spot_img

Oana Maria Cajal: „POSTERS FOR UNWRITTEN PLAYS”

Expoziția artistei vizuale și scenaristei Oanei Maria Cajal, intitulată „POSTERS FOR UNWRITTEN PLAYS,” va avea vernisajul la Galeria La MaMa, pe 13 mai 2015, de la ora 18.00 (lamama.org/la-galleria-posters-for-unwritten-plays/). Caleidoscopul multi-media îi este dedicat fondatoarei La MaMa, binecunoscuta Ellen Stewart. Expoziția – care va fi deschisă timp de două săptămâni – va putea fi văzută de către publicul de la La MaMa până pe 24 mai 2015.  Curatorii evenimentului vor fi Matt Nasser, directorul Galeriei, și Ștefan Cajal. La vernisaj, vor vorbi: Mia Yoo, directoarea Teatrului La MaMa și scriitoarea Doina Uricariu, director ICR New York. Tot atunci, va fi lansată noua carte a Oanei Cajal, intitulată „POSTERS FOR UNWRITTEN PLAYS”. Acest volum, publicat la Editura ICR, va fi prezentat publicului și la Book Expo America (BEA), în perioada 27-31 mai 2015. Timp de două săptămâni, în perioada 25 mai – 7 iunie 2015, Oana Cajal își va prezenta expoziția și la sediul Institutul Cultural Român din New York.

Oana Maria Cajal are o carieră stralucită ca artist vizual și ca dramaturg și este licențiată a “Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică” din București. În 1980, a pleacat în Statele Unite cu o bursă oferită de “Asociația Criticilor de Teatru Americani”, apoi a obținut un “Master of Fine Arts” în dramaturgie, la University of California, San Diego. În prezent, este membru al asociațiilor “New Dramatists New York”, “Dramatists Guild of America”, din New York, și “Playwrights Workshop”, din Montreal, ca și al Uniunii Scriitorilor din România și al UNITER. Ca pictor, a avut propria expoziție, intitulată “Posters for Unwritten Plays”. A creat personaje și lumi în teatru prin piesele ei, a generat universuri umane și drame existențiale. Teatrul în piesele ei este mai mult decât un schimb de replici, povestea unor vieți și destine în istorie. E un teatru în care sufletul omenesc și mentalități se exprimă vibrant, inteligent și uman pentru a crea povești și drame autentice, cu partituri generoase pentru actori și idei regizorale memorabile.

Oana Cajal scrie teatru ca și cum ar picta portrete memorabile, ca și cum ar sugera scenografia și regia deopotrivă, ca și cum ar face părtași spectatorii la dezbateri simbolice, lirice și filosofice despre realitate.

Piesa Oanei Cajal, Ultimul pact a fost distinsă cu Premiul UNITER pentru „Cea mai bună piesă românească a anului 2011”. Din distribuţie, au făcut parte: Mircea Albulescu, Irina Movilă şi Virgil Ogăşanu.

De-a lungul timpului, mari personalităţi ale teatrului românesc şi înternațional au formulat păreri elogioase despre dramaturgia Oanei Maria Cajal, remarcabilă prin profunzime, sensibilitate şi vibraţie emotivă.

La MaMa (lamama.org) este o instituție culturală de renume mondial, care deține patru clădiri din zona de est a Manhattan-ului. La MaMa are în componența sa trei teatre, o galerie de artă, un studio de repetiție construit pe șase etaje, precum și o arhivă vastă, care conține toată documentarea privind istoria pieselor jucate de-a lungul anilor pe Off-Off Broadway.

La Mama, fondată de Ellen Stewart în 1961, a câștigat peste treizeci de premii Obie Award, zeci de premii Drama Desk Award, Bessie Awards și Villager Awards. În cei 54 de ani de la înființarea La MaMa, au regizat, jucat sau au expus aici artiști foarte importanți, precum: Sam Shepard, Lanford Wilson, Tom Eyen, Tom O’Horgan, Philip Glass, Tadeusz Kantor, Andrei Serban, Kazuo Ohno, The Tokyo Kid Brother, Meredith Monk, Robert Wilson, Harvey Fierstein, Tan Dun, Joel Zwick, Mike Figgis, Jackie Curtis, Blue Man Group, John Kelly, David și Amy Sedaris, Al Pacino, Robert De Niro, Harvey Keitel și foarte mulți alții.

La MaMa Gallery este o galerie non-profit, fondată în 1984, care susține noile experimente artistice.  La MaMa a încurajat și încurajază dialogul dintre artele vizuale, new media, spectacole, expoziții și proiectele educaționale. Obiectivul său este de a oferi programe inedite care depășesc așteptările galeriilor tradiționale și ale expozițiilor în spații consacrate, dorind să aibă o audiență cât mai diversă ca preocupări profesionale și ca vârstă. De asemenea, galeria acordă încredere  totală curatorilor și artiștilor, cărora le dă o libertate deplină în exprimarea lor artistică.

Website: www.oanacajal.ca/

Dramatists Guild of America:

www.oanacajal.ca/documents/Dramatists%20Guild%20of%20America/getmembership.aspx.htm

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508