spot_img

Proiectele demarate de senatorul USR Dan Lungu în prima sesiune parlamentară

Prima sesiune parlamentară a senatorului USR Dan Lungu s-a concretizat prin semnarea a 12 inițiative legislative, dintre care trei propuse de către senatorul ieșean, adresarea unui număr de 11 întrebări, 13 interpelări, dintre care una menită prim-ministrului României, dar și prin luarea cuvântului de 20 de ori în plenul Senatului.

Un raport de activitate pentru prima sesiune parlamentară care prezintă detaliat activitățile din Parlament și din circumscripția din Iași poate fi consultat public la acest link.

În ceea ce privește inițiativele legislative, senatorul Dan Lungu a propus reformarea acelor zone ale domeniului culturii în care birocratizarea excesivă sau lipsa unor reglementări ferme au favorizat în trecut legitimarea unor abuzuri, dar au și împiedicat dezvoltarea mai multor instituții. În acest sens, a fost depus un proiect de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 189 / 2008 privind managementul instituțiilor publice de cultură. Prin modificarea mai multor articole din OUG 189/2008 se dorește schimbarea sistemului de selecție a managerilor instituțiilor publice de cultură și creșterea nivelului de profesionalizare al conducerilor acestor instituții. Printre cele mai importante schimbări se numără și solicitarea unei pregătiri solide a directorilor instituțiilor de cultură; aceștia trebuie să fie persoane care fie au studii avizate de management cultural, fie au deținut atestat de evaluator de proiecte culturale, fie au exercitat atribuții de manager cultural timp de patru ani într-o instituție de profil. În același timp, comisia care îi va selecta va fi compusă și din specialiști în management cultural, pe lângă reprezentanți ai autorității și specialiști în domeniul de activitate al instituției.

Dan Lungu a mai depus o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general. Problema accesului la finanțările nerambursabile din fonduri publice pe legea 350/2005 a fost ridicată în mai multe rânduri de către artiștii ieșeni care reclamau faptul că le era imposibil să solicite finanțare pentru anumite proiecte în calitate de persoane fizice, deși legislația permite, în teorie, acest lucru. De mai mulți ani, cel puțin la nivelul județului Iași, s-a ridicat problema creării unor comisii de evaluare a proiectelor care să fie formate din experți în domeniul de activitate, iar procedura de selecție să fie una transparentă și cât mai de-birocratizată. Acestea sunt doar unele dintre problemele ce se doresc rezolvate prin modificările propuse Legii nr. 350/2005, scopul final fiind de profesionalizare a selecției proiectelor, de creștere a calității acestora, dar și de a desfășura competiția de proiecte într-o mod transparent cu informații ce pot fi accesate cu ușurință de către toți cei care îndeplinesc condițiile necesare pentru a solicita finanțare.

Cea de-a treia propunere legislativă depusă de senator vizează modificarea Legii nr.8/1996, privind drepturile de autor și drepturile conexe dreptului de autor. Propunerea e menită să îi protejeze drepturile unora dintre coautorii operei audiovizuale, cum este autorul imaginii, care a fost omis din formulările inițiale ale legii. Toate cele trei proiecte sunt înregistrate la Senat pentru dezbatere, primind aviz pozitiv de la Consiliul legislativ.

Peste 1.000 de cărți donate bibliotecilor sătești

Activitatea din prima sesiune parlamentară a senatorului Dan Lungu nu s-a concentrat doar la București sau pe modificările legislative. Unul dintre cele mai importante proiecte de la numirea în calitate de senator l-a constituit proiectul „Până hăt de carte!”. Până în prezent au fost strânse și donate peste 1.000 de cărți pentru bibliotecile din zonele rurale din Iași – Ciortești, Andrieșeni, Erbiceni și Probota –, o nouă donație urmând a avea loc vineri, 8 septembrie, în Gorban. Mai multe informații despre campanie și despre rezultatele punctuale pot fi regăsite pe site.

Iar cum dezvoltarea formelor de susținere a culturii în zona rurală a țării este unul dintre obiectivele mandatului de parlamentar, biroul parlamentar a început din luna mai a acestui an o colaborare cu Institutul de Cercetare al Academiei Române cu privire la situația căminelor culturale din județul Iași. Pe baza rezultatelor acestor cercetări vor fi depuse proiecte finanțabile pentru a se încerca formule de îmbunătățire a situației actuale și de a revitaliza cultura din mediul rural la nivelul întregii țări. În ceea ce privește revitalizarea culturală a Iașului, Dan Lungu este unul dintre cei care a pus bazele Coaliției Sectorului Cultural Independent Iași, care s-a coagulat în jurul dorinței tuturor actorilor din zona culturii de a îmbunătăți acest domeniu și de a se implica prin diferite propuneri în strategia culturală din municipiul Iași.

