spot_img

„Parada Femeii Evacuate”, la MODERN

Joi, 7 Februarie 2013, ora 20:00, la Club MODERN (Str. Mihai Eminescu nr. 127, Bucureşti), va avea loc „Parada Femeii Evacuate”, o prezentare de modă prin care mamele din comunitatea Rahova-Uranus se folosesc de modă ca să colecteze fonduri pentru educaţia copiilor. Evenimentul este realizat de Centrul Comunitar pentru Educaţie Creativă şi Artă Activă laBOMBA.

“Haine adunate din dulapurile femeilor din comunitatea Uranus-Rahova, tăiate şi recontextualizate de designerul Olah Gyarfas împreună cu ele, vor fi prezentate într-o paradă de modă care continuă seria de evenimente prin care arta se manifestă ca mod de intervenţie socială. Colecţia va fi prezentată chiar de către protagoniste. Hainele vor fi licitate ca obiecte de artă, iar banii strânşi vor folosi pentru un proiect de educaţie a copiilor din comunitate.

Proiectul atrage atenţia asupra iminentei evacuări a membrilor comunităţii Rahova-Uranus şi îşi propune, pe termen lung, construirea de locuinţe sociale pentru această comunitate.

„E incredibil cum o haină poate transporta istoria.” (Olah Gyarfas)

În vara anului 2010 designerul Olah Gyarfas, primul rezident al Centrului Comunitar laBOMBA, creează o proto-colecţie din haine reciclate, tăiate şi recontextualizate împreună cu cele mai puternice prezenţe feminine ale comunităţii Rahova-Uranus. Look-urile sunt documente ale clash-ului cultural şi ale colaborării spontane dintre designerul seren şi conceptual şi cele mai active reprezentante ale comunităţii Rahova-Uranus, care îşi exprimă propriile noţiuni despre frumuseţe, modă, feminitate, seducţie, identitate, etc. într-un mod fascinant şi fără echivoc.

Deşi situaţia precară şi sentimentul de nesiguranţă cu privire la problema locuirii se păstrează şi în prezent, deşi laBOMBA a pierdut in 2011 spaţiul de activitate prin evacuare, mamele comunităţii au realizat că educaţia copiilor lor nu poate sta în loc.

“Defilăm în primul rând pentru casă şi pentru educaţia copiilor. Până să înceapă problemele cu evacuarea, Claudiu [n.a. copilul Cristinei Eremiei] lua numai 9 şi 10. Acum a ajuns slab. Profesorii de şcoală nu-i pregătesc suficient de bine pentru intrarea la liceu. Se ştie că fără meditaţii nu poţi merge mai departe şi noi nu ne permitem asta. Nasol că s-a ajuns la asta în România.”, a spus Cristina Eremia, una dintre mamele din comunitate, în casa căreia, momentan, laBOMBA îşi desfăşoară provizoriu activităţile.

Evenimentul este o manifestare în care moda/fashionul se îmbină cu arta activă comunitară, în care interdisciplinaritatea uneşte şi armonizează mediul monden cu zona de intervenţie socială a artei prin care se facilitează accesul liber la cultură al tuturor categoriilor de public. Acest concept va fi subliniat de discursurile care vor deschide evenimentul, susţinute de europarlamentarul Daciana Sârbu şi de directorul artistic al Muzeului Naţional de Artă Contemporană, Ruxandra Balaci. Parada va evolua pe ritmurile band-ului Karpov not Kasparov şi va continua cu beat-urile orientale mixate de Dj Cristina (aka Miss Kittin de Rahova) back-to-back cu ION.

Ţinta evenimentului, realizat exclusiv prin voluntariat, este creşterea gradului de conştientizare a nevoilor sociale şi culturale a membrilor comunităţii Rahova-Uranus, cât şi colectarea de fonduri pentru proiectul de educaţie a copiilor comunităţii.” (organizatorii)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508