spot_img

”Obiectul lunii la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici”

Depozitul Muzeului Dr. Nicolae Minovici este pregătit să-și dezvăluie comorile pe întregul parcurs al anului 2020. În fiecare lună altă surpriză, fiecare cu povestea creației sale. Prima dintre ele va fi spusă începând cu data de 5 februarie. Noutatea vizează accesul vizitatorului la obiecte care nu fac parte din expunerea permanentă, ci din colecția inaccesibilă de artă populară, aflată în depozitul muzeului. Artefacte minunate sunt astfel dezvăluite publicului în adevărata lor splendoare.

Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, parte a Muzeului Municipiului București, începe expunerea prezentând trei pomelnice din lemn datând din secolul XIX, piese rare de cult religios. Produse unice, pomelnicele sau pălmarele pot fi privite atât ca documente istorice cât și ca opere de artă tradițională. Datând din secolul XIX, acestea sunt inscripiționate cu caractere chirilice, folosite înainte de adoptarea alfabetului latin în a doua jumătate a aceluiași secol. Cele trei pomelnice din colecția dr. Nicolae Minovici provin din biserici moldovenești. Autorii pomelnicelor sunt anonimi, însă identitatea s-a stabilit pe baza comanditarilor textului. S-au identificat Pomelnicul lui Vasili Lazăr, un altul care menționează pe Zoița doamna și fiii săi, iar cel de-al treilea prezintă inscripiția Pomelnicul: D: Dinescu. Dlui Căpitan Ioan. Dacă pălmarele lui Vasili Lazăr și Dinescu conțin în textul sumar numele membrilor neamului, cel care se remarcă aparține doamnei Zoița. Pălmarul pomenește nu doar pe voievodul Ștefan cel Mare cât și mitropoliți ai Moldovei și diferite ranguri de călugări și călugărițe. Dintre cele trei, piesa din 1818 este cea mai elegant realizată, semn al importanței celor menționați, dar și a stării materiale a comanditarei. Recent restaurate, putem observa astăzi cum se înfățișau pălmarele în starea lor inițială.

În primăvară, luna martie va fi dedicată simbolurilor solare care decorează panourile sculptate în lemn ale divanelor din colecție. Vom sărbători Paștele în luna aprilie, ocazie cu care va fi expusă o colecție de ouă încondeiate din zone etnografice diferite. În mai, perioada în care, prin tradiție încep nunțile, în centrul atenției va fi marama purtată de mirese, pentru ca în luna iunie un alt obiect de port feminin să fie celebrat de Sânziene: cămașa. Expunerea picturii pe sticlă va coincide cu sărbătoarea Sfântului Ilie, iar în august vom afla centrele de producție a ceramicii din colecție. Ștergarul, obiect de preț al industriei casnice textile va fi expus în luna septembrie. Îi vom comemora amintirea doctorului Nicolae Minovici, născut la 23 octombrie 1868, printr-un colaj special de fotografii care trasează harta călătoriilor sale în țară pentru a găsi și aduce obiecte în colecția de artă populară. În luna noiembrie, odată cu moșii de toamnă, obiectul lunii va fi pristolnicul. Din iarnă, atunci când încep șezătorile, va fi expusă furca de tors, pentru a înțelege o parte din procesul de producere al textilelor.

Prin expunerea lunară a câte unui obiect, Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici oferă posibilitatea ca vizitatorii să se apropie de artefacte din perspectiva etnologică. Scopul proiectului constă în înțelegerea funcției obiectelor pornind de la materialul și tehnica în care sunt lucrate, în descoperirea particularităților lemnului, ceramicii, textilelor și picturii, în înțelegerea contextului producerii acestora, de la industria casnică până la atelierele specializate, dar și ca parte a unui curent cultural de la începutul secolului trecut.

Vizitatorii sunt îndemnați să admire obiectele unice, prețioase și cu adevărat minunate, incluse odinioară de dr. Nicolae Minovici în colecția sa, la sediul muzeului de pe Strada Dr. Nicolae Minovici, nr. 1 (program de vizitare miercuri-duminică, între orele 10.00-18.00).

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508