spot_img

Participare românească la cea de-a XXIII-a ediţie a Târgului de Carte şi Festivalului Internaţional “Lumea Cărţii” de la Praga

În perioada 11 – 14 mai 2017 se se desfăşoară la Praga cea de-a XXIII-a ediţie a Târgului de Carte şi Festivalului Internaţional “Lumea Cărţii” de la Praga. Evenimentul are loc în incinta Palatului Expoziţional Holešovice, dar şi în alte puncte nodale ale capitalei cehe (studiourile de sculptură ale Facultăţii de Arte, Lapidarium-ul, piaţa Palatului Industriei), găzduind anual peste 50.000 de vizitatori şi aproximativ 50 de expozanţi străini.

Ţinând cont de proximitatea geografică şi de relaţiile culturale excepţionale dintre cele România şi Cehia, ţara noastră este prezentă în mod tradiţional la manifestare cu un stand organizat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul căruia vor avea loc lecturi publice, întâlniri cu scriitorii români, prezentări de carte şi dezbateri.

Anul acesta, prin evenimentele organizate, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Praga, şi-a propus să contribuie la explorarea temei influenţei „locului” asupra textului literar, sondând periferialităţi geografice şi marginalităţi sociale.

Invitaţii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale la ediţia din acest an a Târgului „Lumea Cărţii” de la Praga sunt prozatorii Matei Florian, Vasile Ernu şi Dumitru Crudu, precum și profesorul şi romanistul Jiři Našinec. Acestora li se va alătura, ca invitat al Institutului Cultural Român de la Praga, romancierul şi poetul Varujan Vosganian.

Evenimentele vor fi moderate de criticul literar Simona Vasilache şi transpuse pentru public în limba cehă de către Jarmila Horakova, Jitka Lukesova şi Libuše Valentova, profesoare de limba şi literatură română la Universitatea Carolină din Praga.

În fiecare an, în cadrul manifestării se acordă numeroase premii literare, cele mai notabile fiind: Premiul Jiří Orten, Premiul George Theiner şi popularul anti-premiu “Masa de Tortură”, acordat de Asociaţia Traducătorilor Cehi pentru cea mai proastă traducere a anului.

În 2017, târgul şi festivalul vor fi construite în jurul a trei poli de atracţie, ce vor orienta tematic evenimentele susţinute şi programul prezentat: genius loci în literatură, cartea ca obiect şi audio-book-ul.

Pe toată durata târgului, la standul național va fi prezentă o expoziție a concursului „Cele mai Frumoase Cărți din România”.

Sponsori: Domeniile Sâmburești, Aqua Carpatica

Programul complet al evenimentelor românești din cadrul Târgului de Carte şi Festivalului Internaţional “Lumea Cărţii” de la Praga, ediţia 2017

Vineri, 12 mai 2017

17.00 – 18.00

Prezentare de carte – ediţia în limba cehă a volumului „Oameni din Chişinău”, autor Dumitru Crudu. Participă: Dumitru Crudu, Jiři Našinec, traducătorul volumului; moderator – Simona Vasilache; traducere: Jiři Našinec; organizatori: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale și Institutul Cultural Român de la Praga.

18.00 – 19.00

Prezentare şi lectură din volumul „Cexina Catapuxina”, cu participarea lui Matei Florian, autorul volumului. Moderator: Simona Vasilache; traducere: Jarmila Horakova; organizatori: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale și Institutul Cultural Român de la Praga.

Sâmbătă, 13 mai 2016

12.00 – 13.00

„De la sectă la bandă: istoria şi practica marginalilor în regimuri autoritare.” O discutie cu Vasile Ernu pornind de la cărţile Sectanţiişi Bandiţii.Moderator: Simona Vasilache; traducere: Jitka Lukešova; organizatori: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale și Institutul Cultural Român de la Praga.

14.00 – 15.00

Prezentarea antologiei de proză scurtă din sud-estul Europei „De unde bate vântul”, participă: Jiři Našinec, coordonatorul antologiei, autori, studenţi şi profesori la secţia de limbi romanice a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Caroline din Praga; moderator: Simona Vasilache; traducere: Jiři Našinec; organizatori: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale și Institutul Cultural Român de la Praga.

16.00 – 17.00

Sesiune literară susţinută de poetul şi prozatorul Varujan Vosganian. Lectură publică. Moderator: Simona Vasilache; traducere: Libuše Valentova. Organizator: Institutul Cultural Român de la Praga și Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508