spot_img

Recital duo vioară-pian, Radu Ropotan şi Ana Szilágyi, la ICR Viena

Marţi, 7 februarie 2017, de la ora 18:00, la sediul din Argentinierstraße 39, Institutul Cultural Român de la Viena organizează un recital de muzică clasică în interpretarea violonistului Radu Ropotan şi a pianistei Ana Szilágyi. Repertoriul serii cuprinde compoziţii de Gabriel Fauré, Johannes Brahms şi Camille Saint-Saëns. Evenimentul face parte din cadrul programului permanent Stagiunea muzicală ICR Viena.

Radu Ropotan s-a născut la Galați. A absolvit Liceul „Tudor Ciortea“ din Brașov. În 2008 i-a fost acordată o bursă de studiu în cadrul Royal College of Music, Londra, unde a devenit elevul lui Yuri Zhislin și al lui Maciej Rakovski. În 2014 îşi termină studiile de Masterat cu bursă la Royal Academy of Music, Londra, cu distincție, sub îndrumarea lui Igor Petrushevsky şi Levon Chilingirian. Pe durata studiilor din Londra a beneficiat de susținerea necondiționată a mentorului său, violonistul român Eugen Sârbu. Tot în cadrul Academiei Regale, violonistul Radu Ropotan lucrează cu mari nume ale scenei internaționale, printre care Thomas Brandis, Anna Lisa Bezrodny și Maxim Vengerov. De-a lungul carierei lui artistice a câştigat 20 de premii naţionale şi internaţionale, printre care premiul I în cadrul „Remember Enescu International Violin Competition“, premiul special în cadrul „Andrea Postacchini International“ în Fermo și „Winfred Violin Competition“ la Royal Academy of Music Londra. Violonistul Radu Ropotan a concertat pe scene din România, Franța, Germania, Italia și Anglia. În 2014 a luat parte la Festivalul de muzică al Pacificului în Japonia, colaborând cu Rainer Küchl – concertmaestru  al Vienna Philharmonic – și David Chen – concertmaestru al Metropolitan New York Philarmonic. A urmat cursuri de măiestrie în România şi în străinătate cu personalităţi precum: Alexander Arenkow, Ștefan Gheorgiu şi Liviu Prunaru. Radu Ropotan este membru al Fundației „Remember  Enescu“ de peste 15 ani.

Ana Szilágyi s-a născut la București, a urmat Liceul de Muzică „Tudor Ciortea“ din Brașov și Liceul de Muzică „George Enescu“ din București – secţia pian. A studiat compoziție, pian și orgă la Universitatea Națională de Muzică din București. La aceeași universitate a susținut teza de doctorat cu tema „Raportul timp-formă în muzica secolului XX“. Între 1997 şi 2002 a fost preparator și apoi asistent la Facultatea de Muzică din cadrul Universității „Transilvania“ din Brașov, predând forme și analize muzicale și acompaniind. În 2002 a obținut Bursa „Herder“, specializându-se în compoziția electroacustică cu prof. Dieter Kaufmann și teoria muzicii cu prof. Dieter Torkewitz la Universitatea de Muzică din Viena. În 2011 a susținut la aceeași universitate teza de doctorat cu tema „Incomensurabilitatea în muzica lui Aurel Stroe după modelul Operei-Trilogie Orestia“, pentru care a obţinut „Award of Excellence“ 2011 din partea Ministerului Științei și Cercetării din Austria. Între 2012 şi 2013 a fost profesor asociat la Universitatea din Viena, Institutul de Muzicologie, unde a ținut cursul „Introducere în muzica românească“. Din 2013 predă pian, orgă și citire de partituri la Conservatorul „Richard Wagner“ din Viena. Ca pianistă a susținut numeroase recitaluri la București, Brașov, Sf. Gheorghe, Sinaia, Câmpina, Pilsen, Viena, Graz și a concertat cu orchestra Filarmonicii Brașov. A participat la cursuri de măiestrie de pian susținute de Dana Protopopescu și de muzică de cameră susținute de Georges Mallach la Conservatorul din Luxemburg. Între 2000 şi 2002 a fost membră în trioul de pian „Armonia“.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508