spot_img

Publicul israelian a revenit pe „Strada românească” de la Zikhron Ya’akov

După un an de pauză cauzată de pandemia de coronavirus, festivalul „Strada românească” a revenit în orașul israelian fondat de evrei din România, Zikhron Ya’akov cu ediția a treia, organizată de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, împreună cu partenerii săi: primăria Zikhron Ya’akov și organizațiile israelienilor originari din România, AMIR și HOR. Ca și la precedentele două ediții, publicul israelian a participat în număr extrem de mare la eveniment, sosind cu miile, din toate colțurile Israelului, pentru a lua parte la cavalcada de programe culturale românești.La ceremonia de deschidere, primarul orașului, Ziv Deshe, a accentuat importanța schimburilor culturale dintre România și Israel, exprimându-și atât satisfacția pentru continuarea tradiției Festivalului „Strada românească”, cât și intenția organizării unei ediții festive în contextul împlinirii, în 2022, a 140 de ani de la înființareaZikhron Ya’akov, oraș fondat, în secolul XIX, de evrei originari din România.

„Ca urmare a antisemitismului, România este mai săracă, astăzi, prin lipsa voastră, pentru că a pierdut o mare parte din comunitatea sa evreiască” – a subliniat E. S. Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel la ceremonia de deschidere, care a fost moderată de cunoscutul jurnalist israelian originar din România, Attila Somfalvi.

„În acest an, Festivalul „Strada românească”, proiectul principal de diplomație culturală și publică al ICR Tel Aviv, are un format inedit, cu un program foarte bogat și variat, numai cu artiști israelieni, mulți dintre ei cu origini românești. Am reușit să creem o tradiție: un mare eveniment anual, care a devenit un punct de referință pentru toți israelienii originari din România” – a declarat Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, la ceremonia de deschidere. ParteneriiInstitutului Cultural Român de la Tel Aviv la evenimentulorganizat în 26 septembrie 2021 au fost Primăria Zikhron Ya’akov și organizațiile israelienilor originari din România, AMIR și HOR.

Eli Shahar, vicepreședintele AMIR, a menționat contribuția evreilor români la dezvoltarea statului Israel, în diverse domenii de activitate, de la știință până la cultură. Acest aport va fi subiectul principal al expoziției permanente care urmează a fi prezentată începând cu anul 2022, odată cu inaugurarea Muzeului Evreimii Române de la Rosh Pina.Ceremonia s-a încheiat cu intervenția lui Zeev Schwartz, președintele organizației HOR Israel, care a făcut o scurtă trecere în revistă a colaborărilor dintre diversele organizații ale evreilor români din Israel.

Evenimentul, care a atras un număr impresionant de vizitatori, a cuprins următoarele manifestări:concerte de muzică balcanică susținute deSumSum Band;concerte de muzică românească, klezmer, balcanică și dansuri susținute deTaraful Ciocârlia; proiecția filmului România neîmblânzită, producător Alex Păun; dansuri folclorice cu trupa de dansuri de tineret Zamarin; „Poveștile bunicului”, spectacol interpretat de Teatrul Karov din Tel Aviv; ateliere de decupaj pentru copii și adulți cu Zipora Neeman; „Vrăjitorul din Givat DADA”, spectacol de teatru de păpuși de Shoshi Yaari și ateliere de creație DADA, produse de Muzeul Janco Dada din Ein Hod; artă stradală – personaje din Aliya-ua românească din Zikhron Ya’akov interpretate de artiști locali;„Sioniști români curajoși în ZikhronYa’akov” – tur ghidat cu Avi Daskal.

Programele au avut loc în aer liber, în spațiidin centrul vechi al orașuluiZikhron Ya’akov,ale cărui baze au fost puse de evreii veniți din România (Moinești, jud. Bacău) în anul 1882,primăria orașului dorind să valorifice această importantă moștenire istorică. Astfel, pe parcursul serii de 26 septembrie din timpul „Sărbătorii corturilor”, Sukkot, strada pietonală din Zichron Yaakov a fost plină de „ingrediente” culturale românești precum muzică, dans, folclor, spectacole de teatru, film, ateliere de creație.Alături de partenerii de proiect, ICR Tel Aviv a fost prezent și printr-un stand de informare, unde au fost oferite materiale de interes general, au fost prezentate, de asemenea, activităţile şi evenimentele organizate de ICR Tel Aviv, au fost distribuite materiale de promovare, precum și materiale turistice.

 

 

// anunță ICR Tel Aviv

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508