spot_img

Pianistul Horia Mihail – recital de succes la Paris

După succesul repurtat în turneul naţional care a cuprins 12 oraşe din România, proiectul „Pianul călător” şi-a făcut debutul internaţional la Paris, în cadrul unui eveniment dedicat Nopţii Muzeelor. Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, a smuls ropote de aplauze şi ovaţii la scenă deschisă din partea celor care au ales să vină să îl asculte şi să se delecteze cu muzica lui Liszt, alegând evenimentul propus de ICR Paris din cele 222 de evenimente pariziene dedicate Nopţii muzeelor. Organizat de ICR Paris, evenimentul a avut loc sâmbătă, 14 mai 2011, în Sala Bizantină a Palatului Béhague – sediul Ambasadei României din capitala Franţei – şi a fost precedat de o prezentare a proiectului ”Pianul călător” şi a relaţiilor între Franz Liszt şi România, realizată de muzicologul Oltea Şerban-Pârâu.

„Sunt foarte fericit că publicul francez descoperă şcoala noastră, pe care nu cred că o cunoaște foarte bine. Dar uite că, după o seară ca asta, poate o să fie mai conştient. Este nevoie ca, din când în când, să vină un pianist ca acesta, de calibru mondial, care îţi arată că sunt lucruri care se întâmplă chiar şi în ţări mai mici, despre care nu se vorbeşte foarte mult”, a declarat la finalul programului Paul Staicu, pianist, compozitor, stabilit de foarte mulţi ani în capitala franceză.

„Pianul călător este o istorie pe care am creat-o iniţial din raţiuni de marketing, apoi din raţiuni culturale. Dacă în urmă cu 160 de ani Liszt a susţinut un turneu străbătând suite de kilometri cu pianul după el, în România neexistând piane pentru concert, am constatat că povestea se poate relua şi în România anului 2011. Astfel, am plecat cu un pian de la Sala Radio, pian pe care l-am plimbat prin cinci oraşe din Transilvania şi pe care l-am lăsat deocamdată la Mediaş. Adevărul este că acest proiect a avut un asemenea succes la nivel naţional, încât ne-am gândit de ce să nu încercăm să îl expunem şi publicului din exteriorul României, prin intermediul institutelor culturale române. Şi, iată, primul Institut Cultural care a reacţionat pozitiv, este cel de la Paris, care ne-a invitat într-un context cu totul onorant, în Noaptea Muzeelor.”, a declarat Oltea Şerban Pârâu, redactor-șef Radio România Cultural și director artistic al Orchestrelor și Corurilor Radio.

Recitalul din 14 mai 2011, din capitala Franţei, intitulat  „Franz Liszt şi România”, este o versiune a periplului naţional de mare succes „Pianul călător”, desfăşurat în perioada 1-21 aprilie 2011. Concertul de la Paris al lui Horia Mihail este primul dintr-o serie de recitaluri pe care pianistul le va susţine pe parcursul anului 2011 în diferite contexte și în mai multe oraşe europene, aşa cum făcea, în urmă cu un secol şi jumătate, compozitorul şi pianistul Franz Liszt.

Turneul naţional ”Pianul Călător – pe urmele lui Franz Liszt” s-a încheiat la Mediaş, unde instrumentul a fost încredinţat comunităţii locale, pentru trei ani, de Societatea Română de Radiodifuziune. Evenimentul, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, a marcat împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt şi a fost realizat după exemplul turneului susţinut de compozitorul maghiar între  anii 1846 şi 1847 în Ţările Române. Acesta călătorea şi susţinea concerte pe un pian Erard, care-l însoţea peste tot. Programul recitalului din cadrul turneului pianistului Horia Mihail va sta la baza unui CD live, aflat în curs de apariţie la Editura Casa Radio.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508