spot_img

Noi lansări de carte academică românească, la Madrid

Joi, 26 martie 2015, a avut loc, la Madrid, a treia întâlnire din cadrul programului editorial Vida Universitaria, inițiat de editura Niram Art în colaborare cu Universitatea Complutense din Madrid, ediție desfășurată și cu participarea Universității  Santiago de Chile. Evenimentul a avut loc la Facultatea de Științe ale Informației  (Universitatea Complutense), în prezența mai multor profesori universitari și studenți din România, Spania și Chile. Întâlnirea academică a fost deschisă de vicedecanul Facultății de Științe ale Informației, José Ignacio Población Bernardo, care a subliniat necesitatea de a “descoperi alte idei, din alte părți ale lumii” și moderată de Fabianni Belemuski, scriitor și jurnalist de origine română.

Au fost prezentate și dezbătute ultimele apariții de carte academică ale editurii Niram Art: în domeniul criticii de artă,  volumul “El ocaso de lo bello” de Petru Bejan, directorul Departamentului de Filosofie din cadrul Univ. Al. I. Cuza din Iași; în domeniul sociologiei, “Corrientes de pensamiento en la investigación psicosociológica y jurídica”, de Livia Durac, profesoara în cadrul Facultății de Psihologie, Univ. Petre Andrei, Iași și volumul de științe economice, “El capitalismo, itinerarios económicos”, de Ion Pohoață, profesor de economie la Universitatea Al. I. Cuza. In cadrul aceluiași proiect, este de menționat  apariția în limba spaniolă a amplului studiu despre filosofia lui Lucian Blaga, realizat de prof. Carmen Cozma de la aceeași universitate ieșeană: Lucian Blaga: El filosofar “bajo la especie del misterio”.

Volumul de critică de artă semnat de Petru Bejan  reunește  articole publicate în presa culturală românească de-a lungul anilor. In cuvintele autorului, „cititorul va fi familiarizat cu tendințele notabile din câmpul artei: ajustări și transgresiuni estetice, strategii, pro­grame și proiecte artistice, personaje de referință, institutii reprezentative.” Analistul de artă Diego Vadillo Lopez a rezumat principalele aspecte reliefate de criticul român, făcând referire la “dematerializarea artei”, “arta gazoasă” și alte definiții ale artei contemporane, termeni adoptați în mod original de Bejan. Dezbaterea despre artă s-a terminat cu un mesaj cheie al  criticului român: “arta nu mai caută frumosul. Categoria estetică a devenit caducă. Arta vrea să fie acum mai mult interesantă, inovatoare, inteligentă, conceptuală.”

O temă de mare actualitate, cea a capitalismului, a fost introdusă în discuție de  profesoara Yanna Guttierez Franco, de la Departamentul de Economie Aplicată, care a dezbătut împreună cu profesorul Ion Pohoață rațiunile din spatele succesului capitalismului. In opinia Prof. Ion Pohoață, “capitalismul este, în ciuda defectelor sale, cel mai bun sistem creat de om”. Atenția s-a centrat, în mod special, și pe cazul României, pe tranziția de la comunism la capitalism. La dialogul academic spaniol-român pe teme economice, s-a adaugat contribuția profesorului José Noguera Santaella, de la Universitatea Santiago de Chile, cercetător asociat al Centrului de Studii Latino-americane, care a prezentat o scurtă istorie a ideilor economice..

Prezentată de studenta Victoria Sanchez Acero, profesoara Livia Durac, membră a International Association of Women Philosophers și autoare  a patru volume, a luat cuvântul, explicând importanța comunicării în viața umană și principalele trăsături ale comportamentului nonverbal, așa cum reies din cartea sa, recent disponibila în Spania.

Directorul editurii Niram Art, colonelul Reales Tercios Miguel Angel Galan Segovia, a evidențiat nivelul înalt de pregatire al profesorilor universitari români, subliniind totodată faptul că „deși academice, este vorba de cărți de cultură generală, de sinteze și introduceri în domeniu, accesibile publicului tânăr, curios și interesat”.

Urmatoarele ediții ale proiectului “Vida Universitaria” vor avea loc în lunile iunie și iulie 2015, în colaborare cu aceeași universitate madrilenă și cu mai multe contribuții academice din România, Spania și America Latină.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508