spot_img

Petrică Ștefan expune “on Space”, la 418 Gallery

În perioada 31 martie – 1 mai 2016, la 418 Gallery, are loc expoziția de pictură a artistului Petrică Ștefan, intitulată “on Space”, curatoriată de Ilina Schileru. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 31 martie 2016, începând cu ora 18.30,  la etajul doi al clădirii din Intrarea Armașului nr. 12.

“În pânzele seriei care alcătuiește prezenta expoziție în spațiul 418 Gallery din București, artistul Petrică Ștefan propune o întâlnire a privitorului cu imagini ale unor dimensiuni paralele. Spațiile virtuale imaginate de el sunt infinite și diverse din punct de vedere cromatic. Sunt aglomerări de tușe într-un joc brownian, sau tratări într-o geometrie metafizică.

Fiecare compoziție pare un instantaneu al unui macro-cosmos surprins pe o imensă placă foto-sensibilă, developată și mărită, cu scopul revelării imaterialului. Odată expus la radiația și vibrația tușei, privitorul va fi tentat să interpreteze fie detaliul unei galaxii îndepărtate sau nașterea unei supernove, fie să panorameze un moment înghețat în timp al unei întregi scanări a Big-Bang-ului. Apoi, privind în ansamblu toată seria, va fi tentat să chestioneze dacă nu privește, de fapt, imaginea înmiită a unei lamele care descrie un microcosmos celular.

Într-o eră în care omenirea se confruntă cu descoperiri ale fizicii menite să confirme teorii considerate speculații acum jumătate de secol sau mai puțin, într-un spațiu în care suntem martorii unor mișcări tectonice politice și sociale care generează amestecuri între civilizații și culturi diferite fără precedent, arta lui Petrică Ștefan face apel la dimensiuni paralele, creează spații transcendentale, spații de evadare individuală.

Rezumând, demersul actual al seriei despre Spațiu propune o teorie a (re)găsirii echilibrului inițial uman, al serenității infantile care este un dat al ființei umane. Acest echilibru sensibil se destabilizează odată cu avansarea pe scara temporală a existenței de zi cu zi, apar anxietăți, monologuri interioare și incertitudini. Nevoia constantă de restabilire a echilibrului inițial ne împinge către esențializare și origine. Ne remodelăm constant spațiile în care gândim, ne regăsim sau contemplăm de unii singuri. Seria despre Spațiu deschide o fereastră spre universul personal al pictorului, prin care putem privi. Putem transforma experiența întâlnirii cu lucrările sale într-o meditație individuală în raport cu spațiul interior personal. Cum ar arăta aceste universuri paralele ale fiecăruia dintre noi? Ce elemente le-ar compune?

Petrică Ștefan folosește ca resursă inspirațională experiența inițiatică a meditației în natură, pe colinele din zona Hațeg dar și dialogurile cu profesorul său din facultate, Cristian Sida, despre expresionismul abstract al lui de Kooning în contextul Școlii de la New York. “- Ilina Schileru, curator

Petrică Ştefan se naște în 1988 la Reşiţa, unde urmează cursurile Liceului de Arte Plastice. În 2010 absolvă Facultatea de Arte şi Design din Timişoara. Îl preocupă pictura şi fotografia. Participă la expoziţii de grup, printre care cele de la Institulul Cultural Român din Budapesta în 2010 şi la Roma în anul următor. În 2011 prezintă expoziţia personală Evolution la Galeria Triade, Timişoara. În 2012, la Klagenfurt susţine solo showul Konfrontation la Galerie 3. În 2013 expune seria Embryo la Galeria Calina din Timișoara. Cea mai recentă expoziție deschisă în 2016 este în Austria, în sala de expoziții a Consulatului Român din Klagenfurt. Din 2015 Petrică Ștefan este reprezentat de galeria de artă contemporană 418Gallery din București.

418 Gallery și-a deschis spațiul către public în 2008, într-o clădire interbelică din apropierea Pieței Lahovary din București. Fondatorii galeriei sunt Joana Grevers, istoric de artă cu origini românești și Guy Williamson, un colecționar american. În acești ani, galeria și-a concentrat resursele în două mari direcții. Pe de o parte promovează artiști tineri contemporani, iar pe de altă parte restaurează percepția publicului românesc asupra avangardei anilor ’60, o perioadă în care regimul comunist exercită multă presiune pe artiștii experimentaliști.

Expoziția on Space poate fi vizitată de luni până vineri între orele 11:00-19:00, la 418 Gallery (Str. Intrarea Armașului, nr. 12).


Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508