spot_img

Recital de pian Matei Varga, cu ocazia European Broadcasting Union New York Meeting

Cu ocazia European Broadcasting Union (EBU) New York Meeting 2015, care va avea loc la New York în perioada 30 aprilie – 3 mai 2015, ICR New York prezintă joi, 30 aprilie 2015, ora 17, la The Concert Space din Manhattan, recitalul pianistului român Matei Varga. Situată în Midtown Manhattan, în zona cea mai frecventată de melomanii newyorkezi, din vecinătatea Metropolitan Opera, Lincoln Center și Carnegie Hall, sala The Concert Space/Beethoven Pianos este un spațiu consacrat, în care au concertat unii dintre cei mai mari virtuoși ai pianului.

Recitalul este organizat de ICR New York la propunerea Radio Romania, care a inclus acest recital in contextul evenimentului international al radiourilor publice de la New York.

La recital vor fi invitați participanții la întâlnirile EBU, reprezentanți ai radioului public american și canadian, membri ai delegației României. EBU este o organizație internațională formată din 72 de membrii activi, din 56 de țări europene.

Programul recitalului cuprinde lucrări de Janacek – In the Mists; Szymanowski – Sheherazade from „Masques” op. 34; Bartok – Suite op. 14 și Enescu – Sonata no. 1, op. 24 în fa diez minor.

Stabilit la New York, Matei Varga este recunoscut drept unul dintre cei mai importanți tineri pianiști originari din România. Debutul său la Zankel Hall din cadrul faimoasei Carnegie Hall, în octombrie 2008, a fost descris de New York Concert Review drept unul “desăvîrșit”, (Rorianne Schrade), în timp ce interpretarea Fanteziei op. 17 de Schumann la Berlin Konzerthaus în august 2009 a fost considerată “magică” (Wolfgang Schrieber – Süddeutsche Zeitung).

Matei Varga a câștigat premiul al doilea la Concursul Internațional “George Enescu” de la București și a primit premiul special pentru cea mai bună interpretare a Sonatei în fa diez minor de Enescu. Alături de numeroase alte distincţii primite la Bucureşti, New York, Porto, Barcelona etc., a primit un premiu special la Concursul Vendome Prize. Remarcat fiind de Elisabeth Leonskaja, membră a juriului, a fost invitat să fie manager de proiect în cadrul edițiilor 2009 şi 2013 ale Vendome Prize. A mai făcut parte şi din juriul primei ediții a concursului național “Dinu Lipatti” (Bucureşti, 2010).

Matei Varga a susținut numeroase recitaluri, concerte camerale și a fost solist în săli renumite de concerte din întreaga lume, între care Zankel Hall și Weill Recital Hall din cadrul Carnegie Hall, Merkin Hall (New York), Auditorium du Louvre și Salle Gaveau (Paris, unde în martie 2008 a prezentat operele complete pentru pian și vioară ale lui Johannes Brahms împreună cu violonistul Eugen Tzikindelean), Ateneul Român și Sala Radio (București), Royal Dramatic Theater (Stockholm), Fondazione Cini (Veneția), Casals Hall (Tokyo), Rebecca Crown Auditorium (Ierusalim) etc. A participat la festivaluri de muzică prestigioase, între care International Keyboard Festival (New York), Festival de Sintra (Portugalia), Festival dei Due Mondi (Spoleto, Italia), Young Euro Classics (Berlin), Festivalul European “Jeunes Talents” (Paris), Festivalul Internațional “George Enescu” (București) și Festivalul “Hariclea Darclée” (Brăila).

A colaborat cu soprana Mariana Nicolesco, flautista Carol Wincenc și dirijorii Otto-Werner Mueller, Eduard Zilberkant, Carol Litvin, Ludovic Bacs, Vlad Conta și Adrian Sunshine. A concertat ca solist cu Filarmonica “George Enescu”, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră din Manhattan, Orchestra Națională din Porto, și Filarmonica din Maroc.

Discografia sa include două DVD-uri editate de AIX Records (“Mozart and Schumann” și “Mixtures I: A Classical Surround Sampler”). Piesele și concertele sale au fost difuzate în SUA de posturile de radio National Public Radio și WQXR. Ultimul său album solo, conținînd lucrări pentru pian de George Enescu, a fost lansat de casa de discuri Naxos în octombrie 2010.

Matei Varga a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București în 2004, unde a studiat cu Ana Pitiș, Ioana Minei și Sandu Sandrin. A continuat la Mannes College (New York), unde a studiat cu Pavlina Dokovska, obținînd o diplomă de Master of Music (2006), precum și Artist Diploma (2008). A participat de asemenea la Master Classes susținute de Claude Frank, Richard Goode, Jacob Lateiner, Murray Perahia, Menahem Pressler, Ignat Solzhenitsyn, Raoul Sosa, și Jean Yves Thibaudet. În prezent, Matei Varga este profesor de pian la Lucy Moses Music School din New York.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508