spot_img

Programul evenimentelor organizate de MNLR cu ocazia Zilei Culturii Naţionale

Marți, 15 ianuarie 2019, Muzeul Național al Literaturii Române organizează, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, o serie de evenimente culturale speciale, dedicate acestei zile. Această zi nu este numai o celebrare a unui mare scriitor, Mihai Eminescu, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române şi a proiectelor culturale de interes naţional. Există precedente pentru această sărbătoare şi în alte ţări europene, exemplu Spania, unde Ziua Culturii a fost aleasă în ziua morţii lui Miguel de Cervantes, sau Portugalia, ziua în care s-a născut Luis de Camoes. De asemenea, autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul evenimentelor.

PROGRAMUL EVENIMENTELOR:

Ora 12.00 – Ateneul Român (Str. Benjamin Franklin 1-3)

15 ianuarie 2019: Ziua Culturii Naționale, Ziua lui Mihai Eminescu

Invitați: Acad. Ioan-Aurel Pop (Președintele Academiei Române), E.S. Klaus Iohannis (Președintele României), P.F. Daniel (Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române), Acad. Eugen Simion, Ecaterina Andronescu (Ministrul Educației Naționale), Valer Daniel Breaz (Ministrul Culturii și Identității Naționale), Acad. Răzvan Theodorescu (Vicepreședintele Academiei Române), Acad. Mihai Cimpoi, Actorul Dorel Vișan, Concert: Camera Regală

Organizatori: Academia Română, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Biblioteca Academiei Române, Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, Filarmonica „George Enescu”

 

Ora 16.00 – Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Aulă (Calea Victoriei 88)

Gala Tinerilor Scriitori ai anului 2018, ediția a XIX-a

Invitați: Bianca Burța-Cernat, Andreea Răsuceanu, Cosmin Borza (juriu), scriitorii nominalizați

Invitați speciali: Oana Cătălina Beța (voce), Albert Tajti (pian)

Amfitrion: Dan Mircea Cipariu

Organizatori: Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, Clubul UNESCO-Adolescenții și Asociația EURO CULTURART

Cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”

 

Ora 18.00 – Muzeul Național al Literaturii Române, Sala Mică de Expoziții Temporare (Calea Griviței 64-66)

Vernisaj expoziție Mircia Dumitrescu: grafică de carte, gravură, pictură, sculptură, proiecție

Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 ianuarie – 1 februarie 2019

 

 

 

 

 

Ora 18.00 – Muzeul Național al Literaturii Române, Sala Mare de Expoziții Temporare (Calea Griviței 64-66)

Vernisaj expoziție Laboratorul memoriei, artist: Vlad Basarab

Lansarea catalogului Arheologie Memoriei

Invitați: Ioan Cristescu, Pavel Șușară

Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 ianuarie – 15 februarie 2019

 

Ora 18.00 – Muzeul Național al Literaturii Române, Mansardă (Str. Nicolae Crețulescu 8)

Eminescu – Om, geniu și poet divin

Un spectacol de muzică și poezie cu Dorel Vișan, Ion Bogdan Ștefănescu (flaut), Mariana Pachiș (sand-artist)

 

 

 

 

 

Ora 19.00 – Muzeul Național al Literaturii Române, Sala „Iosif Naghiu” (Calea Griviței 64-66)

Seară de poezie și muzică

Poeți invitați: Bogdan O. Popescu, Romulus Bucur, Bogdan Ghiu, Magda Cârneci, Doru Mareș, Mihail Gălățanu, Simona Popescu, Daniel Bănulescu, Caius Dobrescu, Andra Rotaru.

Moderator: Horia Gârbea

Muzica va fi asigurată de îndrăgitul cântăreț și chitarist Mircea Baniciu

Organizatori: Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române și Teatrul Dramaturgilor Români

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508