spot_img

RESTITUTIO

Pentru doamna Victoria Dragu Dimitriu, într-un mod particular, casa este un univers păstrător de amintiri. Dar astăzi, amintirile nu se mai doresc evocate la gura sobei (ca în poveștile cu a fost odată…), ci folosind reportofonul, aparatul foto și carnețelul de notițe. E un fapt deja experimentat. Fiecare contact fizic se cere desfrunzit, prin comparațiune, analizat și desghiocat de-a fir’a păr. Așa a procedat domnia sa în mai toate investigațiile sale documentare.

Întocmai și în dialogul cu Doamna Rodica Filip von Becker – unica nepoată a renumitului arhitect Emil Wilhelm von Becker (1881-1952). În realitate, mai presus de atât. Din punct de vedere tehnic, a fost un meticulos dialog-studiu, cu documentele – la vedere. Iar din punct de vedere afectiv,  un dialog-balsam (întrucâtva) mângîietor pentru suferința îndurată – pe nedrept – de-a lungul atâtor decenii, gândind la arborescenta familie Becker. Explicabilă, prin confesiunea: „Mi-a făcut bine să vorbesc cu dvs. despre bunicul meu. Parcă mi-am trăit încă o dată copilăria și tinerețea, doamnă Dimitriu, parcă, împreună, i-am dat din nou viață lui Otata [Emil Wilhelm von Becker]” (p. 308).

Conversația dintre doamnele Victoria Dragu Dimitriu și Rodica Filip von Becker comprimă, prin detalii de natură profesională, gândind la artiștii-arhitecți și operele lor, cu precădere, la viața și activitatea creatoare a sculptorului Emil Wilhelm von Becker, un tot ce devine document istorico-literar.

Prin diversitatea tematică abordată, acest volum, Cu doamna Rodica Filip von Becker despre Bucureștii sculptorului Emil Wilhelm von Becker (Editura „Vremea”, București, 2019), încadrat în colecția „Planeta București”, dobândește valoarea unui compendiu extrem de interesant și valoros de istorie a artei. Un RESTITUTIO, bazat pe arhiva „Arhitect Emil Wilhelm von Becker”. Una dintre cele mai emoționante cărți pe care am citit-o în ultima vreme. În acest volum-document pulsează inimi generoase, inimi frânte – pe nedrept. O lacrimă duioasă răzbate fiecare colțișor descriptiv. Prin fiecare alineat se degajă un strop de parfum mângâietor.

Cred, cu tărie, că de acolo, din înaltul necuprins al cerului, sculptorul Emil Wilhelm von Becker primește, prin lacrima confesiunii, o binecuvântată mângâiere. Obiectele de artă dăltuite în piatră care, în vremuri de restriște, fost-au nemilos „dezrădăcinate” – de acolo, din inima casei din strada „Bateriilor”, prin efortul conjugat al urmașilor, respectiv, al doamnei Rodica Filip von Becher, al strănepotului Șerban von Becher, totul reînflorește întru amintire, în casa și în grădina casei din strada Iancu Căpitanu. Un loc încărcat de „mărturii ale durerii”, dar și de „clipe de bucurie ale creației”. Tocmai de aceea, acest cuib „dureros de dulce” merită să devină muzeu – iar în centru, bineînțeles, să troneze impresionantul arbore genealogic al familiei, pe care și eu mi l-am schițat – pe parcursul lecturii prezentului volum.

La toate acestea, aș adăuga și-un mic detaliu. Strada „Iancu Căpitanu”. Ea însăși o stradă istorică. La câțiva pași, dăinuie, încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, o biserică ortodoxă, „Sf. Pantelimon Foișorul de Foc”, la care a slujit un preacucernic părinte, Petru Gh. Savin (1891-1977), despre a cărei vrednică amintire aprinde mereu flacăra evocării, inimosul preot-scriitor Bogdan Aurel Teleanu.

Lectura acestui volum a fost o încântare. Toată recunoștința mea  autoarei, Victoria Dragu Dimitriu – pentru efortul asiduu și perseverant de cercetător în descifrarea rădăcinilor și ramurilor unei ilustre familii de artiști Becker.

Felicitări doamnei Silvia Colfescu, director al editurii „Vremea”, pentru că păstrează aprinsă făclia în labirinticul demers documentar de iluminare a trecutului.

Doamnei Rodica Filip von Becher – și tuturor celor dragi din preajmă-i – îmbrățișarea unui lector care crede, cu tărie,  că acest susținut efort recuperatoriu, va deveni, negreșit, încununare întru înnobilare.

Am această încredințare, gândind, deopotrivă, la tinerii noștri cercetători și iubitori de artă din țară – și de pretutindeni, care vor dori să afle cum a înflorit și a rodit un „lăstar crescut din bătrânul arbore Becker”. Semper veneranda vetustas.

 

Livia Ciupercă

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508