spot_img

Recitalul „Viole in amore”, la Biserica Anglicană

Joi, 7 iulie 2016, ora 19.00, la Biserica Anglicană din București, va avea loc un recital de viola d’amore. Recitalul este susținut de Duo Aliquot (Germania) și este dedicat strângerii de fonduri necesare restaurării clavecinului istoric Ruckers – Taskin aflat în patrimonial Muzeului Național Peleș (Sinaia).

Proiectul de restaurare a clavecinului istoric Ruckers – Taskin aflat în patrimoniul Muzeului Național Peleș este un proiect în premieră în Romania, propus de Asociația Culturală ANTIQVA în parteneriat cu Muzeul Național Peleș.

Prin specificul activităților organizate (evenimente artistice cu public, masterclass-uri, prezentări de instrumente istorice), ANTIQVA a adus în ultimii 10 ani în atenția publicului românesc curentul Early music (muzică veche), prezent în Europa de mai bine de 50 de ani.

Echipa de experți și restauratori este formată din importanți specialiști români și străini în domeniul restaurării de clavecine istorice, lemn și pictură, între ei numarându-se Prof. Ketil Haugsand și restauratorul Mihai Covaci.

Instrumentul istoric restaurat va fi utilizat în următorii ani în cadrul unor producții artistice de muzică veche organizate și promovate de echipa Festivalului de Muzică Veche București, în editarea unor albume audio de muzică franceză și europeană barocă, la realizarea unei monografii cu imagini și explicații despre diversele faze ale restaurării și la realizarea unui documentar video cu această temă.

Duo Aliquot (duo de viola d’amore) a fost înființat în anul 2008 de violonista Simona Balan și de violistul Gheorghe Balan. Denumirea ansamblului este ingenious pusă în legătură cu corzile de rezonanță ale violei d’amore, denumite „corzi Aliquot”. De la înființare, Duo Aliquot a susținut numeroase concerte în Germania, Franța, Austria.

Cei doi muzicieni de origine română, Simona Balan și Gheorghe Balan, sunt membri ai orchestrei Teatrului de Operă din Eisenach și sunt pasionați interpreți ai instrumentului viola d’amore. Decsoperirea sonorităților acestor încântătoare instrumente i-a fascinat total astfel încât și-au dedicat o mare parte din activitatea concertistică, acestui domeniu. În luna iunie a acestui an, muzicienii au luat parte la cel de al 18 lea Congres al Societății Internaționale de Viola d’Amore (International Viola d’Amore Society) în Luslawice (Polonia).

Țelul celor doi muzicieni este de a aduce publicului cât mai aproape, în cadrul concertelor, atât acest instrument deosebit cât si caracteristicile muzicii dedicate lui. Partiturile pieselor prezentate sunt în mare parte copii după manuscrise din arhivele bibliotecilor, extrase și îngrijite în munca migăloasă de cercetare a celor pasionați de Viola d’Amore.

În program:

Louis Toussaint Milandre (1756 – 1776 – Cinci dansuri:

Minuetto I – Minuetto II – Air de M. de la Borde – Minuetto – Allemande

Luigi Borghi (cca.1745-1806) – Sonata in Re Major:

Allegro – Adagio-Allegro. Rondo

Anonymus Bohemicus (a doua jumătate a secolului XVIII) – Dueto nr. 7:

Moderato – Adagio – Allegro

Anton Huberty (1722-1791) – Duetto:

Adagio-Allegro – Gique

Karl Stamitz (1745-1801) – Sonata „Marlborough”:

Allegro – Rondo – Andante – Allegro – Andante con Variazione

Jan Kral (1823-1912) – Nocturna Op. 9

Fondurile rezultate din vânzarea biletelor vor fi folosite pentru susținerea lucrărilor de restaurare ale clavecinului Ruckers-Taskin menționat anterior.

Bilete:

www.eventim.ro/ro/bilete/viole-in-amore-bucuresti-biserica-anglicana-435924/event.html

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508