spot_img

Noutăţile editurii Vellant la Bookfest 2016

Editura Vellant vă așteaptă cu noutăţi, la Bookfest (1 – 5 iunie 2016). AgențiadeCarte.ro vă menţionează câteva dintre ele.

Iocan | revista de proză scurtă

Iocan este prima revistă de proză scurtă din România. 21 de autori scriu despre trecut, aeroporturi, iubire, maşini, despărţiri, începuturi, despre ştiucă, despre pierderi şi regăsiri. Prospeţimea, diversitatea şi actualitatea separă Iocan de toate colecţiile de acest gen. Nume noi din România şi câteva nume internaţionale sonore strâng între copertele primului număr Iocan povestiri care promit să readucă proza scurtă pe listele de lectură şi să convingă scriitorii să scoată textele de la sertar pentru numerele următoare.

_____________________________

Lydia Davis | Integrala prozei scurte volumul 1

Îndrăzneţ, tulburător de inteligent şi adesea extrem de comic, Lydia Davis îţi aminteşte, într- o lume în care cuvintele se destrăbălează, ce înseamnă cu adevărat termeni precum, economie, precizie și originalitate. Este o scriitoare la fel de mare ca Franz Kafka, la fel de subtilă ca Gustave Flaubert și la fel de esențială ca Proust.

„E o bucurie. Nu mai este niciun alt scriitor chiar ca ea.“ Ali Smith.

„Ce poveşti! Precise şi incisive. Extrem de amuzante. Aproape toate sunt extrem de diferite de tot ce aţi citit până acum.“ Metro

„Am iubit aceste povestiri. Sunt atât de bine scrise, cu atâta claritate în gândire şi precizie a limbajului. Excelent.“ William Leith, Evening Standard

„Un volum probabil unic în scriitura americană, în combinaţiile sale de luciditate, concizie aforistică, originalitate formală, comedie alunecoasă, dezolare metafizică, presiune filozofică şi înţelepciune omenească.“ New Yorker

„Davis este o înaltă preoteasă a uimitorulu, a detaliului. Poate să facă cele mai banale lucruri – un cuplu care stă de vorbă sau cineva care se uită la televizor – bizare, aproape mitice. Am simțit că am întâlnit una dintre cele mai originale şi îndrăzneţe minţi.“ Colm Toibin, Daily Telegraph

_____________________________

Împotriva interpretării | Susan Sontag

Împotriva interpretării este prima colecţie de eseuri a lui Susan Sontag, care i-a și adus renumele de una dintre cele mai incisive voci critice moderne. Sontag a fost printre primii gânditori contemporani care au scris despre întrepătrunderea dintre formele înalte şi formele mărunte ale artei, acordându-le valori egale ca subiecte valide. De asemenea, Sontag discută cu aceeași pasiune despre Sartre, Camus, Simone Weil, Godart, Beckett, Lévi-Strauss, filme SF, psihanaliză şi gândire religioasă contemporană. Publicată iniţial in 1966, această colecţie a avut o influenţă majoră asupra a generaţii întregi de cititori, precum şi asupra câmpului de critică culturală.

_____________________________

Te-au făcut la cap. Cum să supravieţuiești vieţii de familie | Oliver James

În această carte revoluţionară, Oliver James demonstrează cum modul în care suntem crescuţi în primii șase ani de viață are un efect esențial asupra a ceea ce devenim și cum ne comportăm.

Educaţia modelează însăși natura umană. Într-o analiză remarcabilă a științei și culturii populare, pentru a-şi argumenta ipoteza, James combină cele mai recente cercetări cu studii de caz revelatoare, interviuri și biografii, precum cele ale lui Michael Jackson, Mia Farrow sau a prințului Charles. În plus față de prezentarea descoperirilor sale, James explică modul în care acestea pot fi o sursă de eliberare în viața noastră.

Prin întrebări provocatoare și exemple relevante, Oliver James îi ajută pe cititori să înțeleagă mai bine modul în care copilăria afectează maturitatea și cum să-și construiască „propriul scenariu“.

_____________________________

TURB@

TRSC a desenat şi Radu Manelici a „montat” imaginile intr-o carte.

Un comic book despre iepuri care se „drogheaza” cu carbune şi devin isterici.

Un savant japonez ajunge la Târgu-Jiu.

Artă monumentala pe fundal.

Alb-negru.

Cărbune peste tot.

O poveste de Justin Baroncea pusa in imagini de Ioana Trusca – TRSC.

By Pandapanda.

_____________________________

Asta schimbă totul. Capitalism vs. Mediu | Naomi Klein

Cea mai importantă lucrare de până acum a autoarei bestsellerului internaţional Doctrina şocului este o explicaţie cuprinzătoare pentru felul în care schimbările de mediu ne provoacă să abandonăm ideologia „pieţei libere“, să restructurăm economia globală şi să refacem sistemele politice. Cum statu-quoul lumii nu mai este o opţiune, Klein ne somează: fie îmbrăţișăm noi în sine schimbarea radicală, fie schimbările ne vor afecta existenţa imediată. În Asta schimbă totul, Naomi Klein combină știinţa, psihologia, geopolitica, economia, etica și activismul pentru a- și formula argumentul și pentru a pune întrebările corecte despre mediu. Klein susţine că schimbările de mediu nu reprezintă doar o problemă introdusă abil printre teze și politici de sănătate. Este un semnal de alarmă ce ne îndeamnă să remediem un sistem economic care deja eșuează în numeroase privinţe. Klein își construiește cu meticulozitate cauza: reducerea masivă a emisiilor de gaze cu efect de seră reprezintă soluţia pentru diminuarea inegalităţilor sociale, reimaginarea democraţiile distruse și reconstruirea economiilor locale nefuncţionale.

_____________________________

Lento. Meduza | Antoni Casas Ros

Lento este un copil special. A venit vremea ca el să iasă în lume. Are nevoie de timp ca, treptat, să evolueze în realitatea impusă. Mai întâi iese capul, apoi un umăr. Încă din coconul cald al uterului, el contemplă lumea exterioară şi-i descoperă frumusețea. Se uită la ochii luminoşi ai asistentei medicale, inspiră mirosurile, ascultă murmurul frunzelor din copacii de afară. Tranziţia durează șaptezeci și două de zile.

Lento crește. În mod sigur nu este ca toți ceilalți. Lumea întreagă (medicii, psihiatrii, ceilalți oameni) îl arată cu degetul. Lento nu e un copil ca alți copii. E cu siguranță încet la minte. E pur și simplu diferit. Această lentoare îi permite să-și dezvolte simțurile. Lento e un clarvăzător. Se maturizează. Se îndrăgosteşte. Ea e cea mai rapidă din lume, iar el o învață lentoarea.

Antoni Casas Ros revine cu o poveste despre alteritate. Un text delicat, fantezist, punctat cu momente teribile marcând întoarcerea aspră la realitate, alternanţa dintre imaginarul absolut şi o sensibilitate sufocată.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508