spot_img

Raze de lumină peste tăcerea dintre cuvinte. ,,Zilele Eminescu”, Botoşani

În trenul pornit din Gara de Nord către Botoşani, l-am întâlnit la un moment dat, cu mare bucurie şi surpriză pe poetul Marian Drăghici. ,,Ce faci, poete?” ,,Merg la Zilele Eminescu…” Aveam acelaşi drum şi aceeaşi destinaţie. Prin urmare, discuţiile despre Eminescu, poeţi, poezie, lumea literară, prieteni prezenţi sau plecaţi au început de pe la Bacău. Intrasem cu drag, în atmosfera timpului ce avea să vină. În seara aceea, în centrul istoric al Botoşaniului, în faţa Bisericii ,,Uspenia”, s-a desfăşurat ”Salonul stradal al cărţii de poezie”. Standuri de carte, prezentări de reviste, autografe şi un splendid recital al poeţilor invitaţi, din toată ţara. Moderată de poetul Gellu Dorian, seara cu poeme rostite frumos, cald ca pâinea rumenită în cuvinte, a fost adiată de lumină blândă şi binefăcătoare. Se respira odată cu poezia, prietenia. Ioan Mureşan, Ioan Es. Pop, Adrian Alui Gheorghe, Liviu Ioan Stoiciu, Casian Maria Spiridon, Marius Chelaru, George Vulturescu, Carmen Veronica Steiciuc, Nicolae Corlat, Nicolae Sava,  Lucian Vasiliu, Nicolae Tzone, daniel Corbu, Sterian Vicol, Christian W. Schenk, Valentin Talpalaru, Vasile Spiridon. Îmi cer iertare celor care pe care nu mi-i amintesc acum, în goana tastaturii, dar au fost prezenţi şi au citit din poemele proprii. ”Poeţi români la Eminescu acasă” a fost numit acest crâmpei de artă şi viaţă, în care, pentru două ore, la Botoşani, armele au tăcut şi îngerii au zâmbit.


Maraton literar în amfiteatrul ,,Laurenţiu Ulici”

La Memorialul ,,Ipoteşti”, din comuna ,,Mihai Eminescu”, spaţiu de har şi miracol al naturii, a doua zi, dimineaţa, a avut loc o slujbă de pomenire a Poetului, în Biserica ,,Sfinţii arhangheli Mihail şi Gavril”. O biserică a satului, aflată chiar în interiorul Memorialului, în care sfinţii pictaţi au aurele negre iar mihai Eminescu este reprezentat în culori, în mărime naturală.

Au urmat lansări de carte, prezentarea editurilor şi revistelor literare invitate,  decernarea premiilor Concursului Naţional de poezie şi interpretare critică a Operei Eminesciene ”Porni Luceafărul”, ediţia a XXXIV a, recitalul poeţilor laureaţi. Dintre sărbătorile literare desfăşurate atunci, acolo, amintim: lansarea ”Jurnalului Junimii”, ediţie facsimilată prezentată de dr. Valentin Coşereanu şi dr. Valy Ceia, lansarea volumului ”Ipoteşti sau realitatea poeziei”, autor Valentin Coşereanu, colecţia ”Eminesciana”  a Editurii Junimea din Iaşi, prezentată de dr. Pompiliu Crăciunescu. Un maraton literar de cea mai bună calitate, găzduit de superbul amfiteatru ,,Laurenţiu Ulici”.

,,Zilele Eminescu” din acest an au continuat la Suceava şi Putna. Unii dintre noi s-au întors în oraşele lor, înainte de aceste călătorii frumoase, pline de sens şi semnificaţie culturală. Dar atât cât am avut şansa să fim, cu toţii, laolaltă, ne-am bucurat intens de clipa cea repede care tocmai trecea, odată cu noi. Eminescu ne dăruia bucurii şi lumea vibra nobil, a poezie.

Forţa poeziei în parfum de tei

Când am revenit pentru ultima mea seară din această poveste, la Ipoteşti, eram aproape singură. Cum spuneam, cea mai mare parte a scriitorilor invitaţi şi-au continuat traseul literar, spre alte destinaţii. Singurătatea într-o imensitate de verde, într-o beţie de parfum de tei, singurătatea în proximitatea lui Eminescu este un dar nesperat. Le mulţumesc din suflet, celor care m-au invitat, prietenilor dragi, Relu Oneagă şi Mihaela Aniţului, domnului director al Memorialului, Daniel Tupiluş. Datorită acestui gest, am avut încă o şansă de a mă bucura de partea frumoasă a lumii literare, a solidarităţii, a forţei poeziei. Vorba lui Nichita Stănescu: ,,Poetul nu are mulţi prieteni, în schimb are nenumăraţi”.

Noaptea târziu, ca de fiecare dată la Ipoteşti, am ridicat fruntea către cer. Luceafărul era acolo. Trimitea raze de minune şi splendoare peste tăcerea dintre cuvinte. Şi peste ediţia 2015, a Zilelor Eminescu.

Premiile editiei 2015

Clara MĂRGINEANU


Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508