spot_img

Noima, letter from home

Performance-ul NOIMA – LETTER FROM HOME, realizat pe data de 16.10.2021 sub forma unei acţiuni land art cu materiale precum sfoară, unelte de grădinărit, paie, pământ, este un omagiu adus lui Paul Gherasim şi grupului PROLOG. Video-ul rezultat va fi prezentat până pe data de 7 noiembrie în cadrul expoziţiei itinerante Wittgenstein 2021, 24.10. – 7. 11. 2021 la Sale del Torrione din Via Matteotti, Castelnuovo Rangone, Modena, Italia.

Artiştii particitanţi: Àgnes Hamvas & Hubert Hasler, Mandarina Brausewetter, Maria Grün, Valentina Lapcheva, Michael Koch, Yukika Kudo, Oscar Cueto, Rafael Lippuner, Stefano Bernardi, Svetlana Mircheva, NOIMA ( Sorin Scurtulescu, Andrei Rosetti, Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteş) , Eva-Maria Schartmüller, Laura Rambelli, Robert Reszner, Vera Klimentyeva, Franz Wassermann

Echipa curatorială: Denise Parizek & Laura Rambelli

 

În acest nou performance grupul NOIMA a început acţiunea de la un semn preluat din compozițiile geometrice ale lui Paul Gherasim: Purple Lambda, 2005, ulei pe pânză, 134×134 cm.

Prologul celei de-a patra Evanghelii: „La început era Cuvântul (Λόγος – Logos), iar Cuvântul era cu Dumnezeu, iar Cuvântul era Dumnezeu”.

NOIMA redesenează acest semn pe o altă scară, într-o intervenție land art, astfel încât procesul să devină un nou joc lingvistic jucat în cadrul „formei de viață” – NOIMA. Locul ales a fost o terasă a râului Mureș situată pe Platoul Târnava (partea de sud a Podișului Transilvaniei), lângă o mănăstire ortodoxă patronată de autorul celei de-a patra evanghelii (Sfântul Apostol Ioan).

Semnul conține un octogon format din două pătrate. La Paul Gherasim un pătrat este purpuriu (asociat cu pământul). Celălalt pătrat, rotit, este ocru auriu (semn al cerului transfigurat). În pătratul purpuriu este tăiată litera greacă Lambda din Logos (Cuvântul întrupat) – o abreviere simbolică. O pictură ca aceasta poate fi văzută ca rezultat al unui proces de traducere, ea propune o gramatică cu anumite semnificații.

NOIMA a găsit căi și materiale naturale care pot fi asociate cu aceste semnificații. Rezultatul a fost o nouă traducere adaptată unei opere colective. Noi reguli de joc. Acestea sunt legate de exemplele de jocuri de limbă propuse de Wittgenstein: „dând ordine și ascultându-le / descriind aspectul unui obiect, sau dând măsurătorile acestuia / construind un obiect dintr-o descriere (un desen) / […] joc-acțiune / traducerea dintr-o limbă în alta … ”

Reproiectarea ne aduce în minte remarca lui Markus Locker despre jocurile lingvistice: „noi aspecte ale unui joc lingvistic apar întotdeauna din contexte și jocuri lingvistice existente, iar jocurile noi rezultă întotdeauna din jocuri deja existente”.

Cu toate acestea, conținutul ales este, de asemenea, controversat, în raport cu relativismul lui Wittgenstein. Lambda, Logos, poate avea multe semnificații (conform lui Wittgenstein aceste semnificații diferă de la o convenție la alta, de la un joc la altul). NOIMA a optat pentru un sens pus de Apostolul Ioan la începutul tuturor lucrurilor și semnificațiilor. Sensul jocului se referă la semnificația asumată de Paul Gherasim și grupul Prolog în relația lor cu lumea. Există un arhetip al tuturor jocurilor lingvistice?

 

”Mulțumiri speciale Ieromonahului Pantelimon Șușnea”

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508