spot_img

„Recunoaşterea e întotdeauna înlăuntrul nostru, ca o rană deschisă şi vie din care nu curge niciodată sânge, ci dragoste”

La Editura Cartea Românească, colecţia „Poezie”, a apărut volumul „Călăuza” de Ofelia Prodan. „Un loc numit simplu Nicăieri, oameni care sunt numiţi Străini, o lume abia născută ce nu ştie încă ce este teama şi deodată moartea. Şi coşmarurile morţii. Şi apoi liniştea aceea cumplită când realizezi că nu mai este nimic de spus. Poate abia atunci începe poezia şi Călăuza te conduce, dar nici măcar ea nu ştie unde se sfârşeşte călătoria.” (Ofelia Prodan) Andra Rotaru a dialogat cu autoarea, iar interviul este preluat din revista Hyperion, cel mai recent număr.

Alăturarea unor elemente aparent morbide de altele serene creează scenarii de interpretare şi chei multiple de lectură. Intrarea dintr-o lume într-alta este ireversibilă?

Lumile interferează între ele, pot fi materiale sau imateriale, spaţiul care le desparte e fragil, suntem în lumi şi între lumi, dar despre ireversibilitatea intrării sau ieşirii dintr-o lume nu ştiu şi n-am ştiut niciodată cu siguranţă, un motiv în plus să-mi pot imagina alte lumi şi întâmplări între şi din acele lumi care s-ar putea să provină dintr-o mitologie încă neasumată a subconştientului colectiv.

Detalii ale unor posibile sinucideri ale personajelor sau o istorie a morţilor din literatură?

Mă tem să vorbesc despre sinucidere. Parcă aş chema-o. O exorcizez în scris. Uneori detaliat, tocmai pentru a o uita, pentru a mă distanţa de acest teribil act. Când intram în adolescenţă am găsit în bibliotecă “Madame Bovary” şi am citit-o pe nerăsuflate, iar scena sinuciderii mă fascina cumplit, deschideam când eram singură acasă cartea şi reciteam scena într-un soi de transă şi cu voluptate. Eros şi Thanatos.

Posibile sinucideri sau chiar istorii ale morţilor din literatură, pentru mine cele două variante nu se exclud, ba chiar stau frumos împreună.

Care sunt gesturile de recunoaştere între personajele care creează ritualuri pentru a-i simţi pe cei plecaţi fără să spună un cuvânt şi aceştia?

Sunt multe şi ţin de tradiţie, cei dragi care au plecat de curând nu pleacă niciodată de tot, între ei şi noi, deşi comunicarea e aproape imperceptibilă, ea este prezentă în fiecare gest pe care ei l-au făcut pe când erau cu noi şi pe care acum noi îl repetăm inconştient ca pe o chemare continuă şi dureroasă. E poate dorinţa noastră ca ei să fie cu noi sau continuarea morţii lor în viaţa noastră sau, de ce nu?, acea interferenţă dintre lumi, posibilitatea şi, în acelaşi timp, imposibilitatea de a-i avea la fel de aproape. Recunoaşterea e întotdeauna înlăuntrul nostru, ca o rană deschisă şi vie din care nu curge niciodată sânge, ci dragoste.

“eu locuiesc aici şi nimeni nu-mi poate spune pleacă”

Nu mă regăsesc decât într-un loc al meu, un loc numit de mine “aici”, să-l recunosc uşor, un loc care nu este în afara mea, ci înlăuntrul meu, în centrul fiinţei mele, acolo unde se conturează cu sau fără voia mea şi toate celelalte locuri imaginate, care tot un fel de “aici” sunt. Când zic: “eu locuiesc aici” de fapt zic: eu sunt aceasta şi nimeni nu mă poate alunga din mine însumi. “Aici” este locul meu lăuntric de refugiu şi eu aparţin cu tot ce am de acest loc.

De ce încă există cutremure în faţa puterii “celor neştiute”?

Nu prea mai există. Am ajuns să ne cutremurăm în faţa golului, a nimicului. El ne invadează lent. Cele neştiute e bine să rămână neştiute, acea stare (cunoaştere) paradisiacă, când asemeni primilor oameni ne cutremurăm în faţa puterii “celor neştiute” şi aceasta poate transforma fiinţa în ceva incredibil de tainic şi frumos.

Unde se sfârşeşte călătoria? Care e începutul ei?

Nicăieri poate. Şi începutul este poate tot Nicăieri.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508