spot_img

Orchestra Naţională Radio România, pentru prima oară în istoria sa la Chişinău

Duminică, 3 martie 2013, ora 18.00, Orchestra Naţională Radio România va concerta pentru prima oară în istoria sa la Chişinău (Palatul Naţional), manifestarea înscriindu-se în seria de evenimente ce marchează împlinirea a 85 de ani de la înfiinţarea radioului public din România. Evenimentul se va transmite în direct pe Teleradio Moldova – postul public de la Chişinău – şi va fi preluat de Radio România Cultural şi Radio România Muzical.

Adevărată seară de sărbătoare, concertul se va desfăşura sub bagheta dirijorului Yuri Botnari, care susţine o bogată activitate artistică alături de Orchestra Filarmonicii din Moscova şi este membru votant al Academiei Grammy. Cariera sa are la bază studiile urmate la Conservatorul din Sankt-Petersburg şi perfecţionate apoi la Conservatorul de Stat din Moscova, Yuri Botnari aflându-se de-a lungul anilor la pupitrul marilor orchestre simfonice europene. Legătura dintre Yuri Botnari şi acest proiect este şi ea una simbolică : născut la Chişinău, dirijorul s-a format într-o familie mixtă româno-rusă, fiind actualmente cetăţean român, dar cu o bogată activitate artistică de tărâm rus.

Programul serii reuneşte trei lucrări celebre, care trasează o frumoasă punte artistică între creaţia muzicală românească şi cea rusă: Ceaikovski – Simfonia a V-a, Rahmaninov – Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră şi Enescu – Rapsodia Română nr. 1.

O prezenţă specială este cea a pianistului Vladimir Ovchinnikov, invitat special la Londra sa cânte în faţa Maiestăţii Sale Regina Elisabeta şi premiat de Vladimir Putin cu cea mai înaltă distincţie de Stat în domeniul muzicii (Artist al Poporului din Rusia). Pianistul evoluează alături de cele mai mari orchestre din lume, printre care Orchestra Filarmonică Regală şi Orchestra simfonică a BBC (Marea Britanie), Orchestra Regală din Scoţia, Orchestra Filarmonică din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonica Naţională şi Orchestra Filarmonică de Stat a Rusiei ş.a.

Evenimentul vine să sublinieze şi o frumoasă aniversare istorică: în 2013 se împlinesc 85 de ani de la înfiinţarea Radio România şi de la naşterea Orchestrei Naţionale Radio, prilej de evocare a postului regional Radio Chişinău, partener media principal al concertului. Singura filială a radioului public din afara României, Radio Chişinău a fost inaugurat în octombrie 1939 (sub numele de Radio Basarabia), iar după o întrerupere îndelungată, la 1 decembrie 2011 Societatea Română de Radiodifuziune a relansat postul de radio sub numele de Radio Chişinău.

Concertul Orchestrei Naţionale Radio din data de 3 martie se desfăşoară în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică “Mărţişor”, ediţia cu numărul 47, organizat de Ministerul Culturii de la Chişinău, eveniment internaţional de tradiţie în cadrul căruia sunt invitaţi anual importanţi artişti din Europa şi din Asia.

Născut la Chişinău, YURI BOTNARI şi-a început formarea muzicală studiind vioara. Dovedind însă  talent componistic a colaborat cu diverse orchestre, iar în anul 1982 a primit un premiu pentru compoziţie şi astfel a fost invitat în calitate de dirijor şi orchestrator al Orchestrei de Stat din Sankt-Petersburg.

A studiat dirijatul la Conservatorul din Sankt-Petersburg cu profesorul Ilia Musin, s-a perfecţionat cu profesorul Yuri Simonov, la Conservatorul de Stat din Moscova, formarea sa artistică mai fiind desăvârşită şi de colaborarea cu Gennady Rozhdestvensky, al cărui asistent a fost.

Dirijorul desfăşoară o intensă activitate artistică, colaborând de atunci cu numeroase orchestre simfonice din Rusia şi Europa. A ocupat de asemenea poziţia de director artistic şi dirijor şef al Teatrului Naţional Muzical din Moldova.

Yuri Botnari este cel căruia se datorează restaurarea cunoscutei Russian Music Society, fiind ales vice-preşedinte al acesteia. Este fondator şi din anul 1995 dirijor principal la Moscow Great Hall Symphony din cadrul Conservatorului de Stat din Moscova, discografia ansamblului îmbogăţindu-se cu numeroase discuri în perioada colaborării cu Yuri Botnari. Orchestra a fost decorată cu medalia Mozart la Paris şi cu medalia Enescu la Bucureşti (1998).

În prezent desfăşoară o bogată activitate artistică şi alături de Orchestra Filarmonicii din Moscova, împreună cu acest celebru ansamblu având concerte în toată lumea.

Dintre distincţiile obţinute de-a lungul timpului amintim Gold Medal for Symphony Conducting, fiind numit totodată O minte strălucită a secolului al 21-lea (2005). Yuri Botnari este membru votant al Academiei Grammy.

VLADIMIR OVCHINNIKOV a absolvit Școala centrală specială de muzică şi Conservatorul din Moscova.

Este laureat al Concursului Internaţional de pian din Montreal (Canada, Premiul II, 1980), Concursului Internaţional de muzică de la Vercelli (Italia, Premiul I, 1984). Deosebit de remarcabile sunt premiile pe care le-a obţinut la Concursul internaţional P.I.Ceaikovski din Moscova (Rusia, 1982) şi la Concursul internaţional de pian din Leeds (Marea Britanie,1987), după care a avut loc debutul triumfător al lui Ovchinnikov la Londra, unde a fost invitat special sa cânte în faţa Maiestăţii Sale Regina Elisabeta.

Pianistul concertează cu cele mai renumite orchestre din lume, printre care Orchestra Filarmonică Regală şi Orchestra simfonică a BBC (Marea Britanie), Orchestra Regală din Scoţia, Orchestra Filarmonică din Petersburg, Orchestra Simfonica Naţională şi Orchestra Filarmonică de Stat a Rusiei, orchestrele simfonice din Chicago, Montreal, Zurich, Tokyo.

Având un repertoriu vast, Vladimir Ovchinnikov evoluează pe scenele marilor oraşe ale lumii, în cele mai prestigioase săli de concert precum Sala Mare a Conservatorului din Moscova, Sala Mare a Filarmonicii din St. Petersburg, Carnegie Hall şi Centrul Lincoln din New York, unde a primit o înaltă apreciere din partea publicului.

Printre apariţiile sale în cadrul festivalurilor muzicale se numără: Carnegie Hall şi Hollywood Bowl (SUA), Edinburgh şi Cheltenham (Marea Britanie), Schleswig Holstein (Germania), Sintra (Portugalia), Stresa (Italia), Festivalul din Singapore, Proms BBC din Londra, Festivalul Concert V. Cliburn (SUA).

În anul 2005 Vladimir Ovchinnikov a primit cea mai înaltă distincţie de Stat în domeniul muzicii – Artist al Poporului din Rusia, acordată de către Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508