spot_img

Premiile Concursului Naţional de Poezie şi Interpretare a Operei Eminesciene “Porni Luceafărul”, ediţia a XXIX-a

Ieri, 13 iunie 2010, am primit la redacţia AgenţieideCarte.ro rezultatele Concursului Naţional de Poezie şi Interpretare a Operei Eminesciene “Porni Luceafărul”, ediţia a XXIX-a, desfăşurat la Botoşani. S-au acordat premii la secţiunile „debut editorial, carte publicată”, secţiunea poezie” şi secţiunea “interpretare critică a operei eminesciene”.

Juriul acestui Concurs Naţional a fost format din Nicolae Prelipceanu, Dan Cristea, Cassian Maria Spiridon, Lucian Vasiliu, Marius Chelaru, Daniel Corbu, Liviu Apetroaie, Nicolae Panaite, George Vulturescu, Vasile Spiridon, Sterian Vicol, Dumitru Augustin Doman, Adrian Alui Gheorghe, Radu Florescu, Nicolae Sava, Mircea A. Diaconu, Gellu Dorian, Lucian Alecsa, Nicolae Corlat- secretariat şi  NICOLAE PRELIPCEANU- preşedintele juriului. Juriul s-a întrunit în şedinţa finală pe data de 12 IUNIE 2010 şi a hotărât decernarea următoarelor premii:

A. SECŢIUNEA DEBUT EDITORIAL, CARTE PUBLICATĂ:

–     Premiul “Horaţiu Ioan Laşcu” al Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România – Dana Cernuşcă, pentru cartea “Simfonii de stors veninul”, Editura Junimea, 2010 şi al Studioului de RADIO IAŞI

–     Premiul Uniunii Scriitorilor din R. Moldova – Lucian Adam, pentru cartea „Dopuri de plută”, Editura E9 Nouă, 2010.

B. SECŢIUNEA POEZIE:

–    Premiul  Editurii “Junimea” şi al revistei „Conta” – ALEXANDRA EMILIA BUCUR

–   Premiul Editurii Revistei „Convorbiri literare”, APLER şi al revistei „Poesis” – CARMEN STANCIU

–   Premiul Editurii Princeps Edit şi al revistelor „Feed back” şi „Argeş” – DORIN COZAN

–  Premiul Editurii Alfa şi al revistei „Verso” – ADRIANA TEODORESCU-  Premiul revistelor „Viaţa Românească”, „Ramuri” şi „Ateneu” – IRINA ROXANA GEORGESCU

–  Premiul revistei „Hyperion” – DAN MIHAI DINCĂ

–  Premiul revistei „Dacia Liteară” – CLAUDIA RADU

–  Premiul revistei „Convorbiri literare” – DANIELA MARIA VARVARA –  Premiul revistei „Familia”  – LENUŢA DOLINSCHI

–  Premiul revistelor „Porto Franco” şi „Cafeneaua literară” – FLORIN ALEXANDRU VĂSIEŞ

–  Premiul revistelor „Euphorion” şi „Luceafărul de dimineaţă – SIMONA DUMITRACHE

C. SECŢIUNEA INTERPRETARE CRITICĂ A OPEREI EMINESCIENE:

–  Premiul revistei “Convorbiri literare” şi al revistei „Verso” – CRISTINA SCARLAT

–  Premiul revistei “Dacia literară” – OANA OPAIŢ

–  Premiul revistei „Feed back” – MIRELA SAVIN

–  Premiul revistei “Hyperion” – CRISTINA GABIRELA NEMEŞ

–  Premiul revistei „Poesis” – NASTASIA SAVIN

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Veşnicie pe căile stelare pe a cărei poartă ne-a răsărit în sferele cele înalte mândria culturii daco- româneşti ale Eminescului ce ne călăuzeşte printre stele universalităţii creaţiei literare. Sunteţi ferice că vă trageţi seva din locurile unde geniul neamului românesc, a dantelat bolta măririi noastre cu energiile celeste tăinuite-n măreţia -iubirii celei oarbe – pe care numai celesta femina mamă le poate accesa.
    Felicitări că în anul 2010 numai Cătălinele, căutătorele ce pot descifra tainele adâncurilor iubirii cosmice au cucerit opţiunile juriului din 14 premii 10, acolo la Botoşani. Ca membră a Academiei Dacoromâne din Bucureşti ce-l are patron pe idaco-românul Mihai Eminescu, iar societatea Dacia Revival internaţional i-a dedicat tot Congresul al X-lea de Dacologie din 14-14-6 iunie 2009, am înţeles că suntem pe ogorul liant al nemuririi noastre geto-dace şi-am să vă trimit, nu cu pretenţii de premiere, pagini de aleasă preţuire pentru descoperiea – Daciei veche – unde la Eminescu Dochia e Zee Prometee…
    Cu stimă şi gânduri de înaltă ibândă pentrut Oana Opaiţ – profesor de filozofie Olimpia Cotan Prună

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508