spot_img

Regal de caligrafie, în Sala Mare a Institutului Cultural Român

Vernisajul primei ediții a expoziției internaționale de caligrafie „ExpoCaligrafia Internațional ” a avut loc joi, 24 octombrie 2019, în Sala Mare a Institutului  Cultural Român, în care au fost prezentate lucrări prestigioase ale artiștilor caligrafi din 23 de țări de pe cinci continente, alături de o fotocopie a unei pagini din Evanghelia pictată pe pergament şi scrisă cu litere de aur de Majestatea Sa, Regina Elisabeta, o Evanghelie unică în lume. 

Evenimentul s-a bucurat de prezența a numeroase oficialități și personal  diplomatic printre care reprezentanta Ambasadei SUA la București, Merry Miller, care a afirmat că „prin această expoziție este păstrată vie această formă unică de artă”.

Manifestarea culturală, inițiată și organizată de Asociația Liber la Educație, Cultură și Sport, a reunit peste 35 de lucrări caligrafice ale unor renumiți caligrafi români și străini printre care și operelele americanilor John DeCollibus, faimos caligraf stângaci, și Rick Paulus, fostul șef al departamentului de caligrafie de la Casa Albă, ocazie cu care Merry Miller a continuat afirmând că scrierea caligrafică „are capacitatea de a transforma ordinarul în extraordinar”.

„Arta scrisului de mână înseamnă emoție, cuvintele fac legătura între oameni și experiențele lor, literele, sunetele se nasc în timp ce noi rezonăm cu mediul și oamenii din jurul nostru”, a afirmat vicepreședintele ICR, Béla Dan Krizbai în discursul său. Afirmațiile vicepreședintelui au confirmat astfel tema expoziției, biodiversitatea, conexiunea omului cu natura.

Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat și Oana Șiclovan, președintele Asociației Liber la Educație, Cultură și Sport , care a declarat: „Ideea de a iniția în România un proiect național, pe termen lung, care să promoveze arta caligrafică, mi-a venit în anul 2016, când am avut oportunitatea de a vizita câteva școli din Japonia (…). Astfel , după prima ediție a Concursului Național de Caligrafie, am descoperit că tânăra generație nu mai are ocazia să studieze caligrafia în școli, nu mai are modele, nu ştie să se mai bucure de beneficiile scrisului de mână ca o expresie a sentimentelor, a propriilor gânduri, a culturii însăși”.

Diplomații care au luat parte la vernisaj au putut admira și o demonstrație live de caligrafie susținută de artiștii caligrafi Cristina Mocan, venită special pentru acest eveniment, și Raluca Luca, participantă și ea cu o lucrare.

Expoziţia mai cuprinde și lucrările apreciate de către juriul internațional al celei de-a III-a ediții a Concursului Național de Caligrafie, care s-a desfășurat în perioada 1 septembrie – 20 octombrie 2019. Astfel, expun la ICR: Maria Croitoru, câștigătoarea premiului Concursului Național de Caligrafie ediția a III-a,  Anastasia Gafiiuc, „Premiul Excepțional de Caligrafie” la categoria 20-39 ani, Teodor Nicolae Sotu, câștigător la categoria de vârstă 40 +, alături de lucrările reprezentanților Colegiului National „Samuel von Brukenthal” din Sibiu și Liceului Teoretic „Andy Endre” din București.

Lucrările prezentate în cadrul evenimentului ExpoCaligrafia Internațional 2019 s-au remarcat prin originalitate, identitate națională, creativitate, tehnici de caligrafiere, „dansul literelor” după spusele Oanei Șiclovan, fiind redat în limbile materne ale autorilor caligrafi.

Expoziția cuprinde lucrări ale artiștilor din Japonia, Grecia, Israel,Polonia, Italia, Columbia, Peru, Brazilia, Islanda, Indonezia, Kazakhstan, Franța, Rusia, Africa de Sud și India. „Institutul Cultural Român susține această expoziție pentru a promova «arta care dă formă literelor într-un mod expresiv și armonios și de a încuraja coeziunea culturală»”, a conchis vicepreședintele ICR.

Expoziția poate fi vizitată de publicul larg de luni până vineri, între orele 10.00-17.00, până la 30 octombrie 2019, la sediul ICR din Aleea Alexandru nr. 38.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508