spot_img

Parlamentul European redeschide Petiţia pentru libertatea de exprimare în România

Marţi, 25 ianuarie 2011, am primit pe adresa redacţiei AgenţieideCarte.ro comunicatul de presă trimis de Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind (FRJ MediaSind) prin care acestea salută votul acordat în unanimitate de toţi coordonatorii Grupurilor Politice din Parlamentul European privind decizia redeschiderii Petiţiei pentru libertatea de exprimare în România, depusă la începutul lunii septembrie 2010 de aceste organizaţii la Comisia de Petiţii a Parlamentului European. Mai jos, redăm integral comunicatul de presă al CSDR şi FRJ MediaSind:

“Petiţia CSDR şi FRJ MediaSind condamnă concluziile integrate în Strategia Naţională de Apărare a României conform cărora presa reprezintă o vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale. Strategia a fost iniţiată de Preşedinţia României, adoptată de Consiliul Superior de Apărare a Ţării şi înaintată în data de 23 iunie 2010 Parlamentului României.

Petiţia a fost susţinută în plenul Comisiei de Petiţii a Parlamentului European în data de 2 decembrie 2010 de către reprezentanţii CSDR şi MediaSind, susţinuţi de Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi a fost declarată închisă cu votul a 16 eurodeputaţi PPE, majoritatea din PDL, deşi acest grup avea dreptul la doar 12 membri în Comisia de Petiţii. Mai mult decât atât, conform Regulamentului Parlamentului European, ca votul să fie valabil, PDL-ul avea nevoie de 18 voturi, reprezentând jumătate plus unu din numărul membrilor Comisiei.

De asemenea, în data de 15 decembrie 2010, principalele organizaţii profesionale sindicale şi patronale din România, Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigaţii, Convenţia Organizaţiilor de Media, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Centrul de Resurse Juridice, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, Patronatul Presei din România Romedia, Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din Romania, Uniunea Ziariştilor Profesionişti, Asociatia Profesionala din Presa – Cluj, Asociatia Patronala a Editorilor Locali – APEL au solicitat Conferinţei Preşedinţilor Parlamentului European să recomande ca petiţia CSDR şi FRJ MediaSind să fie deschisă până la adoptarea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării în Parlamentul României, iar, în funcţie de rezultatul acestui vot, Comisia de Petiţii să decidă în consecinţă.

După anunţul de astăzi se vor continua procedurile din Comisia de Petiţii şi se vor urmări evoluţiile în adoptarea SNAp. De asemenea, Comisia Europeană va fi invitată să elaboreze o poziţie oficială cu privire la menţiunile din SNAp în contextul in care executivul comunitar şi-a exprimat îngrijorarea faţa de derapaje similare din alte state membre ale Uniunii.”

Confederaţia Sindicatelor Democratice din România

Preşedinte, Iacob Baciu

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind,

Preşedinte, Cristi Godinac

*

Confederaţia Sindicatelor Democratice din România – CSDR este organizaţie reprezentativă, conform legii, la nivel naţional, cuprinzând peste 500 000 de membri, este afiliată  la Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) şi membră fondatoare a Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor.(CIS)

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind este o organizaţie reprezentativă, conform legii, la nivel de ramură mass-media, cuprinzând peste 9000 de membri. Este afiliată internaţional la Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ) şi la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor(FIJ).

*

Înregistrarea video a anunţului eurodeputatei Erminia Mazzoni, precum şi intervenţia eurodeputatului Victor Boştinaru este disponibilă la acest link: http://www.youtube.com/watch?v=F8–Fwwx4xU şi pentru descărcare la acest link: http://victorbostinaru.ro/video/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508