Bryce Echenique „un regal literar, ca toate romanele şi povestirile lui Alonso Cueto”, a fost recompensată cu Premiul Herralde în 2005, fiind tradusă în peste cincisprezece ţări.

Joi, 28 octombrie 2010, ora 12.00, în Aula Magna a Facultăţii de Litere şi Arte din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, sub egida dezbaterii “Literatură peruană modernă,” romanul “Ora albastră” va fi lansat în prezenţa autorului, a Excelenţei Sale domnul dr. Ernesto Pinto-Bazurco Rittler, ambasadorul Republicii Peru la Bucureşti şi a invitaţilor conf. univ. dr. Rodica Grigore şi lect. dr. Dragoş Varga.

Alonso Cueto s-a născut la Lima, în 1954. Studiază la prestigioasa Pontificia Universidad Católica del Perú, unde în prezent predă cursuri de literatură, luându-şi licenţa în 1977. Îşi petrece urmatorii doi ani la Madrid, cu o bursă de cercetare de la Institutul de Cultură Hispanică. În 1979 urmează masteratul la University of Texas, Austin, unde obţine ulterior şi doctoratul.
În 1983, debutul său literar cu volumul de povestiri “La batalla del pasado” (Bătălia trecutului) este o adevărată revelaţie pentru cititori şi critici, deschizând o serie de opere care cuprinde opt romane – El tigre blanco (Tigrul alb, 1985), Deseo de noche (Dorinţa de noapte, 1993), El vuelo de la ceniza (Zborul cenuşii, 1995), El otro amor de Diana Abril (Cealaltă dragoste a Dianei Abril, 2002), Grandes miradas (Priviri adânci, 2003), Ora albastră (La hora azul, 2005), El susurro de la mujer ballena (Murmurul femeii balenă, 2007) şi La venganza del silencio (Răzbunarea tăcerii, 2010) –, cinci volume de povestiri – cartea de debut a fost urmată de Vestidos de una Dama (Rochiile unei doamne, 1987), Amores de invierno (Iubiri de iarnă, 1994), Cinco para las nueve y otros cuentos (Nouă fără cinci şi alte povestiri, 1996), Pálido cielo (Cer palid, 1998) –, volume de teatru, eseuri şi biografii literare. I s-au decernat importante distincţii literare, între care: premiul peruan Wiracocha, premiul german Anna Seghers, premiul spaniol Herralde. Romanul “Murmurul femeii balenă” a fost finalist al premiului Planeta – Casa de America.

Ancorat în istoria recentă a războiului civil peruan, “Ora albastră” este în acelaşi timp o tulburătoare poveste a unei iubiri imposibile şi o investigaţie lucidă a subterfugiilor şi recuperării unei conştiinţe culpabile. Dureroasa încercare a protagonistului de a face lumină asupra unor fapte cumplite, trecute sub tăcere sau uitate de memoria familială şi socială, este în acelaşi timp şi o emoţionantă incursiune în universul său lăuntric, pentru a-şi afla adevărata identitate, a-şi exorciza obsesiile şi a se împăca definitiv cu sine.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508