spot_img

”Oamenii pot să trăiască și peste viața lor cu o singură condiție ca cei care i-au cunoscut și i-au citit să dea mai departe mesajul”

Vineri, 30 noiembrie 2018, ora 17.00, în Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române din București ( Strada Nicolae Crețulescu nr.8 ), Direcția 9 în parteneriat cu Editura Tracus Arte, APLER, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Clubul UNESCO – Adolescenții și AgențiadeCarte.ro au acordat Premiul Național pentru debut în poezie ”Traian T Coșovei”, ediția a V-a.  Juriul ediţiei 2018 a fost compus din scriitorii Dan Mircea Cipariu, Ştefania Coşovei şi Tudor Voicu. Invitați au fost scriitorii Dan Mircea Cipariu și Tudor Voicu (laureat al Premiului Național pentru debut în poezie ” Traian T. Coșovei”, ediția a III-a). Invitată specială: Ioana Crăciunescu.  În sală s-au aflat Ștefania Coșovei,  artistul vizual Mihai Zgondoiu, Irina Lazăr, Corneliu O. Rodeanu, Carmen Secere, Romeo Aurelian Ilie (câștigător al ediției a IV-a a Premiului Național pentru debut în poezie ”Traian T Coșovei”), prieteni ai poetului Traian T. Coșovei și susținători ai câștigătoarei ediției. Câștigătoarea Premiului Național pentru debut în poezie ”Traian T Coșovei”, ediția a V-a a fost desemnată Livia Ghighilicea din Timișoara, iar grupajul premiat va fi publicat anul viitor de Editura Tracus Arte. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Gala a fost deschisă de Dan Mircea Cipariu: ” O seară fastuoasă, vă spune Dan Mircea Cipariu, nefumător, ovo-lacto-bar și amfitrionul de profesie al serilor Coșovei. Sunt foarte bucuros că, iată, câteva organizații importante, Asociația culturală Direcția 9, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Clubul Unesco-Adolescenții, APLER, AgențiadeCarte, Euro CulturArt, și anul acesta oferă posibilitatea de a duce la capăt un vis început acum câțiva ani, acela de a oferi Premiul Traian T. Coșovei. În urma jurizării mai multor manuscrise, dacă memoria nu mă înșeală au fost 29 de manuscrise, astăzi vom anunța câștigătorul. Regula este aceea de a juriza manuscrise ale unor autori care nu au publicat în volum. Sunt autori care vor debuta cu această carte la editura bunului nostru prieten, Ioan Cristescu, este vorba de editura Tracus Arte. Nu întâmplător, în juriu este unul dintre laureații acestui concurs, e vorba de Tudor Voicu, care alături de mine și de doamna Ștefania Coșovei și consiliați, pentru că întotdeauna trebuie să ai și un consilier foarte puternic, consiliați de Adrian Suciu, cel care a inițiat aceste premii și căruia îi mulțumesc, el face atâtea lucruri pentru ca memoria literară a bunului nostru prieten Traian T. Coșovei să dăinuiască nu numai în inimile noastre ci și în conștiința publică, am decis câștigătorul acestei ediții.”

 

 

”Vreau să vă spun că au fost multe grupaje foarte bune anul acesta. Nu știu ce concurenți au fost în anii trecuți, este prima oară când sunt în juriu. Decizia a fost destul de dificilă pentru că am încercat să jurizez mai ales în spiritul poeziei lui Traian T. Coșovei, așa mi se pare firesc și în lucrul ăsta am găsit coerența de a clasifica grupajele care s-au trimis. Traian T. Coșovei a scris o poezie deși post modernistă probabil cea mai lirică poezie post modernistă ceea ce a oferit o arie destul de generoasă clasificării grupajelor”, a spus Tudor Voicu.

 

Câștigătoarea Premiului Național pentru debut în poezie ”Traian T Coșovei”, ediția a V-a a fost desemnată Livia Ghighilicea din Timișoara, iar grupajul premiat va fi publicat anul viitor de Editura Tracus Arte.

