spot_img

Nicolae Manolescu şi Dan Mircea Cipariu vor candida la preşedinţia Uniunii Scriitorilor

Criticul literar Nicolae Manolescu, actualul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR), şi scriitorul Dan Mircea Cipariu vor candida la preşedinţia USR, la alegerile care vor avea loc în septembrie – octombrie 2013, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din uniune. Statutul Uniunii Scriitorilor din România (USR) a fost modificat, pe 12 martie 2013, şi îi permite şi lui Nicolae Manolescu, care se află la al doilea mandat la conducerea USR, să candideze pentru un al treilea mandat în funcţia de preşedinte al uniunii.

Surse din USR au declarat, pentru MEDIAFAX, că în noul Statut nu mai apare articolul potrivit căruia „Preşedintele USR e ales prin vot de CN (Conferinţa Naţională, n.r.), în prima sesiune ordinară, pentru un mandat de 4 ani. Orice membru USR poate fi ales în această funcţie pentru cel mult două mandate. Preşedintele poate fi revocat, tot prin vot, de către CN în sesiune extraordinară”. Aceste aspecte apăreau în articolul 32 din fostul Statut al USR, prezent încă pe site-ul instituţiei.

Nicolae Manolescu a fost ales iniţial în funcţia de preşedinte al USR în anul 2005 şi a fost reales în această funcţie în noiembrie 2009. Cel de-al doilea mandat al lui Nicolae Manolescu în fruntea Uniunii Scriitorilor expiră în noiembrie 2013.

Pe de altă parte, Nicolae Manolescu şi-ar fi anunţat deja în forurile interne ale Uniunii Scriitorilor din România intenţia de a candida la un nou mandat pentru funcţia de preşedinte al USR, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din uniune.

Până la momentul difuzării acestei ştiri, Nicolae Manolescu nu a putut fi contactat.

Pe de altă parte, contactat joi de MEDIAFAX, scriitorul Dan Mircea Cipariu – care a candidat şi în urmă cu patru ani pentru funcţia de preşedinte al USR – a confirmat că îşi va depune şi anul acesta candidatura pentru preluarea conducerii Uniunii Scriitorilor.

„Nu pot să îi dezamăgesc pe susţinătorii mei de acum patru ani, care m-au votat, şi nici pe cei noi, care vor să mă voteze. Noua formulă de votare aprobată de Consiliu este una mai democratică decât cea de acum patru ani. E sănătos pentru democraţia Uniunii Scriitorilor să fie mai multe candidaturi cu soluţii la problemele cu care se confruntă scriitorul român contemporan. Eu aş fi foarte bucuros să avem programe manageriale de calitate”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Dan Mircea Cipariu.

Pe de altă parte, contactat de MEDIAFAX, scriitorul Nicolae Breban – la rândul său contracandidat al lui Nicolae Manolescu la alegerile din 2009 – a declarat că deocamdată nu crede că va candida la preşedinţia Uniunii Scriitorilor anul acesta.

„Deocamdată nu vreau să candidez. Manolescu are o puternică candidatură şi i s-a aprobat să mai candideze o dată, a treia oară”, a spus Nicolae Breban.

Întrebat ce înseamnă faptul că Nicolae Manolescu are o candidatură puternică, Nicolae Breban a spus: „(Nicolae Manolescu, n.r.) are o personalitate care îi impresionează pe scriitorii români. Nu vreau să intru în rivalitate cu el”.

Scriitorul Nicolae Prelipceanu, directorul de imagine al Uniunii Scriitorilor din România, a confirmat, joi, pentru MEDIAFAX modificarea Statutului USR şi eliminarea prevederii potrivit căreia orice membru al USR poate fi ales în funcţia de preşedinte al uniunii pentru cel mult două mandate.

Nicolae Prelipceanu a spus că noul Statut a fost adoptat cu circa 40 de voturi „pentru” şi 6 „împotrivă”.

Prelipceanu a precizat că a fost modificată şi modalitatea de alegere a preşedintelui USR. „Se va vota inclusiv pentru preşedintele uniunii, în fiecare filială. Deci va fi adunare generală a filialei. Este prima oară când vor putea vota toţi membrii USR, pentru că niciodată nu se puteau aduna la Bucureşti toţi (…) De data asta, fiecare membru se poate reprezenta pe sine”, a spus Prelipceanu.

Totodată, Prelipceanu a spus că alegerile pentru desemnarea noului preşedinte al USR vor avea loc în septembrie – octombrie 2013.

Cei interesaţi de funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România îşi vor putea depune candidaturile în perioada 10 iunie – 16 august, a mai spus Prelipceanu

Nicolae Manolescu (născut în 1939), actualul preşedinte al USR, a fost ales în această funcţie în 2005, aflându-se, atunci, la primul mandat în fruntea Uniunii. Acesta este membru corespondent al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar şi fost politician. Ambasador al României la UNESCO, el este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani. Din 1990, Manolescu este director al publicaţiei România literară.

Dan Mircea Cipariu (născut în 1972) este membru al Uniunii Scriitorilor din România. În 2009, a fost reales, pentru un al doilea mandat, ca preşedinte al secţiei de Poezie – Asociaţia Scriitorilor Bucureşti. În 2007, volumul său de poeme „Tsunami” (Editura Brumar, 2006) a primit premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. În 2008, a iniţiat şi coordonat proiectul „Scriitori pe Calea Regală”, iar în 2009, 2010, 2011 şi 2012, proiectul „Maratonul de Poezie, Blues şi Jazz”. În 2011 şi 2012, de Ziua Culturii Naţionale, a iniţiat şi coordonat „Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2010 şi 2011”.

În prezent, USR cuprinde 2.400 de membri, care activează în cele 12 filiale regionale organizate în România şi în filiala Chişinău.

sursa: Mediafax

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. ……..O, da, aş prefera pentru era „porumbelului alb” care vine, un entuziast, un poet jumătate aer, jumătate pământ, aş prefera ochi vii, pătrunzători, cuget liber, tineresc, unui orgoliu la vedere, cu centrul într-un abdomen supradimensionat, greu de urnit………

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508