Aceste acțiuni și activități din prima sesiune parlamentară fac parte dintr-o serie mai amplă de obiective pe care senatorul Dan Lungu își propune să le îndeplinească pe durata mandatului, împărțite pe patru mari domenii – strategii culturale, sprijinirea dezvoltării tuturor domeniilor culturale, dezvoltarea culturii sustenabile în rural și în urban, dar și transparentizarea și eficientizarea activităților instituțiilor culturale.

Concret, există mai multe obiective pentru îndeplinirea cărora senatorul va propune modificări legislative cu efecte la nivel regional, dar și național:

obligativitatea elaborării de strategii culturale de sine stătătoare la nivel de municipiu și județ, care să fie votate și bugetate individual;

– impunerea prin lege a obligativității de a realiza un studiu privind consumul de cultură o dată la cinci ani, necesar atât elaborării strategiilor, cât și a măsurării impactului (Barometru de cultura ca baza a strategiilor)

– realizarea unui fond de mobilitate pentru artiștii independenți și pentru operele acestora / redefinirea relației dintre școală și cultura contemporană (literatură, film, muzică) și propunerea unor noi practici de educație estetică

– elaborarea strategiilor culturale la nivel de județ cu o componentă specifică pentru mediul rural, cu accent pe revitalizarea căminelor culturale sătești, a bibliotecilor și a muzeelor locale

sprijinirea și crearea unor agenții / fundații ale fondului cultural local finanțate din bugetele destinate culturii de către Consiliul Local și Consiliul Județean, cu condiția ca proiectele finanțate de către acestea să servească strategiilor culturale deja adoptate de către cele două autorități publice

crearea de mecanisme și proceduri pentru cheltuirea transparentă și eficientă a banilor publici în cultură la nivel local și pentru creșterea impactului proiectelor finanțate

– îmbunătățirea legislației privind managementul în instituțiile publice de cultură și privind finanțarea proiectelor culturale

– creșterea vitalității culturale a Iașului printr-o strategie de încurajare a activității asociațiilor culturale, a industriilor creative și a artiștilor independenți; găsirea unor mecanisme prin care asociațiile și artiștii independenți să poată beneficia de resursele culturale ale instituțiilor publice sub-utilizate de acestea.

Senatorul Dan Lungu se angajează și să sprijine proiectele cheie de dezvoltare ale regiunii Moldova, precum autostrada Ungheni – Iași – Târgu Mureș sau Spitalul regional de urgențe. Acestea au fost, de altfel, teme care s-au regăsit în interpelările și întrebările adresate de senatorul Dan Lungu miniștrilor din cele două Guverne existente din decembrie. În materie de interpelări, s-au abordat teme relevante atât pentru comunitatea locală din Iași, cât și pentru domeniul culturii în general. Au fost realizate interpelări cu privire la revitalizarea vieții culturale în mediul rural și rolul căminelor culturale, verificarea situării Iașului în „Programul național de înființare de parcuri tehnologice” sau pentru a încerca determinarea stadiul studiului de fezabilitate pentru construcția autostrăzii Ungheni – Iași – Târgu Mureș. Au fost abordate și chestiuni specifice, pornite de la sesizări ale cetățenilor și din presă, precum felul în care Consiliul Județean Neamț a evaluat proiectele de management cultural la trei instituții de cultură din județ, dar și cu caracter general – precum identificarea unor programe care să promoveze lectura la vârstele mici, la adolescenți și tineri, sau verificarea activității și menținerii standardelor impuse de lege la obținerea statutului de ONG de utilitate publică.

Întrebările adresate au abordat la rândul lor aspecte care vizează obiectivele propuse în acest mandat, precum felul în care se aplică legea 350/2015 pentru regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general în ceea ce-i privește pe beneficiarii direcți ai acestei legi. Au fost însă și problematici cu caracter general, precum relaționarea manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri cu cele dedicate, îndeosebi în spațiul european, Centenarului Marelui Război sau felul în care va fi dezvoltat turismul cultural în România.

Toate întrebările și interpelările, cu link-uri corespunzătoare către pagina Senatului României, se regăsesc pe siteul senatorului Dan Lungu.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508