spot_img

Preluarea Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene, marcată la Lisabona printr-un concert al Cvartetului Bălănescu

La data de 17 ianuarie 2019, Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona au organizat evenimentul de lansare a Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene, printr-un concert de gală susținut de Cvartetul Bălănescu, la Palatul Național Ajuda din Lisabona, instituție culturală portugheză de prim rang.

Ambasadorul României Ioana Bivolaru a prezentat programul și prioritățile Președinției României a Consiliului UE, alături de Ana Paula Zacarias, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului portughez al Afacerilor Externe și de Sofia Alves, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la Lisabona. La eveniment au participat peste 180 de persoane, reprezentanți ai administrației prezidențiale și ai guvernului portughez, ambasadori și membri ai corpului diplomatic, personalități ale vieții culturale lusitane, jurnaliști și membri ai comunității românești din Portugalia.

În alocuțiunea sa, Ambasadorul României a arătat că Președinția Română a Consiliului Uniunii Europene are în prim-plan cetățenii europeni, iar eforturile se vor concentra pe dosare cu impact direct asupra vieții de zi cu zi a acestora. Referitor la programul Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene, prioritățile majore vor viza: convergența și reducerea decalajelor de dezvoltare, consolidarea Pieței unice și a libertăților fundamentale; o Europă sigură, prin gestionarea migrației și a provocărilor de securitate; susținerea rolului global al UE prin promovarea politicii de extindere, asigurarea unei acțiuni consistente a UE în vecinătatea estică, inclusiv prin prisma faptului că în timpul mandatului României se vor împlini 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic,  implementarea Strategiei Globale; o Europă a valorilor comune prin promovarea valorilor înscrise în Tratate, promovarea mobilității și a egalității de șanse, combaterea rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului și antisemitismului. A subliniat că, în contextul provocărilor actuale, coeziunea și unitatea europeană sunt necesare mai mult ca oricând, motto-ul Președinției ilustrând convingerea României că viziunea privind Viitorul Europei trebuie construită în jurul principiului coeziunii, acoperitor pentru multe dintre realitățile care trebuie agregate la nivel european.

Prezent la eveniment, secretarul de stat pentru afaceri europene al Ministerului de externe portughez, Ana Paula Zacarias, a menționat că, într-un context european complicat, prioritățile Președinției României a Consiliului Uniunii Europene coincid în mare măsură cu prioritățile de agendă europeană ale Portugaliei, care acordă o atenție specială promovării coeziunii, consolidării proiectului european, respectării drepurilor și libertătăților cetățenești.

La rândul său, Sofia Alves, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la Lisabona, a salutat agenda de priorități a Președinției române și a exprimat sprijin deplin pentru concretizarea acestora și pentru derularea evenimentelor la Lisbona sub egida Președinției României a Consiliului UE.

Manifestarea s-a încheiat cu un extraordinar concert susținut de Cvartetul Bălănescu, cu un repertoriu care a cuprins piese de pe albumele „Maria T“, „The Enescu Project“ și „Luminitza“. În încheiere, ca un omagiu adus momentului de lansare a Președinției României a Consiliului UE, a fost interpretată piesa „Ode To…“, o adaptare a „Odei Bucuriei“ de Ludwig van Beethoven, imnul Uniunii Europene, realizată special pentru această ocazie de Alexandru Bălănescu. Mai mult decât o fereastră spre limbajul modernităţii şi spre dialogul viu între spiritul clasic şi cel contemporan, muzica lui Alexandru Bălănescu a evocat altitudinea creativităţii româneşti de-a lungul timpului, electrizând sala prin virtuozitatea interpretării şi prin ingeniozitatea componistică.

Partenerii portughezi ai Ambasadei României şi ICR Lisabona în organizarea evenimentului au fost: Ministerul Culturii, Direcția Generală a Patrimoniului Cultural (DGPC) și Palatul Național Ajuda.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508