spot_img

Noaptea Literaturii Europene, un mare succes de public la Lisabona

Sâmbătă, 4 iunie 2016, timp de cinci ore, între 19.00 și 24.00, Lisabona a găzduit un maraton literar dedicat tuturor iubitorilor de litere dornici să descopere, prin intermediul cuvintelor, scriitorii marcanţi ai lumii contemporane europene. De-a lungul acestei serate inedite, considerate de către presa portugheză cel mai popular eveniment de lecturi/interpretări literare din Lisabona, au avut loc sesiuni variate de lectură din opera a 10 scriitori europeni, în interpretarea a 13 actori portughezi. Realizate în locuri atipice (pentru acest gen de eveniment) din selectul cartier Carmo/Trindade, lecturile au fost găzduite de următoarele spații: Sala de Extrageri a Loteriei și Biblioteca de la Santa Casa da Misericórdia (Finlanda și respectiv, Spania), Foaierul Teatrului da Trindade Inatel (România), Vertigo Café (Austria), Sala Blazonului și Cafeteria Muzeului São Roque (Grecia și respectiv, Portugalia), Academia de Amadores de Música (Italia), librăria O Mundo do Livro (Cehia), barul-frizerie Purista – Barbière (Franța) și Curtea Misterelor din Biserica Santíssimo Sacramento (Germania). Cu o durată între 10 şi 15 minute, sesiunile de lectură s-au repetat din jumătate în jumătate de oră, oferind astfel publicului posibilitatea de a vizita toate spaţiile implicate în acest proiect. Intrarea la eveniment a fost liberă, serata literară beneficiind de un public de aproape 4000 de persoane.

La invitația ICR Lisabona, poetul Nicolae Prelipceanu a recitat, în limba română, poeme din volumul „fantomateca”, alături de celebra actriță portugheză Mónica Calle, care a interpretat, într-o manieră dramatică, lectura acelorași poeme în limba portugheză. Cu o medie de 39 de participanți, cele 10 sesiuni de poezie românească au avut loc în Foaierul Teatrului da Trindade din centrul capitalei portugheze și au numărat un total de 390 de persoane.

Aflată anul acesta la cea de-a patra ediție și integrată în Serbările populare ale Lisabonei, Noaptea Literaturii Europene a suscitat un uriaș interes în  mass-media portugheză, care a promovat intens evenimentul, atât la radio (Radio Antena 1, Radio Antena 2, Radio Antena 3, Rádio Renascença și TV (RTP 2, RTP Notícias, Canal Q), cât și în presa scrisă (Diário de Notícias, Destak, Metro) și pe internet. Ediția din 3 iunie a cotidianului Diário de Notícias a dedicat o pagină A3 întreagă seratei literare lisaboneze, articolul fiind ilustrat cu fotografia Mónicăi Calle, actrița portugheză invitată a Institutului Cultural Român de la Lisabona. La sfârșitul articolului, disponibil atât în varianta imprimată, cât și online, este indicat linkul în care Mónica Calle recită, în limba portugheză, poemul „scris pe-o carte uscată” de Nicolae Prelipceanu. Aprecierile legate de reușita celei de-a patra ediții au fost nenumărate, mai ales din partea publicului participant, dar și din partea criticilor de specialitate. În acest sens, redăm, în traducere, fragmentul final dintr-un articol apărut pe blogul “Deus Me Livro”: EUNIC Portugalia a oferit un pelerinaj unic, plin de momente literare de calitate, ridicând, de la an la an, nivelul calitativ al acestei inițiative care întregește foarte bine restul programelor care au loc simultan în orașul Lisabona.

În acest an, Noaptea Literaturii Europene a prezentat opere de proză (traduceri în portugheză) ale scriitorilor Thees Uhlmann (Germania), Ann Cotten (Austria), Andrés Trapiello (Spania), Léonora Miano (Franța), Tove Jansson (Finlanda), Dimitris Dimitriadis (Grecia), Filippo Tuena (Italia), Bruno Vieira do Amaral (Portugalia), sau opere de poezie prezente în lecturile a două țări: Cehia, cu lecturi din opera lui Jakub Řehák, și România, cu o selecție de poeme din volumul „fantomateca” a poetului Nicolae Prelipceanu, în traducerea portugheză a lui Corneliu Popa. Poet, prozator şi publicist, Nicolae Prelipceanu a primit Premiul Național „Mihai Eminescu” pentru opera omnia, în ianuarie 2013, şi premii ale Uniunii Scriitorilor pentru publicistică şi poezie.

Noaptea Literaturii Europene este o inițiativă a clusterului EUNIC Portugalia, rețeaua institutelor culturale și a câtorva ambasade străine, realizată cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în Portugalia.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508