spot_img

”Rememorări necesare la ICR Tel Aviv”: biografia lui Theodor Herzl și saga unei familii evreiești

Miercuri, 20 februarie 2019, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Teșu, a găzduit o seară de prezentare a unor apariții editoriale recente – volumul „Crâmpeie din viață” de Edith și Radu Gaton și biografia istorică „Theodor Herzl, creatorul Statului Evreu, fondatorul sionismului politic” de Josef Patai. Evenimentul, în limbile ebraică și română, a beneficiat de intervenții din partea unor importante personalități culturale, precum și de prezența unor celebri actori ai scenei israeliene, precum Lia Koenig și Miriam Zohar, și istorici de talie academică, precum prof. Silviu Sanie.

Programul serii a fost deschis de Cleopatra Lorințiu, director adjunct ICR Tel Aviv și moderatoarea evenimentului, care a remarcat că „se scrie multă literatură memorialistică și, cu toate acestea, nu ajunge cât de multă este pentru că fiecare viață are valoare”, referindu-se la primul titlu din program – „Crâmpeie din viață” de Edith și Radu Gaton, pe care editorul cărții, Teșu Solomovici, îl consideră o „veritabilă saga”.

 

Volumul relatează povestea unei familii de evrei originari din România, cu un arbore genealogic întins pe șapte generații, care emigrează în Israel în 1961. Rădăcinile lor sunt în Cernăuți, iar amintirile evocate de acești intelectuali, Edith și Radu Gaton, se întind pe câteva decenii. Destinul face ca povestea vieții lor, plină de elemente dense și foarte interesante pentru conturarea specificului unei lumi și a unui timp, să nu ajungă la tipar decât după moartea acestora, cu ajutorul celor doi fii, Dan Gaton și Arie Gaton. Aceștia și-au exprimat speranța că această inițiativă va trezi interesul cititorilor și va încuraja inițiative similare și pentru alte familii de israelieni cu origini românești, în vederea prezervării istoriilor și experiențelor personale, care au contribuit și la creionarea unor detalii de istorie și specific local din România și Israel.

 

Tradus din limba maghiară de Veronica Bârlădeanu și cu un cuvânt înainte de Lya Benjamin, volumul „Theodor Herzl, creatorul Statului Evreu, fondatorul sionismului politic” de Josef Patai a fost publicat la editura Teșu în 2018. Cunoașterea vieții și activității celui care este considerat fondatorul sionismului politic și creatorul statului evreiesc este o tentativă istorică importantă. Cartea istoricului Josef Patai este o evocare și, deopotrivă, rememorare a traseului vieții lui Theodor Herzl și a luptei sale pentru un ideal. În prezentarea sa, profesorul Jean Ashkenasy a afirmat că „esențialul acestei cărți este descrierea identității lui Herzl”. În intervenția sa, academicianul a realizat o scurtă privire de ansamblu asupra biografiei lui Herzl, cu accent pe episoade și momente definitorii din viața sa, care au influențat și au modelat principiile și viziunea revoluționară a lui Theodor Herzl, printre acestea numărându-se și povestea lui Dreyfus, la a cărui degradare publică a asistat. Jean Ashkenasy a descris pentru publicul prezent la eveniment etapele procesului cognitiv care au condus la formarea identității proprii și a viziunii sioniste a lui Herzl – identitatea entității, identitatea socială și identitatea de sine.

În încheierea serii, Teșu Solomovici a amintit despre momentul istoric reprezentat de Congresul de la Focșani din 1881, care l-a precedat pe cel din Basel, și a transmis mesajul lui Tiberiu Roth, președintele Asociației Sioniste din România, în timp ce Florina Niculescu a citit mesajul transmis de Veronica Bârlădeanu, traducătoarea volumului.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508