spot_img

ROMANIAN DESIGNERS @ Mercedes-Benz Fashion Week Berlin: 15 – 18 Ianuarie 2013

La fiecare început de an pasionaţii modei îşi setează în calendar evenimentele cu cea mai mare rezonanţă globală, anume Săptămânile Modei. Prima Săptămână a Modei a avut loc în Paris, în 1943, cu scopul de a distrage atenţia maselor de la situaţia dramatică, provocată de cel de-al Doilea Război Mondial. Astăzi, unul dintre cele mai impresionante show-uri organizate în capitalele mondiale, se regăseşte la Berlin. Oana Lăzăroiu a trimis pentru AgenţiadeCarte.ro un reportaj special:

Evenimentul a fost creat în 2007, misiunea lui concentrându-se iniţial pe industria locală, atrăgând ulterior creativitatea designerilor internaţionali, devenind o “destinaţie de modă integrantă”, a declarat Peter Levy, Senior Vice President şi Managing Director al IMG Fashion Worldwide Events & Properties, pe site-ul oficial al manifestărilor www.berlin.mbfashionweek.com. Evenimentul va avea loc în ianuarie 2013, în cortul de modă de pe strada 17 Iunie, la Poarta Brandenburg și în locații offsite naționale și internaționale. Săptămâna Modei Mercedes-Benz din Berlin (MBFW) este cel mai mare eveniment al defilărilor pe podium din Germania. Între 15-18 ianuarie 2013 va avea loc prezentarea oficială a peste 50 de colecţii naţionale şi internaţionale din sezonul de Toamnă/Iarnă 2013/2014. Suntem mândri să anunţăm printre designerii ce urmează să-şi etaleze ultimele creaţii şi câţiva români: Stephan Pelger, Andra Cliţan, Adelina Ivan, Irina Schrotter împreună cu Lucian Broscăţean, Mihaela Glăvan, Carla Szabo şi Otilia Flonta.

Michael Hastreiter afirmă pe www.hugohase.net că unul dintre punctele culminante ale acestui eveniment de la Berlin este, fără îndoială, show-ul delegaţiei Romanian Designers, bifând astfel prezenţa la al 5-lea sezon, ani în care designul românesc a arătat că se poate alinia la standardele de calitate şi viziune impuse de Occident.

Agenda finală a festivalului îi prezintă pe 15 ianuarie 2013, orele 21:30 în show-uri individuale şi apoi de grup pe reprezentanţii României după cum urmează: Adelina Ivan, Andra Cliţan, Romanian Designers, seara fiind încheiată de creaţiile lui Stephan Pelger.

Adelina Ivan, născută în Bucureşti, a fost desemnată în 2011 designerul anului, câştigând premiul F&B, decernat de fashionandbeauty.ro. Adelina se bucură de ce de-a doua selecţie în cadrul MBFW.  Atenţia Adelinei asupra detaliilor a ajutat-o să-şi construiască eticheta colecţiilor conceptuale şi armonioase, realizate în totalitate manual. Conceptul colecţiei “Trust Yourself” Primăvară/Vară 2013, prezentat în iulie 2012 pe acelasi podium al MBFW a adus în prim plan, o siluetă dornică de lungime, piese realizate din materiale naturale şi vaporoase, completate într-o manieră minimalistă de imprimeurile cu buline şi forme geometrice în alb şi negru. Aş îndrăzni să afirm că într-un Bucureşti “dezvelit” uneori până la extrem, propunerea brandului Adelina Ivan ar putea reda încredere în rândul tinerelor de a  îmbrăca piese lungi vaporoase, fiind în acelaşi timp foarte atractive şi confortabile.

Line up-ul este completat  de către Andra Cliţan, pentru prima oară în cadrul Mercedes-Benz Fashion Week. Andra s-a născut în 1983, la Baia Mare. Este absolventă a Facultăţii de Artă şi Design Cluj Napoca, urmează în 2004 L’Ecole Superieure des Arts Decoratifs de la Strasbourg, Franța, iar în 2008 a fost cu o bursă de studii la Central Saint Martins College of Art and Design, Londra. Punctele de referinţă în cariera de creator, au fost: Romanian Fashion Week (2006-2008), Fashiontv Summer Festival (2007), Festivalul Pasarela (2009), Săptămâna Modei Româneşti (2010). Andra a uimit publicul amator de modă cu colecţii inspirate de portul popular din zona Maramureşului cum ar fi: „Back to Roots”, „Mara Mi” sau „My Maramureş”. A participat la numeroase evenimente de profil din ţară şi străinătate (Italia, Franţa, Germania). Specialiştii susţin că este unul dintre cei mai talentați tineri designeri români ai momentului.

Lăsând modestia la o parte, cred cu tărie în succesul delegaţiei noastre, avându-l pe Stephan Pelger, la a 5-a prezenţă în cadrul MBFW , el fiind unul dintre cei mai faimoşi şi talentaţi designeri pe piaţa de modă naţională şi internaţională. A muncit mult până să-şi pună numele pe etichetă, să-şi construiască un brand – visul oricărui designer – însă astăzi în urma studiilor de specialitate la Viena, al internship-urilor la Missoni, Schella Kann sau Di Vercallo Cashmere, a reuşit să creeze prototipul femeii curajoase, care îmbracă încrezătoare combinaţii de mătase şi neopren sau plastic şi stofă. În modă nu doar creaţia vestimentară contează, ci şi atitudinea şi limita dintre bunul gust şi prostul gust. Pregătirile pentru un eveniment de o asemenea anvergură cu siguranţă nu sunt uşoare şi implică o muncă în echipă formidabilă şi seriozitate, într-un timp record. Practic sunt 30 de secunde pe podium, în care designerul trebuie să vină cu ceva nou, să uimească şi să impresioneze un public „bombardat” vizual cele 13 prezentări de catwalk în prima zi a festivalului, urmând a fi recompensat prin aplauzele publicului. Faptul că Stephan închide prima zi a MBFW îl responsabilizează enorm, totodată este şi un act de încredere.

Săptămâna Modei Mercedes-Benz din Berlin prezintă în ultima zi, pe 18 ianuarie 2013, ora 11:30, colecţia  „Immersed Self „,  Toamnă / Iarnă 2103/2014 a creatoarei Irina Schrotter. Născută în 1965 la Iaşi, activează în branşă de peste 20 de ani, fiind unul dintre cei mai vânduţi designeri români – pe 4 continente, în 17 ţări, inaugurarea primului magazin dedicat confecţiilor a avut loc în 1990. Un alt an de referinţă pentru istoria designului românesc şi pentru renumele brand-ului a avut loc în 2003, când Irina Schrotter a devenit primul designer român acceptat cu o colecţie la salonul „Prêt-à-Porter” din Paris, ulterior colecţiile ei fiind acceptate la alte târguri internaționale prestigioase precum The Train din New York, Magic Show din Las Vegas, Milano Vende Moda sau Nec Moda în Birmingham. Sursa de inspiraţie pentru colecţia ce va fi prezentată cu ocazia festivalului MBFW a fost filmul lui Ingmar Bergman „Persona”, și interacțiunea dintre cele două personaje Elisabeth și Alma. Colecţia a fost realizată în colaborare cu Lucian Broscăţean, scrie modekultur.info.

Completarea perfectă este cea a pantofilor semnaţi de Mihaela Glăvan, accesoriile fiind realizate de designerii Carla Szabo și Otila Flonta.

Urez the best of luck delegaţiei noastre şi promit să revin cu detalii în urma interview-ului realizat în exclusivitate pentru cititorii AgenţieideCarte.ro cu …

Oana Lăzăroiu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508