spot_img

Proiecţii-eveniment la Noul Cinematograf al Regizorului Român, în prezenţa regizorilor Alexandru Solomon şi Radu Igazsag

Miercuri, 9 februarie 2011, ora 19:30, la Noul Cinematograf al Regizorului Român (Str. Monetăriei nr. 3, Bucureşti, în incinta Muzeului Ţăranului Român), vor avea loc proiecţiile a trei filme scurte, puţin cunoscute, situate la graniţa dintre documentar şi experimental: “Cronica de la Zürich” (regia: Alexandru Solomon şi Radu Igazsag, 1996), “Strigăt în timpan” (regia: Radu Igazsag şi Alexandru Solomon, 1993) şi “Duo pentru Paoloncel şi Petronom” (regia: Alexandru Solomon, 1994). Cei doi regizori vor participa la proiecţii şi vor răspunde la întrebările spectatorilor. Evenimentul e organizat de NCRR, în colaborare cu Fundaţia “Arte Vizuale” (FAV).

Cronica de la Zürich” a fost realizat în oraşul elveţian, la 100 de ani de la naşterea lui Tristan Tzara şi la 80 de ani de la naşterea dadaismului. Filmul este un documentar experimental despre ceea ce a mai ramas viu din această mişcare, la care au contribuit Marcel Iancu, Arthur Segal şi, mai ales, Tristan Tzara, toţi trei originari din România. Mediumetrajul a avut premiera la Zürich, pe 14 aprilie 1996, cu ocazia Centenarului Tristan Tzara sub egida UNESCO. Printre distincţiile primite de el se numără Premiul pentru film documentar (ex aequo) la Festivalul Tinerilor Creatori (Costineşti, 1996), Marele Premiu la MediaFest ’96 (România), Premiul II la Festivalul de Film Documentar de Istoria Artei (Muzeul Naţional Cotroceni, 1996) şi Premiul special al juriului – APTR 1997

Strigăt în timpan” este o cronică neconvenţională a Avangardei literare şi artistice româneşti. Filmul, pornind de la expoziţia „Avangarda românească, 1916-1947” de la Muzeul Literaturii Române, reconstituie atmosfera acelor ani de nebunie în spiritul avangardiştilor, cu ajutorul mijloacelor specifice artei lor (colaje, asociaţii absurde etc.). Premii: Premiul UCIN pentru documentar românesc pe anul 1993; Premiul pentru film video la Festivalul Naţional Costineşti, 1993; Premiul pentru film experimental la Festivalul Internaţional Mediawave, Gyor (Ungaria), 1994; Premiul al III-lea la Festivalul Internaţional al Filmului Documentar-Antropologic Astra Film, Sibiu, 1994; Premiul I la Festivalul de Film Documentar de Istoria Artei, Muzeul Naţional Cotroceni, 1995.

Duo pentru Paoloncel şi Petronom” este un documentar artistic despre doi mari prieteni. Paul Celan, unul din cei mai importanţi poeţi de limbă germană ai veacului trecut, şi-a petrecut tinereţea în Bucovina şi la Bucureşti. Filmul este construit ca un dialog poetic între Celan şi prietenul său, scriitorul Petre Solomon, pe fundalul istoriei zbuciumate a anilor 1940-1947.”Duo pentru Paoloncel şi Petronom” este inspirat de cartea “Paul Celan. Dimensiunea românească” de Petre Solomon. Premii: Premiul pentru film video la Festivalul Tinerilor Realizatori, Costineşti, 1994; Premiul pentru film-eseu la Festivalul Internaţional Alter-Native, Târgu-Mureş, 1994; Premiul special al juriului la MediaFest ’96, România.

Proiecţia-eveniment de pe 9 februarie 2011deschide colaborarea dintre NCRR şi FAV. Fundaţia condusă de reputatul cineast Vivi Drăgan Vasile a produs, începând din 1992, peste 80 de proiecte film şi video (ficţiune, documentare, experimentale, filme promoţionale pentru creatorii din teatru, dans, muzică şi cinema), sprijinind constant tinerii cineaşti şi artişti români din sfera artelor vizuale. NCRR va continua să scoată la lumină documentele cinematografice din arhiva FAV, pentru ca noile generaţii de spectatori să aibă acces la filme româneşti remarcabile, dar greu accesibile.

Seara filmelor de şi despre avangardă realizate de Alexandru Solomon şi Radu Igazsag are loc în ultima săptămână a expoziţiei „Destine la răscruce. Artişti evrei în perioada Holocaustului” (Muzeul Naţional de Artă al României, în colaborare cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”). Asocierea nu este întâmplătoare, deoarece în cadrul acestei expoziţii, care-şi închide porţile pe 13 februarie 2011, sunt prezente şi lucrări ale artiştilor portretizaţi în documentarele experimentale de la NCRR.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508