spot_img

Nouă emisiune de mărci poştale intitulată „Ciuperci”

Vineri, 6 octombrie 2017, Romfilatelia va introduce în circulație emisiunea ”Ciuperci”, fiind disponibilă în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/. Printre cadourile nepreţuite ale pădurilor, printre cele mai vechi specii de vegetale apărute pe Pământ, se numără şi ciupercile. Acestea apar în diferite forme şi culori şi poartă denumiri variate şi sugestive Ciupercile au un rol benefic în natură contribuind la descompunerea şi dezagregarea vegetalelor, a frunzelor moarte şi a resturilor lemnoase adunate pe sol. Anumite specii de ciuperci formează micorize pe rădăcinile unor arbori ca pini, stejari, castani şi datorită acestora, arborii absorb mai uşor substanţele necesare creşterii. În schimb, ciupercile beneficiază de adăpost şi de hrană.  Romfilatelia dedică colecționarilor și pasionaţilor de micologie noua emisiune de mărci poştale intitulată „Ciuperci” formată din patru timbre ce ilustrează speciile Amanita caesarea, Amanita rubescens, Leccinum aurantiacum și Macrolepiota procera.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,50 lei, este ilustrată Amanita caesarea, o specie de ciuperci comestibile care creşte în microbiota spontană în România, dar şi în alte regiuni ale Europei, cu precădere în zonele mai calde. Acestea cresc în păduri de foioase sub stejari şi mai rar în cele de conifere pe lângă pini, dezvoltându-se numai în locuri calde, în special pe soluri nisipoase şi acide, din iunie până în septembrie. Denumită popular şi Burete domnesc, Roiniţă, Crăiţă sau Ciuperca lui Cezar, este una dintre cele mai apreciate specii, fiind considerată o ciupercă de calitate superioară, şi o delicatesă chiar şi în stare crudă. Buretele domnesc a fost considerat, ca princeps fungorum, o delicatesă la mesele festive ale Curţii Romane. În stadiul de început al dezvoltării, Crăiţa este mult diferită faţă de aspectul ei de la maturitate. De la forma ovoidă, albă, aceasta ajunge la maturitate având o formă concavă, portocalie, ce atrage privirea de la distanţă.

Amanita rubescens este o ciupercă comună ce creşte pe teritoriul ţării noastre, se poate  găsi pe sol în păduri foioase şi de conifere, câteodată chiar prin parcuri sau grădini, din iunie până în octombrie şi poartă denumirile populare de Plopenchi sau Cuc. Este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. Plopenchiul este o specie de ciuperci comestibile ce coabitează, formând micorize pe rădăcinile arborilor. Ciuperca este uşor de recunoscut după culoarea roz, care se găseşte în partea de jos a piciorului. Pălăria este de mărime medie cu un diametru de aproximativ 5-15 cm, mai mult sau mai puţin cărnoasă şi fixată central peste picior, de culoare gălbui maronie şi este acoperită de solzi. Carnea ciupercii este albă şi devine roz atunci când este tăiată, ruptă sau expusă la aer. Aceasta este o caracteristică-cheie pentru a fi diferenţiată de alte specii de Amanita.

Leccinum aurantiacum face parte din familia Boletaceae şi are denumirea de hribă de plop, pâlnioară de plop sau pitarcă portocalie şi este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei. Este unul dintre cei mai căutaţi bureţi care cresc în ţara noastră. Pălăria, la început semisferică, apoi convexă, cu margini regulate, măsoară un diametru între 6 şi 20 cm, în funcţie de vârsta ciupercii. Piciorul poate creşte până la 20 cm înălţime şi o grosime de până la 5 cm, de formă cilindrică şi puţin dilatată în partea superioară, albicios până la alb – cenuşiu, acoperit cu solzi bruni – cenuşii dispuşi în şiruri longitudinale. Aceasta creşte şi se dezvoltă în păduri de foioase în special sub plopi tremurători, din iunie până în octombrie.

Macrolepiota procera este o specie comestibilă care creşte pe sol şi pe care o putem găsi pe pajişti, în păduri sau locuri cu iarbă în timpul verii şi toamnei. Este cunoscută sub denumirile populare de burete şerpesc sau pălăria şarpelui. Este o ciupercă mare, spectaculoasă, cu pălăria de 10-30 cm diametru, ovoidă la început apoi semisferică, întinsă, central mamelonată. Culoarea pălăriei variază de la alb, la exemplarele tinere, până la gri sau cenuşiu, brun-închis şi este netedă în centru, acoperită în rest cu solzi bruni, dispuşi concentric, iar pe margine cuticula prezintă franjuri. Ea este reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei.

Emisiunea de mărci poștale este completată de un plic prima zi și un set de 4 cărți poștale maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite blocul special de 4 timbre (în album), coala de 28 de timbre și minicoala de 5 timbre  şi o vinietă.

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 257 exemplare și este echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii și Plicul Prima Zi având ștampila “prima zi” aplicată în clar în folio roșu. Fiecare element este numerotat de la 001 la 257.

Romfilatelia mulţumește Profesorului univ. Dr. Cătălin Tănase din cadrul Facultății de Biologie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și fotografului Octavian Chende pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508