spot_img

Portret de familie. Mad Pets & Englishmen

În perioada 25 mai-9 iunie 2010, spaţiul de artă contemporană Atelier 030202 (strada Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti) prezintă expoziţia de pictură a artistului Mihail Coşuleţu. Deschiderea va avea loc marţi, 25 mai 2010, începând cu ora 19:00. Coloana sonoră va fi asigurată de Traian Cherecheş. Pentru cei interesaţi, se va organiza o conferinţă de presă în aceeaşi zi, începând cu ora 17:00. Programul de vizitare este zilnic între orele 10:00-16:00.

Proiectul a fost conceput cu doi ani în urmă şi prezintă cele mai recente lucrări ale artistului. Apetenţa pentru pictură nu l-a părăsit nicio clipă pe autor, chiar dacă tentaţia tehnologiei şi a conceptualizării este mare în mediul în care se află. Dimpotrivă, observăm o pasiune constantă pentru materie, pentru tehnică şi pentru seriozitatea regizorală cu care îşi defineşte, plastic, personajele şi decorurile.

“Am fost bântuit ani de-a rândul de ideea şi de dorinţa de a face ceva important. Important pentru mine, important pentru cei din jur etc. Am căutat foarte mult timp un subiect capabil să genereze aproape de unul singur o operă majoră. În momentul în care am renunţat la această abordare artificială, am dobândit o linişte care m-a făcut capabil de luciditatea necesară unei picturi, dacă nu majore, cel puţin veridice. (…)

Am renunţat la toate preocupările tematice anterioare şi la binecunoscutele etichete distribuite echitabil întregului mediu artistic românesc. Trebuia să rămân doar cu ce aveam de spus. Rezultatul nu este neapărat plăcut, frumos sau satisfăcător din punct de vedere intelectual pentru că nu asta trebuie să fie. Nu este ceva uşor digerabil, pentru că în spatele picturii se află nişte factori determinanţi deloc plăcuţi. Toată această serie de picturi pleacă de la un sentiment pregnant de nemulţumire.”  (Mihail Coşuleţu – fragmente din dialogul purtat cu Simona Vilău, curatoarea expoziţiei)

“Unul dintre citatele preferate ale lui Mihail Coşuleţu este din Sigmar Polke şi sună cam aşa ‘We cannot rely on it that good painting will be made one day. We have to take the matter in hand ourselves’ (Nu ne putem baza pe faptul că pictura de calitate se va face într-o zi. Trebuie să ne ocupăm de asta noi înşine). Această butadă cu rol mantric are rol de autostimulare.

Chiar dacă nu este un exploziv şi un expansiv, se gândeşte încontinuu la preocupările sale artistice. Îi plac lucrurile mari şi vrea să facă lucruri mari. Când vrei să faci lucruri mari, viaţa nu este deloc uşoară. Când vrei să faci lucruri mari, restrângi aproape până la zero scala de compromisuri. Tot atunci, drumul se îngustează şi devine anevoios. La un moment dat te trezeşti aproape singur şi cu un bagaj inutil de balast acumulat în timp. Se petrece o criză interioară şi o iei de la un fel de zero.

Expoziţia Portret de familie. Mad Pets & Englishmen este un traseu început de Mihail Coşuleţu după momentul zero al crizei. Citându-l, se prea poate ca rezultatul să nu fie unul prea teatral sau prea preţios, ci doar discursul foarte convingător al unui om cu valori liberale şi cu principii, pare-se, sănătoase.”, spune Simona Vilău, curatoarea expoziţiei.

Mihail Coşuleţu (7.11.1982) este un artist român originar din Braşov. Trăieşte şi lucrează în Bucureşti din 2001.

Licenţiat în pictură (2005) la UNA Bucureşti, Mihail Coşuleţu a participat la numeroase expoziţii în ţară şi în străinătate. În 2008 a reprezentat România la prima ediţie a Biennale delle Arti dell’Unita d’Italia şi a participat, în acelaşi an, la cea de-a noua ediţie a Bienalei de Miniatură de la Gornji Milanovac, Serbia, alături de alţi artişti români.

Portret de familie. Mad Pets&Englishmen este cea de-a patra expoziţie personală a lui Mihail Coşuleţu.

Este câştigătorul Premiului Alexandru Tzipoia pentru cea mai bună expoziţie de tineret din 2007 şi al Marelui Premiu SIP 2009 de la Muzeul Florean din Baia Mare.

Parteneri în proiect: Asociaţia EuroCulturArt, Teatrul de Comedie, Clubul UNESCO Adolescenţii

Parteneri media: Revista Cultura, Modernism.ro, Radio România Cultural, Veioza Arte, Agenţia de carte.ro, ArtClue, aLtitudini, Zile şi Nopti, Cronica de Vineri.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508