spot_img

Proiecții de filme în aer liber la Institutul Cervantes din București

Institutul Cervantes din București reia seria tematică „Cine en español – Retratos de directores / Filme de limba spaniolă – Portrete de regizori”, cu un eveniment dedicat lui David Trueba.

Luni, 30 august, începând cu ora 20.30, iubitorii de film vor putea viziona unul dintre cele mai cunoscute filme ale lui David Trueba, Soldados de Salamina, ecranizarea romanului cu același nume de Javier Cercas, peliculă desemnată să reprezinte Spania la Premiile Oscar, ediția 2004.

Marți, 31 august, tot de la ora 20.30, se va proiecta cel de-al doilea film semnat de David Trueba: Vivir es fácil con los ojos cerrados, marele câștigător al Premiilor Goya, ediția 2014, competiție la care pelicula a fost recompensată cu șapte trofee, între care cel pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor.

Filmele vor rula în versiunea originală, cu subtitrare în limba engleză.

 

Ambele evenimente vor avea loc în aer liber, în EL PATIO – curtea interioară a instituției din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, cu respectarea tuturor măsurilor de proiecție privind sănătatea în contextul actual.

Accesul la proiecții se face pe bază de rezervare în scris printr-un email trimis către adresa de email cultbuc@cervantes.es. Rezervarea locului devine valabilă numai după primirea unei confirmări în scris.

David Trueba este regizor de film, scenarist, actor, scriitor și jurnalist.

A urmat Jurnalismul la Universitatea Complutense din Madrid, perioadă în care a lucrat la realizarea mai multor scurtmetraje. În 1992, la terminarea studiilor, și-a finalizat pregătirea în Statele Unite, unde a urmat și un curs de scenaristică la American Film Institute.

Înainte de călătoria sa în Statele Unite, a lucrat în diverse locuri de muncă în Spania:  a fost redactor de texte, a scris versuri pentru melodii cunoscute, a fost jurnalist pentru El País și El Mundo, precum și scenarii pentru programe de televiziune.

Emilio Martínez Lázaro l-a cooptat în 1991 să scrie scenariul pentru Amo tu cama rica. Buna lor înțelegere profesională a dus ulterior la filmarea scenariului lui David Trueba, Los peores años de nuestra vida, la întoarcerea sa din Statele Unite.

În 1996 a făcut saltul la regie cu La buena vida, film inspirat de opera lui François Truffaut, Louis Malle și JD Salinger. Anul următor Academia l-a recompensat cu o dublă nominalizare la premiile Goya: pentru cel mai bun regizor nou și cel mai bun scenariu original.

Pentru următorul său lungmetraj, Obra maestra (2000), a lucrat timp de patru ani.

Doi ani mai târziu s-a apucat de lucrul la cel mai ambițios proiect al său, Soldados de Salamina, adaptarea pentru film a romanului cu același nume semnat de Javier Cercas, o ficțiune despre un jurnalist care investighează faptele din executarea lui Sánchez Mazas, precum și un eseu despre relativitatea eroismului. Filmul este selectat de Academie pentru a reprezenta Spania la Premiile Oscar din 2004. În tot acest timp, munca lui de scenarist pentru filmele altor regizori spanioli cunoscuți a continuat.

În 2004, David Trueba a acceptat funcția de vicepreședinte al Academiei de Film din Spania, pe care a părăsit-o după trei ani.

Un an mai târziu, a filmat al patrulea său film, Bienvenido a casa, o poveste de dragoste între doi tineri, despre călătoria dificilă în doi către maturitate. Filmul este prezentat la Festivalul de la Malaga, unde David Trueba este distins cu premiul pentru cel mai bun regizor.

În 2006, împreună cu Luis Alegre, a regizat conversația cinematografică La Silla de Fernando, un proiect care a dezvăluit publicului un genial și inteligent Fernando Fernán Gómez. Filmul a obținut aprecierile unanime ale criticii.

În 2010 a regizat ¿Qué fue de Jorge Sanz?, o miniserie din șase părți produsă de Canal + , creată alături de Jorge Sanz, pentru care Trueba scrie și scenariul, o comedie bazată parțial pe evenimente reale, în care actorul Jorge Sanz se interpretează într-un moment de declin profesional, probleme financiare și dezorientare personală.

În 2013, a scris și a regizat Vivir es easy con los ojos closed, cu care a obținut cel mai mare succes aș său, câștigând șapte premii Goya, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu original. Filmul este bazat pe o poveste reală a unui profesor de limba engleză care şi-a motivat elevii să înveţe folosind muzica trupei The Beatles.

David Trueba este autorul a șase romane, publicate de cunoscuta editură Anagrama.

A primit Premiul Național al Criticii în 2008 pentru romanul său Saber perder. Romanele sale au fost traduse în peste cincisprezece limbi.

 

Evenimentul „Portret de regizor: David Trueba” este realizat cu sprijinul Filmotecii AECID (Agenția Spaniolă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare).

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508