spot_img

Prima zi pe Strada de C`Arte

Festivalul Strada de C`Arte și-a deschis porțile pentru a cincea oară, la Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”. În prima zi, miercuri, 21 septembrie 2016, a fost deschis târgul de carte, dar au avut loc și două evenimente, primele dintr-o listă lungă. Astfel, de la ora 17.00 a avut loc vernisarea expoziției ”Antim Ivireanul: cuvânt și slovă pentru neamul românesc”, expoziție ce va rămâne în corpul Boema al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) ”Carol I” pe tot parcursul acestui festival. De la ora 19.00, deschiderea oficială a festivalului a fost, de fapt, o întâlnire între prieteni, în care s-a discutat despre București.


Mireille Rădoi, Directorul General BCU, în calitatea sa de gazdă, a fost cea care a deschis evenimentul: ”La împlinirea a trei veacuri de când Antim Ivireanul, una dintre cele mai mari și mai bogate în realizări personalități ale istoriei românești, a cunoscut moartea martirică, două din entitățile cărora le-a închinat viața, Biserica și cartea, și-au reunit competențele și tezaurul de valori lăsate moștenire românilor de Sfântul Ierarh martir Antim Ivireanul pentru a-i omagia munca jertfelnică pentru lege și neam. Considerăm că omagierea lui Antim Ivireanul, prin această fericită colaborare între Biserică și bibiotecă, este probabil cea mai frumoasă floare pe care i-o putem oferi peste veac drept mulțumire și semn de recunoștință marelui tipograf și truditor pentru introducerea limbii române în oficierea serviciului liturgic.”

La vernisaj au participat mai multe fețe bisericești și nu numai, dintre care amintim pe P.S. Varlaam Ploieșteanu, episcop vicar patriarhal; Arhim. dr. Policarp Chițulescu, consilier patriarhal, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod; preot dr. Florin Șerbănescu; dr. în istorie Doru Bădără etc.

Varlaam Ploieșteanu, episcop vicar patriarhal: ”Pentru că există o strânsă legătură între anul comemorativ și cel omagial, anul omagial a fost închinat educației religioase sub îndemnul creștin ortodox. Pentru că în întreaga sa activitate, și cea tipografică și cea de păstor sufletesc, Sfântul Antim Ivireanul poate fi socotit unul dintre educatorii neamului românesc. ”Didarhiile” sale sunt pline în permanență de sfaturi care aveau drept scop îndreptarea moravurilor tuturor locuitorilor Țării Românești, atât pentru domnul țării cât și pentru locuitori.”

Tot despre aceste sfaturi regăsite în ”Didarhiile” lui Antim Ivireanul a vorbit și Arhim. dr. Policarp Chițulescu, consilier patriarhal, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod: ”Această dragoste care l-a însuflețit pe Sfântul Antim să fie un păstor misionar, care s-a frământat neîncetat pentru păstoriții săi, pe care nu de puține ori îi ceartă și îi mustră cu blândețe, alte ori cu asprime, mai accentuat, în ”Didarhiile” sale. Acestea s-a dovedit că au fost iubite, pentru că dna. prof. Zanfira Mihail a arătat că și în Basarabia s-au găsit copii ale ”Didarhiilor” și au fost necesare. Sfântul Antim își mustra păstoriții pentru că îi iubea. Când iubești, ridici omul din greșeală.„

Expoziția, deschisă în corpul Boema al BCU, poate fi vizitată gratuit pe parcursul festivalului Strada de C`Arte.

De la ora 19.00, în elegantul Salon Carol I a avut loc deschiderea oficială a ediției cu numărul V a festivalului Strada de C`Arte, o deschidere ”între prieteni”, așa cum a declarat gazda evenimentului – Mireille Rădoi, Director General al BCU. Invitații, importanți oameni de cultură, au fost provocați la o discuție despre București. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române; acad. Mircia Dumitrescu, grafician; Dinu Flămând, scriitor, jurnalist, diplomat; Anton Anton, inginer și politician; Pavel Șușară, critic de artă; Silviu Angelescu, scriitor și profesor universitar și Nicolae Nicolae au povestit câte ceva despre Bucureștiul lor, al fiecăruia, cu atât mai mult cu cât singurul din invitați născut în capitală este profesorul Silviu Angelescu. Toți ceilalți au povestit de ce au venit în București și, mai ales, de ce au rămas.

O discuție plină de șarm și umor, romanțată așa cum fiecare își rotunjește și alintă amintirile și locurile dragi, perspective diferite și iz de București vechi, lecții personale de istorie și aerul boem pe care capitala continuă să îl aibă pentru artiști – toate acestea le-au deschis alte perspective celor prezenți în sală care, probabil, au plecat iubind puțin mai mult orașul pe care îl împart cu personalități care scriu istorie în domeniile lor de activitate.

Dorina CIOPLEA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508