spot_img

Opt scriitori străini, invitaţi ai FILB

În perioada 3-6 decembrie 2013, va avea loc cea de a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la București – „Re-Writing the Map of Europe”. Evenimentul va prilejui iubitorilor de literatură din capitală întîlnirea cu 8 nume importante ale literaturii universale contemporane –  dintre invitați, în premieră în România – alături de 4 scriitori români importanți, nume aparținînd generației de autori lansați după 2000. Programul complet al evenimentului poate fi consultat pe pagina web a FILB. AgenţiadeCarte.ro, partener media al evenimentului,vă prezintă succint câteva referinţe despre cei opt  invitaţi din străinătate ai FILB: Sarah Dunant, Zeruya Shalev, Andrea Tompa, Eyal Megged, Marinko Koščec, Srđan Srdić, Robert Perišić, Kei Miller.

Sarah Dunant – romancieră, critic literar şi realizatoare de emisiuni radio-TV, una dintre autoarele britanice care se bucură de un succes răsunător atît în Europa, cît şi în SUA, Zeruya Shalev –  cea mai cunoscută şi apreciată scriitoare israeliană a momentului, ale cărei romane au fost traduse şi publicate de cele mai importante edituri din Europa, Andrea Tompa – scriitoare și critic de teatru, „Andrea Tompa nu e doar cel mai bun critic de teatru din Ungaria, ci și o scriitoare «transilvană» unică” (Iulia Popovici), Eyal Megged – unul dintre cei mai cunoscuți scriitori și jurnaliști din Israel, editorialist important la cunoscuta publicație Haaretz, aceștia sînt invitații care vor lua parte la prima seară de lecturi publice și de dezbateri de la Clubul Țăranului, pe 4 decembrie, începînd cu ora 18.00, la MȚR.

Marinko Koščec – considerat stilistul incontestabil al literaturii croate, Srđan Srdić – editor al festivalului Kikinda Short și unul dintre cei mai apreciați tineri autori de proză scurtă din literatura sîrbă contemporană, Marin Mălaicu-Hondrari – unul dintre cei mai apreciați tineri scriitori români, poet și prozator ale cărui cărți sînt primite cu entuziasm atît de critică, cît și de public, Corina Sabău – prozatoare de un rafinament deosebit, invitată a festivalurilor europene de literatură și deja un nume  consacrat în scenaristica de film, ei sînt scriitorii pe care iubitorii de literatură îi vor putea întîlni la Clubul Țăranului pe 5 decembrie, începînd cu ora 18.00.

În ultima seară a ediției din acest an a FILB, cititorii îi vor întîlni pe: Robert Perišić – scriitorul pe care Jonathan Franzen îl descria ca pe „o lumină strălucind de inteligenţă şi sclipind de ironie, care ne schimbă imaginea pe care o aveam despre  Croaţia de după război: aceasta nu doar supraviețuiește, dar şi contează”, Kei Miller – un poet și prozator a cărui voce a devenit, în ultimii ani, inconfundabilă, un adevărat mesager al luminii, Adrian Schiop – prozator a cărui literatură a devenit marcă înregistrată, autorul unui roman despre care se spune că ar fi revelația anului 2013 în România, și Andrei Dósa – poet din noua generație care, încă de la debut, a făcut senzație prin rafinamentul și luciditatea unei scriituri ce-l individualizează pe  scena literară românească.

Venirea scriitorilor străini în România este posibilă datorită sprijinului primit de la: British Council – cel mai important partener, cu care FILB colaborează cu succes de 3 ani, ArCub, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Centrul Națonal al Cărții, Ambasada Israelului în România, ICR, Clubul Țăranului, Muzeul Literaturii Române, Cărturești și Traduki.

Scriitori care au participat la edițiile anterioare ale FILB:

Jonathan Coe, Will Self, George Szirtes, Paul Bailey, Andrew Cowan – Marea Britanie / Attila Bartis, György Dragomán, Ádám Bodor, Sándor Zsigmond Papp, Mátyás Dunajcsik – Ungaria /  Philip Ó Ceallaigh, Declan Meade – Irlanda / Jean Mattern – Franța / Zahar Prilepin – Rusia / Daniel Boyacioglu – Suedia / Goce Smilevski – Republica Macedonia / José Luís Peixoto – Portugalia / Georgi Gospodinov, Alek Popov – Bulgaria / Juli Zeh, Dieter Schlesak – Germania / Wojciech Kuczok – Polonia / Roman Simić  – Croația / Ardian-Christian Kuciuk – Albania / Ognjen Spahić – Muntenegru / Mitoș Micleușanu, Mihail Vakulovski – Republica Moldova / Dubravka Ugrešić – scriitoare născută în Croaţia, dar stabilită în Olanda / Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu, Radu Aldulescu, Mircea Dinescu, Filip Florian, Varujan Vosganian, Adriana Babeţi, Petru Cimpoeşu, O. Nimigean, Dan Sociu, Lucian Dan Teodorovici, Răzvan Petrescu, Cristian Teodorescu, Florin Iaru, Radu Pavel Gheo, Cecilia Ștefănescu, T.O. Bobe, Florin Lăzărescu, Dan Lungu, Cezar Paul-Bădescu, Simona Popescu, Costi Rogozanu, Ana Maria Sandu, Elena Vlădăreanu, Mihai Mateiu, Adina Rosetti, Lavinia Branişte, Matei Florian, Vasile Ernu  – România

Inițiat, în 2008, de Bogdan-Alexandru Stănescu, Oana Boca și Vasile Ernu, FILB este, astăzi, cel mai important festival independet și internațional de literatură din România. Din 2012, Ioana Gruenwald s-a alăturat echipei de organizatori.

Ediția a VI-a

PARTENERI PRINCIPALI:

British Council, ArCub, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Centrul Națonal al Cărții, , Ambasada Israelului în România, ICR, Clubul Țăranului, Muzeul Literaturii Române, Cărturești, Traduki

SPONSORI:

Țuca Zbârcea și Asociații, Propolis C

PARTENERI:

Monitorul Oficial, Editura Tracus Arte, Editura Polirom, Editura Humanitas Fiction, Editura Cartea Româneasca, Ambasara Croației în Romania, Dacia, Shift

PARTENERI MEDIA PRINCIPALI:

Digi 24, TVR2, Europa FM, Hotnews, Radio România Cultural, Hyperliteratura, Bookaholic

PARTENERI MEDIA:

Observator cultural, stiriletvr.ro, Bună dimineața, București!, BookMag, Dilema Veche, Semne bune, Literatura de azi, Șapte seri, 121.ro, Agenția de carte, infocarte, Societate și cultură, Accente, LiterNet

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508