spot_img

Prezentarea volumului ”Mergem în România!”, la Expo Milano

Marți, 21 iulie 2015, orele 20.00, Centrul Cultural Italo- Român în colaborare cu Pavilionul României din cadrul EXPO 2015 Milano, vă invită la lansarea Anuarului  ”Andiamo in Romania! / Mergem în România” ediție în italiană și română, editura Rediviva, Milano 2015. Proiectul editorial este sprijinit de Departamentul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Volumul va fi distribuit gratuit publicului prezent la lansare.

“Andiamo in ROMANIA! / Mergem în ROMANIA!” este noua ediție a Anuarului Centrului Cultural Italo-Român, apărută recent la editura Rediviva din Milano și dedicată participării României la Expoziția Mondială din capitala lombardă, care reunește 150 de țări. Pentru al treilea an consecutiv, editura Rediviva a Centrului Cultural Italo-Român (ajunsă la 30 de titluri publicate) editează Anuarul care are ca tematică constantă Repere culturale românești în Italia.

Organizarea Expoziției Mondiale la Milano a fost o ocazie de a oferi în contextul imaginii țărilor prezente o lucrare de promovare a României, o Românie văzută prin ochii străinilor, a turiștilor, deveniți apoi, unii dintre ei, locuitori și mici ambasadori ai Țării noastre, care prin mesajele lor, dincolo de prejudecăți, de obsesivele cuantificări, transmit o Românie așa cum o simt, o înțeleg și o dezvăluie cu sinceritate celor din jur.

O mare parte a ediției ”Mergem în România!/Andiamo in Romania!” prezintă viziunea unor străini: italieni, americani, irlandezi, englezi, despre cum au luat contact cu România, cum au ales să se dedice valorificării patrimoniului cultural și natural românesc, dar mai ales cum să o promoveze în ochii țărilor de unde ei provin, în încercarea de a arăta minunata diversitate întâlnită la noi, dar şi de a-i îndemna pe români să conştientizeze un patrimoniu, de care se bucură şi pe care trebuie să îl conserve pe viitor.

Ideea prezentului volum a pornit de la lucrarea: Călători străini despre Țările Române, o resursă documentară de însemnătate în reconstituirea unor aspecte legate de Țările Române si de români, oferită de zeci și mii de călători străini, care atrași de pitorescul și frumusețea meleagurilor noastre, au lăsat importante însemnări legate de cadrul natural, obiceiuri, port, mentalitate.

România: unică, frumoasă și autentică este leit-motivul poveștilor pe care lucrarea de față, caută să îl aducă în fața cititorilor. O Românie descoperită în mare parte din curiozitate, din imboldul de a cunoaște o țară despre care în aproape cinci decenii de regim comunist s-a vorbit foarte puțin sau mai deloc, o țară care are încă multe obstacole de trecut, dar, în același timp o forță și o energie extraordinară de a merge înainte.

Publicația nu își propune să prezinte locurile turistice ale României, monumentele, destinațiile cunoscute, ci aduce în prim plan valorile mai puțin apreciate de locuitorii ei: fauna, flora, pădurile, zonele rurale, potențialul uman, prietenia, ospitalitatea s.a. Mesajul care transpare din relatările celor care ajung în contact cu meleagurile românești este marea armonie dintre oameni şi mediu – o mare valoare, pierdută în alte zone ale Europei. Cele peste 100 de pagini vorbesc despre impactul pe care îl au străinii în contact cu România. Că este vorba despre Prințul Charles al Marii Britanii, un adevărat ambasador al frumuseților României, depre irlandezul Peter Hurley care organizează un Festival al tradițiilor în Maramureș, americanul Scott Eastman care promovează România prin fotografiile sale, sau italianca Giovana Basetti care face să renască satele transilvane, până la filmul documentar Whild Carpathia considerat unul dintre cele mai frumoase documentare despre România – toate acestea nu sunt decât exemple despre uriașulpotențial cultural și natural pe care îl prezintă țara noastră.

Dacă Daria Barcheri, originară din Padova, povestește italienilor de ce a ales să trăiască în România, de ce crede că România este țara care o îndeamnă spre poezie, iar Francesco Corsi din Florența, ne introduce în mirajul unui sat transilvănean Bichigiu, un sat ca oricare altul, dar care îi dezvăluie autorului emoții și trăiri autentice.

Antonio Buozzi, originar din Milano, povestește despre cum s-a născut prietenia sa cu românii si despre implicarea sa în promovarea imaginii României prin articole și documentare.

Anuarul consacră spațiu și prezenței românilor în capitala lombardă Milano – aducând în prim plan personalități de mărime din istoria și cultura română, care s-au aflat în legătură cu acesta: Iancu de Hundeoara, Simion Bărnuțiu, Hariclea Darclee, Ioan Petru Culianu, dezvăluind în același timp și interesul unor milanezi pentru cultura românească.

Un interesant studiu despre cum sunt văzuți românii în Italia este prezentat de cercetătorii italieni Franco Pittau și Antonio Ricci de la Centro Studi e Ricerche din Roma, iar câteva aspecte privind istoria nașterii poporului român si componenta latină se află din textele studenților italieni de la Universitatea de Studii Bicocca din Milano.

Și dacă tema Expoziției Mondiale este Hrănirea planetei – alimentația, dr. Gheorghe Cerin, cardiolog, cu o experiență de peste 20 de ani în cardiochirurgie, vine să întregească conținutul lucrării cu importante sfaturi legate de sănătate și de alimentația sănătoasă.

La noua ediție coordonată de Violeta Popescu și Claudia Bolboceanu și-au adus contribuția în jur de 20 de colaboratori, printre care și cativa membri din echipa Rediviva: Maria Floarea Pop, Davide Arrigoni, Gabriel Popescu, Florentina Niță, autori și traducători.

Sunt câteva mărturii de suflet, despre cum poți descoperi și apoi iubi o Țară, despre cum un străin se poate regăsi în tradițiile noastre, despre bucuria lucrurilor simple pe care România o dăruiește din plin celor ce sunt în căutarea acestora.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508