spot_img

Peste 22.000 de persoane au participat la Ziua României pe Broadway

ICR New York a susținut, și în acest an, Festivalul Ziua României pe Broadway (Romania Day on Broadway). Cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Ziua Romaniei pe Broadway a avut loc duminică, 15 mai 2016, în New York, pe Broadway (de la Bowling Green Park până la Trinity Church, din dreptul căreia începe Wall Street). Evenimentul a fost realizat împreună cu Fundația non-profit ZIUA USA (condusă de Ștefan Minovici) și cu Fundația Universitară Carol I, din București (director general – Mireille Rădoi).

Pe scena festivalului, au rostit scurte, dar emoționante alocuțiuni, adresate unui public pe cât de eterogen pe atât de numerous, plasat peste tot sub tricolorul românesc: doamna Ioana Gabriela Costache — Consul General al României la New York, E. S. Ion Jinga — Ambasadorul României la ONU, domnul Liviu Jicman – Vicepreședinte al Institutului Cultural Român. În cadrul ceremoniei de deschidere a evenimentului, a fost prezentat mesajul ambasadorului României în SUA, E. S. George Cristian Maior, adresat comunităţii româno-americane, în care a fost menţionată importanţa comunităţii româneşti pentru legătura solidă pe care România a  construit-o, de-a lungul timpului, cu SUA. Mesajul a fost prezentat de domnul Gabriel Rotaru, consilier la Ambasada României în Statele Unite ale Americii.

Domnul Ștefan Minovici, organizatorul evenimentului, a dat citire unui mesaj adresat de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, pentru participanţii la tradiţionalul festival. Din partea americană, a fost prezentat mesajul doamnei Kristen Gillibrand, senator de New York, adresat participanților, români și americani, la acest eveniment.

Ca în fiecare an, festivalul a fost dedicat valorilor și tradițiilor culturale românești. Au fost invitați artiști, dansatori și muzicieni din diverse zone ale țării noastre.

În cadrul acestui festival de mare vizibilitate, care s-a desfășoarat în inima Manhattan-ului, ICR New York a prezintat publicului american, în premieră absolută, un recital al trioului Soul Serenade (Andrei Rotariu – voce, chitară, muzicuță și tamburină, Adelina Chivu – voce, kazoo, Codruţ Andrei – mandolină). La standul Institutul Cultural Român – plasat primul, în cel mai vizibil loc al punctului zero al Broadway-ului – au fost prezentate câteva costume tradiționale românești și ii, curatoriate de Cristina Chiriac, au fost expuse picturi ale artistei Mirela Trăistariu, precum și linia de tricouri brodate manual, cu motive tradiționale românești, intitulată White, realizată de Mirela Trăistaru în colaborare cu Cristina Chiriac (Flori de Ie – http://www.florideie.ro/). De asemenea, Fundația Universitară Carol I și ICR New York au oferit publicului materiale promoționale, pliante și cărți, toate cu și despre România.

De asemenea, pe scena festivalului, au susținut recitaluri: trupa de rock “The Roadrunners” (Maria Moldovan – solistă vocală, Dan Purcea – chitară și liderul grupului, Gabriel Purice – chitară bas, Ramon Radosav – vioară, Ben Dumbauld – percuție), “Rapsozii Carpaților” (Nicolae Feraru, Mihail Chiriuc, Marian Miliță & Viorica Elena Onuț), Mariana Preda (nai), solistul de muzică populară Ciprian Cocalia, ansamblul de dans „Banatul” și Vox Maris Band.

Conform organizatorului și Primăriei locale, au participat la festival, de la 9.30 AM la 6 PM, aproximativ 22.000 persoane, tradiționala manifestare românească desfășurându-se într-una din cele mai frecventate zone ale metropolei americane, care atrage un număr impresionant de turiști din toată lumea.

romaniabroadway.com/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508