spot_img

Opera Națională Română din Iași prezintă spectacole în cadrul FILIT

Opera Națională Română din Iași (ONRI) contribuie la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (23-27 octombrie 2013) – FILIT cu două spectacole speciale: “Indiile galante” de Jean-Philippe Rameau, montat pentru prima dată în România de renumitul regizor Andrei Şerban, şi o „Gală extraordinară de operă, operetă şi musical-uri celebre”. ONRI este, de altfel, partenerul „Serilor FILIT ” – un concept dezvoltat de echipa festivalului împreună cu managerul ONRI, Beatrice Rancea.

„Serile FILIT” vor avea loc în cele cinci zile de festival, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”: miercuri, 23 octombrie, de la ora 19.00, joi, 24 octombrie, vineri, 25 octombrie şi sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 20.00 şi duminică, 27 octombrie, de la ora 17.00.

Ne bucurăm să fim partenerii unui festival atât de important, cu evenimente literare de anvergură europeană şi felicităm organizatorii pentru o asemenea iniţiativă. Opera Naţională Română Iaşi asigură partea artistică a «Serilor FILIT», oferind două spectacole reprezentative: Indiile galante, de Jean Philippe Rameau, spectacol montat pentru prima dată în România de maestrul Andrei Şerban. Opera-balet atât de îndrăgită de public a obţinut deja câteva premii semnificative. Mai mult, vom avea o Gala extraordinară de operă, operetă şi musical-uri în interpretarea soliştilor, orchestrei şi corului de copii Juniorii Operei chiar în încheierea festivalului. Sperăm să continuăm această colaborare şi la viitoarele ediţii ale Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi”, a declarat Beatrice Rancea, managerul ONRI.

Managerul FILIT, Dan Lungu, apreciază ca extrem de importantă colaborarea cu Opera ieşeană, pe care o cataloghează drept un pas firesc în elaborarea calendarului anual de evenimente cu mare impact în rândul publicului ieşean.

„Opera Națională Română din Iași, prin eforturile managerului Beatrice Rancea și ale echipei sale, a demonstrat în ulltimii ani că orașul nostru poate genera evenimente de talie națională și internațională. Impunerea Iașiului drept centru de desfăşurare a Galei Operelor Naționale Române, un eveniment cu o mare vizibilitate încă de la prima ediție, este un exemplu de reușită profesională și artistică. Acum, pentru prima dată în ultimii ani, un eveniment literar pătrunde pentru cinci zile în cea mai importantă sală din regiune, cea a Naționalului ieșean. Vor fi cinci seri dedicate literaturii și spectacolului, în care lecturile şi discuţiile ce vor avea în centru nume de primă mărime ale literaturii mondiale vor fi însoţite de spectacole speciale”, a declarat Dan Lungu, manager FILIT și director al Muzeului Literaturii Române din Iași.

În luna noiembrie 2012, Indiile Galante, care va fi prezentat pe 23 octombrie, după ceremonia de deschidere a FILIT, a fost desemnat spectacolul anului la secțiunea „Operă”, în cadrul Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical. Tot atunci, regizorul Andrei Șerban a fost premiat pentru concepția artistică a spectacolului. De asemenea, anul acesta, la prima ediție a Galei Premiilor Operelor Naționale, maestrul a primit premiul pentru cel mai bun regizor pentru Troienele după Euripide și pentru Indiile galante de Jean-Phillipe Rameau, opera-balet primind și premiul pentru cel mai bun spectacol al stagiunii 2012-1013.

Gala extraordinară de operă, operetă şi musical-uri celebre, care va încheia ultima seară a FILIT, pe 27 octombrie, va beneficia de interpretarea soliştilor, a corului de copii „Juniorii Operei” şi a orchestrei Operei Naţionale Române Iaşi, sub bagheta maestrului Cristian Oroşanu. Irina Scafaru, Diana Bucur, Mihaela Grăjdeanu, Florentina Onică, Ciprian Marele, Cosmin Marcovici şi Florin Guzgă vor interpreta arii celebre din opere ale renumiţilor compozitori Wolfgang Amadeus Mozart, Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi şi mulţi alţii.

Programul detaliat al FILIT va fi făcut public în scurt timp pe site-ul www.filit-iasi.ro şi în catalogul evenimentului.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508