 

”M-am născut la Drobeta Turnu Severin. De pe pagina de facebook a lui Robert Șerban am aflat despre concurs. Am ajuns în Timișoara pentru a urma o licență în litere la Universitatea de Vest, apoi când am terminat m-am angajat într-o grădiniță. Am revenit peste vreo 6 ani pentru un master în comunicare interculturală pentru că am simțit nevoia să accelerez puțin. Dorința era de a mă înscrie la doctorat, dar am fost direcționată către științele educației pentru că aveam nevoie în grădiniță și de această facultate. Este primul concurs la care particip și de când am primit e-mail-ul cu finaliștii sunt într-o continuă stare de șoc. Erau foarte puține persoanele care știau despre faptul că eu scriu. Mi-am dorit foarte mult să fiu între cei trei finaliști, să fie o validare a tuturor acelor gânduri, să mă conving dacă are rost să merg mai departe sau să abandonez”, a spus Livia Ghighilicea

 

Aceasta a citit din grupajul premiat: ”Duhul apelor și alte amintiri”, ”Iarnă-mă”, ”Acei ochi verzi care nu trec”.

 

A urmat o evocare și un recital din poemele lui Traian T. Coșovei în lectura actriței și poetei Ioana Crăciunescu.

 

”Prieteniile sunt mult mai durabile decât viața și literatura pentru că ele sunt duse mai departe, ca dovadă că voi sunteți aici. Uneori iubim, alteori urâm, ne mai certăm, ne mai împăcăm, dar în pritenie există niște autostrăzi pe care România nu le-a construit încă. Sunt niște benzi care duc suflul prieteniei mai departe într-o formă deloc organizată, dar perfectă. Pe Traian T. Coșovei l-am cunoscut când, din păcate, pentru că am această dublă fațetă de actriță și poetă, credea că sunt doar o gagică de la Nottara. M-am întâlnit prima oară cu el în curtea lui Aurel Covaci și din secunda aia s-a născut o prietenie foarte rapidă pentru că sinceritatea era de ambele părți și nimeni nu se supăra pe nimeni. Lucrurile sunt foarte simple, toți cei care suntem aici facem parte dintr-o familie care ne respectăm, e o familie nevăzută care nu este omologată, care nu are pensii mai mari, n-are opere mai complexe decât altele. Cum spun eu, cărțile într-o bibliotecă se așează una lângă alta, nu una împotriva celeilalte, important este ca ele să se alinieze cum se poate. Eu vreau să citesc un poem sau două din prima carte primită de la el cu dedicație. Este din anul 1982. E neplăcut să murim, e neplăcut să fim bolnavi, e neplăcut să fim disprețuiți sau neapreciați, dar oamenii pot să trăiască și peste viața lor cu o singură condiție ca cei care i-au cunoscut și i-au citit să dea mai departe mesajul. Totdeauna te impresionează cum își aleg oamenii citatele unei cărți. El are aici un citat al lui T. S. Eliot, Plecați, plecați, a spus zburătoarea / Specia umană nu poate suporta prea multă realitate. El a ales ce a vrut să spună.”, a spus Ioana Crăciunescu.

 

Aceasta a citit două poeme din volumul „Cruciada întreruptă” (editura Cartea Românească, 1982).

 

 

 

 

 

 

Ioana  Crăciunescu a donat Muzeului Național al Literaturii Române din București o instalație-ceas primită de la Traian T. Coșovei.

 

 

Poetul Traian T. Coşovei, născut pe 28 noiembrie 1954, în Bucureşti, a aparţinut generaţiei literare optzeciste. A absolvit Facultatea de Filologie (secţia română-engleză) în 1978, cu o lucrare despre Beat Generation, poezie americană contemporană. De asemenea, Traian T. Coşovei a fost membru fondator al Cenaclului de Luni. A debutat în presa literară în 1978, în revista România Literară, iar debutul editorial a avut loc în 1979, la Cartea Românească. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1980. Începând din 1996 a lucrat la Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti, Departamentul Relaţii Publice, şi la publicaţia Museion, înfiinţată de el şi editată de MNLR. În anul 2002 a înfiinţat Cenaclul „La formarea ideilor”, cenaclu exclusiv de proză. În 2002 a participat ca redactor pentru limba engleză la realizarea CD-ului Mihai Eminescu. Din 1998 a iniţiat la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti „Institutul de glasuri” (prelecţiuni în spiritul junimist) – acţiune ce reunea personalităţi marcante ale culturii române contemporane.

 

Text: Simona IONIȚĂ

Foto: Corneliu O. RODEANU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508